home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Magyar szórvány napja 2021
2021.11.09.
LXXVI. évf. 44. szám
Magyar szórvány napja 2021

A Kárpát-medencei Képviselők Fóruma – felkarolva Böjte Csaba ferences atya kezdeményezését – a magyar Országgyűlést felkérte annak a javaslatnak a beterjesztésére, miszerint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napját, november 15-ét nyilvánítsák a Kárpát-medence szórványmagyarságának napjává.

Az Országgyűlés 2015. november 3-án meghozta határozatát, így már az elmúlt négy évben megannyi rendezvény, konferencia, találkozó, de a közmédia egész napos műsorai, tematikus programjai a közös felelősségre, az odafigyelés és törődés fontosságára, a szórványmagyarság közösségeiben folyamatosan teremtődő értékek gazdagságára hívták fel figyelmünket, hívtak a közös ünnepre.

Nem sokkal az Országgyűlés határozatát követően a Magyar Nemzeti Tanács a magyar szórvány napját beemelte a vajdasági magyarság ünnepnapjai és jeles napjai sorába.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen hatodik ízben szervezi meg a magyar szórvány napját a Vajdaságban: az idén november 14-én, vasárnap 17.00 órai kezdettel Muzslya ad otthont az ünnepségnek – annak a jeles évfordulónak/centenáriumnak az alkalmából is, hogy a trianoni békediktátum és döbbenet után 1921. március 29-én, elsőként az immáron határon túli magyar területeken Nagybecskereken alakul meg művelődési egyesület: a Torontálvármegyei Magyar Közművelődési Egyesület.

Az ünnepi műsorban – amelyet Muzslya Helyi Közösséggel, a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesülettel és a Klaszter Fókusz Családi Gazdálkodók Egyesületével közösen, a Petőfi-egyesület színháztermében szerveznek meg – Muzslya, Pancsova, Székelykeve, Szilágyi, Kúla, Nagykikinda, Mitrovica és Törökbecse népdalkörei, táncegyüttesei, hangszeres, énekes együttesei, szólistái és szavalói mutatkoznak be, vallanak gazdag hagyománykincsünkről, szülőföld- és nemzetszeretetükről.

Az egybegyűlteket Sztojkó József, a Vajdasági Magyar Szövetség nagybecskereki Városi Szervezetének elnöke, a nagybecskereki Városi Tanács tagja üdvözli. Ünnepi köszöntőt mond Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

Megmaradásunkra, a szórvány- és szigetmagyarság közösségnek szentelt szolgálatra Kalapis Sztoján SDB atya, a Szűz Mária Szent Neve-templom plébánosa, a muzslyai Emmausz Fiúkollégium és a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alapítója ad áldást.

Az ünnepség keretében a közönség megtekintheti a Muzslyai Amatőr Képzőművész Klubnak a vajdasági magyar képzőművészet napja tiszteletére készült alkalmi tárlatát.

A szervezők mindenkit nagy szeretettel várnak!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..