home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Magyar óvodai csoport nyílt Nezsényben
Kónya-Kovács Otília
2016.10.31.
LXXI. évf. 43. szám
Magyar óvodai csoport nyílt Nezsényben

Nezsényben októbertől van magyar nyelvű óvodai csoport. A közép-bánáti kis falucska a Torontálszécsányi községhez tartozik, a lakosság száma mintegy ezerre tehető, a magyarok valamivel több mint háromszázan vannak, de közülük is mind kevesebben beszélik anyanyelvüket.

A magyar csoport megnyitására három évvel ezelőtt is volt egy kísérlet, de a kezdeményezés csak most hozta meg a gyümölcsét. Korábban a szülők Ábel Kornélia nevelőnőhöz fordultak azzal a kéréssel, hogy alakítsák meg a magyar csoportot, de a kérelem akkor nem járt sikerrel. Most viszont három kislánnyal megkezdődhettek a foglalkozások. Emellett a kisebb gyermekek szülei is szorgalmazzák egy vegyes csoport létrehozását, hogy a nebulók mindennap gyakorolják az anyanyelvüket. Eddig a nevelőnő anyanyelvápoló órákat tartott a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének segítségével, és ezekre a különórákra is nagy szeretettel jártak a gyerekek.

A minap a nezsényi óvodába ellátogatott Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Kovács Elvira köztársasági képviselő, a VMSZ alelnöke, továbbá Lázár Jenő, az MNT Tájékoztatási Bizottságának tagja és Dobai János, a VMSZ elnökségi tagja, akik ajándékokkal lepték meg a kis óvodásokat.

Jerasz Anikó elmondta, Magyarország kormányának, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a segítségével tudják megvalósítani ezt a programot, amiért mérhetetlenül hálásak, hiszen fontosnak tartják, hogy a magyar ajkú családok a szórványban is érezzék, hogy az anyaország és a Magyar Nemzeti Tanács is mellettük van. Természetesen az a céljuk, hogy az óvodai mellett az iskolai magyar nyelvű oktatás is folyamatos legyen a faluban. Pillanatnyilag öt alsós diák tanul magyar nyelven az iskolában: hárman másodikosok, ketten pedig harmadikosok. A három, iskolába készülő kisgyermek szülei remélhetőleg kitartanak, és jövőre magyar tagozatra íratják a kicsiket. A felsőbb osztályokban is tanulhatnának magyar nyelven a diákok, de előbb az illetékeseknek el kell dönteniük, hogy Ürményházára vagy Nagybecskerekre utaztassák-e őket az iskolabuszprogram keretében.


A magyar csoport — egy kissé hiányosan


A nezsényi óvodások

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..