home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Magyar siker Beregszászon
Kartali Róbert
2020.10.29.
LXXV. évf. 44. szám
Magyar siker Beregszászon

Kijev megvádolta Budapestet, hogy beavatkozott a választásba — Ismét égtek az őrtüzek Székelyföld autonómiájáért — A maszkviselés ellen tüntettek Németországban

Kijev megvádolta Budapestet, hogy beavatkozott a választásba

A kijevi külügyminisztérium a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet, „kemény reakciót” helyezve kilátásba. A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat. Az ukrán külügyminisztérium közölte: nem pusztán csalódottak a magyar tárcavezető kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy ez aláássa a magyar—ukrán tárgyalásokat. Hétfői előzetes információk szerint Babják Zoltán jelentős fölénnyel nyerte meg a beregszászi polgármesteri választást október 25-én. Az eredményeket maga a polgármester közölte Facebook-oldalán. Babjákra 10 109-en szavaztak, azaz a politikus a voksok 72%-át gyűjtötte be. (MTI, Karpathir.com)

Ismét égtek az őrtüzek Székelyföld autonómiájáért

A koronavírus-járvány miatt korlátozottabb lehetőségekkel, de az idén is megtartották Székelyföld autonómiájának napját, mely 2015 óta október utolsó vasárnapja. Most is őrtüzek gyúltak Székelyföldön és Magyarországon. Sok helyen egy gyertya meggyújtásával fejezték ki támogatásukat a székely autonómia mellett. Egyúttal a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésre is emlékeztettek. Az aláírásokat november 7-éig várják a www.signiteurope.com weboldalon. (M1)

 

A maszkviselés ellen tüntettek Németországban

Mintegy 2000 fős tüntetést oszlatott fel vasárnap a rendőrség Berlinben. A résztvevők a koronavírus-intézkedések és a védőoltás ellen demonstráltak. Tucatnyi embert, köztük anarchistákat, baloldali radikálisokat és oltástagadókat is őrizetbe vettek. Angela Merkel kancellár „legalább februárig” betiltaná a szabadtéri rendezvényeket, így a demonstrációkat is. A berlini rendőrség 600 egyenruhást vetett be a tüntetőkkel szemben, miután nem tartották be az előírt másfél méteres távolságot, és többségük maszkot sem viselt. Németországban vasárnap 14 714 új megbetegedést jelentettek, ez a legnagyobb szám a pandémia márciusi kitörése óta. (Hirado.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..