Magyar napok Versecen

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Magyar napok Versecen

Vannak utak, amelyek Versecre is elvezetnekVersecet már földrajzi fekvése miatt sem lehet egyszerűen, ''csak úgy, mellékesen” útba ejteni. Ez bizonyos értelemben némi hátrányt is jelent az egyébként igencsak ütemesen fejlődő határ menti városnak, továbbá a benne élő végvári ma...

Vannak utak, amelyek Versecre is elvezetnek

Versecet már földrajzi fekvése miatt sem lehet egyszerűen, ''csak úgy, mellékesen” útba ejteni. Ez bizonyos értelemben némi hátrányt is jelent az egyébként igencsak ütemesen fejlődő határ menti városnak, továbbá a benne élő végvári magyarságnak, melyről legfeljebb ünnepnapokon hoz hírt a média. Pedig lenne miről írnia a berkeibe tévedő krónikásnak: a verseciek hatalmas és példamutató nemzetiöntudat-megőrzéséről, az országhatárokon átívelő, testvért és együttműködő partnert egyaránt kereső és találó (kultúr)diplomáciájáról.
Az Érdsomlyói-hegy lábánál fekvő dél-bánsági városka ezúttal március 18-a és 26-a között igyekezett ismét a figyelem központjába kerülni. A helyi művelődési központ szervezésében ez idő tájt tartották a Verseci Magyar Napok elnevezésű rendezvénysorozatot. Az események mozzanatairól Krizbai Hajnalka nyugalmazott tanítónőt, a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület titkárát kérdeztük.
- A magyar napok keretében Victor Vasarely magyar származású francia festő grafikáiból nyílt kiállítás a városi Kultúrközpontban. Egyesületünkből két, viseletbe öltözött kislány énekelt, a Szerbia Szálló előcsarnokában pedig a fejértelepi és a verseci asszonyok mutatták be kézimunkáikat. A rákövetkező esten népdalkörünk is színre lépett. Egyébként a szálloda konyháján két napig kizárólag magyar specialitásokat készítettek, a vendégek szórakoztatásáról pedig az ürményházai zenekar gondoskodott.
Megtudtuk továbbá, hogy a művelődési központ mozitermében egy álló hétig esténként magyar filmeket vetítettek. Továbbá azt is, hogy a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesületben már javában készülnek a küszöbönálló XXI. Dél-Bánáti Szemlére is, mely az idén Fehértemplom maroknyi magyarságának szervezésében nyitja meg kapuit.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Magyar napok Versecen
Zene
Magyar napok Versecen
Nemzetpolitika
  • Hét Nap
  • 2018.11.05.
  • LXXIII. évfolyam 44. szám
Facebook

Támogatóink