home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Magyar művelődési egyesület Pulán
DAUTBEGOVICS Zoltán
2007.07.11.
LXII. évf. 28. szám
Magyar művelődési egyesület Pulán

A Pulai Gyöngyösbokréta népi táncegyüttesA doroszlói Dautbegovics Károly 1962 nyarán - a borbélyszakma kitanulását igazoló diplomájával a tarsolyában - tizennyolc évesen elindult a nagyvilágba. Szondon szállt vonatra, s tizenvalahány átszállás után az Isztriai-félsziget legtávolabbi csücskén...

A Pulai Gyöngyösbokréta népi táncegyüttes

A doroszlói Dautbegovics Károly 1962 nyarán - a borbélyszakma kitanulását igazoló diplomájával a tarsolyában - tizennyolc évesen elindult a nagyvilágba. Szondon szállt vonatra, s tizenvalahány átszállás után az Isztriai-félsziget legtávolabbi csücskén, Pulán honosodott meg. Munkát a Bajmokról elszármazott Lehotkai Ferenc borbélynál kapott, aki még szálláshelyről is gondoskodott számára. Másfél év után hazajött, leszolgálta a katonaidejét, aztán megnősült, s Ilonával együtt ment vissza Isztria legnagyobb városába. Egy ideig a korábbi munkaadójánál dolgozott, majd a rijekai úton, a Sijana városrészen nyitott önálló borbélyüzletet, és Ilonkával 1972 óta ott dolgoznak. Házasságukból két lánygyermek született. Karolina közgazdasági középiskolát végzett, a Doroszlóról származó férje, Farkas Károly gyógyszerészeti főiskolán szerzett oklevelet, gyermekük, Albert az idén fejezte be az elektrotechnikai középiskolát, őszre az informatikai főiskolán folytatja tanulmányait. Dautbegovicsék Alisa lánya a zágrábi egyetem magyar-horvát szakán szerzett diplomát, ott is tanít, valószínűleg már zágrábi is marad: vállalkozó férjével, Velimirrel vettek egy félkész házat, szabad idejükben azt tatarozzák. Dautbegovics Károly és Ilonka szorgalmas munkája eredményeként felépült a négyszintes házuk. Úgy tervezték, hogy ott él majd mindkét lányuk, de csak Karolináék laknak ott, így a két megüresedett lakást kiadják majd a turistáknak. Ezáltal pótolhatják a majdani nyugdíjat - a nyugállományról azonban Károly egyelőre hallani sem akar, amíg bírja, dolgozni fog.
- Pulára érkezve, hála Istennek, sikerült álláshoz jutnom. A kuncsaftok hamar megszerettek, elfogadtak. Munka után eljártam a sakk-klubba, aztán a bridzsklub tagja lettem, s az vagyok immáron negyven éve. Partneremmel, dr. Obrad Kuzmanovićtyal számos sikert értünk el: legjobban a Pulán megrendezett nemzetközi bridzsverseny megnyerésének örülök - meséli a mester, majd rátér a tengerparti város magyar kultúrkörének megalakítása történetére: - Huszonöt alapító taggal 1999. október 23-ai dátummal életre hívtuk a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületet. Jómagam, feleségem, Ilona, valamint Karolina lányom és Károly vejem mellett az alapító tagok között volt a Vajdaságból idetelepedett Masa Zsuzsa (Szilágyi), Balog István és Anna (Kupuszina), Uzon Stojan és Erzsébet (Erzsébetlak), Rasity Katica (Haraszti) és Risztovszki Zsuzsanna (Zombor). Az egyesület keretében működik a Gyöngyösbokréta népi táncegyüttesünk, de van egy ének- és egy versmondó szakosztályunk is. Számos pulai fellépés mellett több alkalommal szerepeltünk már külföldön is, mint például Budapesten és a németországi Stuttgartban. Idehaza, Horvátországban, Zadarban, Porečban, Novigradban s még számos tengermelléki városban léptünk fel. Jeles ünnepeink: március 15-e, augusztus 20-a és október 23-a. Ezekre az ünnepekre alkalmi műsorokkal készülünk, és meghívjuk a helyi meg a magyarországi illetékes vezetőket is. Az egyesületünk megalakulásának 7. évfordulóján, október 23-án megemlékeztünk az 56-os eseményekről is, mely alkalommal Sinkovics Gyulával, az 56-os Szövetség országos elnökével együtt elhelyeztük a kegyelet virágait a honvédő háború pulai származású magyar áldozatainak az emlékművén. Vendégeink, a zágrábi Ady Endre Kultúrkör képviselői is koszorúztak. Az ünnepi műsort megtisztelte jelenlétével Ritei Miklós, a Magyar Köztársaság nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Vesna Petrović, Pula város alpolgármester asszonya, a Németországból érkező mintegy 70 vendég és Pula város valamennyi kisebbségének képviselője.
Kezdetben a műsorra való felkészülést, a próbákat magánházaknál tartottuk. Néhány évvel ezelőtt a pulai városvezetőség állandó ,,lakhely”-hez juttatta a magyar művelődési egyesületet. A város központjában, a Karlo Rojc laktanyában kaptunk egy termet. Nagy öröm számunkra, hogy munkánk elismeréséül feleségemmel megkaptuk a Pro Fidelija Hűség Díjat, mely emlékérmet/plakettet Sinkovics Gyula, az 56-os Szövetség országos elnöke adta át. Palágyi Péter alelnök és a felesége (Új-Bezdánból jöttek Pulába) szervezésében az idén március 15-én Budapesten szerepelt egyesületünk. A HMDK-val való viszonyunk, sajnos, felhős, de miután Kvaszica István személyében új elnöke van a szervezetnek, rendeződni fog a helyzet. Bízom benne, és Kvaszica úr is azon fáradozik, hogy a jövőben ne megosztva működjünk a magyarság, a nemzeti kultúránk és hagyományaink megőrzéséért - mondta Dautbegovics Károly, a pulai Móricz Zsigmond MME elnöke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..