home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Magyar nők a nagyvilágban
RENCSÉNYI HAJNAL Elvira
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám
Magyar nők a nagyvilágban

„A nemzet fenntartása alapvetően a nők feladata. Hiába lesz forrás, ha nem lesz edény, amely felfogja azt...” — hallottuk Jókai Anna írótól a háromnapos nemzetközi tanácskozás díszülésén, melyre a budapesti Országházban került sor március 1-jén. Huszonöt országból érkeztek dolgozó, alkotó asszonyok a Magyar nők a nagyvilágban elnevezésű háromnapos rendezvénysorozatra a budapesti Parlament felsőházi tanácstermébe.

A szervezők, az Ergo Európai Regionális Szervezet és a Bécsi Kaláka Klub azokat a nőket látták vendégül e három napon, akik szerepvállalásukkal, életszemléletükkel és közösségformáló munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a magyar nyelv és hagyományaink ápolásához, történelmünk homályos foltjainak feltárásához és a nemzetünk összetartásához.


Ékes Ilona, az Ergo Európai Regionális Szervezet elnöke köszönti az egybegyűlteket

A díszülést szombaton, március 1-jén tartották meg az Országházban. Elsőként Ékes Ilona, az Ergo Európai Regionális Szervezet elnöke, majd Mátrai Mária háznagy asszony mondott köszöntőt. Pótápi Árpád János, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke üdvözlő beszédében hangsúlyozta: a nők mértékadó példa arra, hogyan kell összetartani a családot, helyesen gondolkodni, alkotni és szolgálni a nemzetet. Az elnök kiemelte: az itt megjelent nők a világ legkülönfélébb országaiban, idegen környezetben is meg tudják őrizni az anyanyelvüket, sőt tevékenységüknek nemzetegyesítő ereje van.


Mátrai Mária háznagy: „A nők a közösségek motorja”

Mátrai Márta szerint a nők a család és a közösségek motorja. Néha nagyon egyedül vannak a világban, mégis mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a magyarság kultúráját, történelmét továbbadják.

— Elválaszthatnak, de szét nem — mondta Ékes Ilona, és rámutatott: azok a nők, akik most a Parlament üléstermében foglalnak helyet, mind nagyon értékes emberek, akiknek az áldozatvállalása nélkül nincs emberi jövő.

A tanácskozáson Nagyasszonyaink címmel tartott előadást Józsa Judit kerámiaszobrász, majd Nádasdi Borbála, a sok viszontagságon átesett, Franciaországban élő és alkotó író beszélt a felelősségtudatról és a példamutatásról.

Jókai Anna író aktuális gondjainkról beszélt igen tartalmas és élvezetes előadásában, majd Simándi Ágnes, a Kanadai Magyar Írók Szövetségének elnöke mutatta be a keresztény családok helyzetét a változó világban. Identitás és integráció a közös Európában, a nemek, nemzetek és nemzedékek közötti megbékélés keresztény távlatai címmel Sipos Írisz, a németországi Offensive Junger Christen szervezet elnöke tartott érdekfeszítő előadást, Martony Ágnes elemző, a skóciai Themartonyproject vezetője pedig szintén a nők szerepvállalásának fontosságáról szólt.

A díszülést Szőnyi Kingának, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnökének szavai zárták.


A Délvidéki magyar golgota elnevezésű kiállítás megnyitója

A Parlament csodálatos épületében időközben megnyílt a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944/45 Alapítvány Délvidéki magyar golgota című kiállítása, melyet Ékes Ilona, az Ergo elnöke és dr. Botlik József történész nyitott meg.


A Csillagszeműek Táncegyüttes előadása a Duna Palotában (Adrián Zoltán felvételei)

A program este a Duna Palotában művelődési műsorral és divatbemutatóval folytatódott, majd másnap, március 2-án a Mátyás-templomban megtartott szentmisével zárult. A szervezők és a támogatók visszavárják a rendezvényen megjelent, külföldön élő és alkotó magyar nőket, hogy együtt még többet tegyenek le a magyar nemzet asztalára.

A programot Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Nők a Nemzet Jövőjéért és a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944/45 Alapítvány, valamint Hampel Katalin divattervező és az Ilcsi Szépítő Füvek támogatta.

A rendezvénysorozat kiváló alkalom volt arra, hogy kiálljunk a nemzeti, keresztény értékrendünk mellett, és azt büszkén mutathassuk fel a világnak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..