home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Magyar óvoda épül Szabadkán
Kartali Róbert
2020.06.17.
LXXV. évf. 25. szám
Magyar óvoda épül Szabadkán

Elhelyezték a Vackor Szabadkai Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény alapkövét. Megépítése Magyarország Kormánya 880 millió forintos támogatásának köszönhetően valósul meg. A két bölcsődei és a három óvodai csoport a jövő őszre már alkalmas lesz mintegy 100 kisgyermek fogadására.

Szabadka központjában, a Radić fivérek utcában építik fel az óvodát, mely egyúttal az Újvidéki Egyetem szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának gyakorló iskoláskor előtti intézményeként is működik majd. Az épület földszintjén két bölcsődei, az emeleten pedig három óvodai csoportszoba lesz kialakítva. A tetőtérben közösségi terek is segítik majd az óvóképzés hallgatói számára a szakmai gyakorlatuk minél hatékonyabb végzését. A korosztályok szerinti csoportszobákhoz mellék- és egyéb helyiségek is társulnak, valamint több közösségi tér tornateremmel, külső udvarral, valamint játszótérrel, külön bejáratú konyhai és adminisztrációs részleggel, izolációs szobával és a nevelőknek kijelölt szobával egészül ki. Egy-egy csoportszobához külön-külön öltöző és mosdó kapcsolódik. Minden terem, helyiség és folyosó a mozgássérültek közlekedésének is megfelelő módon lesz kialakítva. A telek, melyen az óvoda felépül, a Szekeres László Alapítvány tulajdonában van, a projektum finanszírozói Magyarország Kormányának köszönhetően a Magyar Nemzeti Tanács és a Szekeres László Alapítvány.

— Egy évvel ezelőtt, amikor a Magyar Nemzeti Tanács munkatársaival körbejártuk a mostani építkezés helyszínét, és a lelki szemeink előtt próbáltuk elképzelni azt, hogy hogyan is nézne ki ez az óvodafejlesztés, akkor még senki nem gondolta volna azt, hogy idén már meg fog történni az alapkő letétele — mondta Fejsztámer Róbert, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumának elnöke az ünnepségen.

— Egy-egy olyan közösségben, amelyben úgy döntenek, hogy óvodát fognak építeni, és alapkövet tesznek le, ott olyan emberek laknak, akik azt gondolják, hogy van jövő. Szabadkán is lesz jövő — emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Mint mondta, Magyarországnak ma egy olyan kormánya van, amely az egész Kárpát-medencében a magyar közösségek, a magyar családok mögött áll, és abban támogatja őket, hogy gyermeket vállaljanak, jövőt építsenek szülőföldjükön. Hozzátette: a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja 2017-ben indult el, és magában foglalta hat óvodai szórványközpont létrehozását, három szórványóvoda felújítását és működésének támogatását, csaknem félszáz településen egyéb egyszeri óvodai fejlesztést, minden magyar óvodai csoportban magyar jellegű játszósarok kialakítását, korszerű, EU-konform játszóterek építését, a szórványóvodákba való eljutást, melyet nyolc új kisbusz tesz lehetővé.

— A vajdasági magyar közösség egymásba kapaszkodva erőteljes kísérletet tesz annak érdekében, hogy megváltoztassa a saját sorsát. Ez egy üzenet a közösség irányába, hiszen ott, ahol óvodát építenek, ott jövőt terveznek — mondta az alapkő elhelyezésekor Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Kiemelte: — Nem kívánjuk feladni azt az álláspontunkat, hogy mi a rendszer részeként látjuk saját magunkat. Mi a rendszer elemeit kívánjuk fejleszteni úgy, hogy abból mindenkinek haszna származzon. Ezt csináltuk eddig is, és ezt csináljuk ezután is. Az, hogy most egy önálló óvodát létrehozunk, nem azt jelenti, hogy a rendszerből ki akarunk lépni, és azt fel akarjuk adni, hanem azt jelenti, hogy meg akarjuk mutatni, hogy néz ki az, amikor magyarok csinálnak valamit.

Az óvoda alapkövét dr. Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Fejsztámer Róbert, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumának elnöke helyezte le, majd Palatinus István szabadkai plébános áldotta meg.


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..