home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Magyar az, aki magyarnak szereti magát”
Rencsényi Elvira
2014.10.14.
LXIX. évf. 42. szám
„Magyar az, aki magyarnak szereti magát”

Délvidéki, erdélyi és anyaországi magyar szív egyszerre dobbant a Magyar Művészetért Díjrendszer gáláján október 11-én Tiszakálmánfalván. Az Ex Libris díjakat maga dr. Gubcsi Lajos alapító, kuratóriumi elnök, egyetemi docens és újságíró nyújtotta át két magánszemélynek, valamint öt intézménynek.

— Ez a díj nem a politikusoknak és a „nagy embereknek” jár, hanem azoknak, akik a mindennapi robot mellett találnak időt és erőt ahhoz, hogy munkájukkal hozzájáruljanak az itteni magyar közösség megmaradásához, kultúrájának, hagyományainak megőrzéséhez — mondta a többi közt dr. Gubcsi Lajos, aki bejárja az egész Kárpát-medencét, hogy ott a kimagaslót alkotó magyar értelmiségiek, intézmények, iskolák törekvéseit jutalmazza e díjjal. Hozzátette: az ő szemében mindenki magyar, aki magyarnak szereti magát.

Az idén a délvidéki díjátadó gálára Tiszakálmánfalván került sor, ahol igazán felemelő program-összeállítással köszönték meg a helybeliek a kimagasló elismerést.

Szombaton délután a helyi általános iskola tornatermében kiállítás nyílt Dormán László fotóművész és szerkesztő 70-es években készült fényképeiből, valamint tárlat a helyi kézimunkacsoport munkáiból. Sor került Gubcsi Lajos Leányálom című legújabb verseskötetének a bemutatójára, valamint a díjazott művelődési intézmények néptáncosainak, szavalóinak és énekeseinek a fellépésére. Külön elismerés jár a szervezőknek azért, hogy meghívták a kátyi szerb művelődési egyesületet, melynek tagjai a többségi nemzet táncait mutatták be nagy szeretettel. Ez is a békés egymás mellett élés szép példája volt. Az esti gálaműsort a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben rendezték meg. Ex Libris díjat vett át Dormán László fotóművész, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében Dudás Károly elnök, a pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica-i) Szerémség Művelődési Egyesület, a muzslyai valamint a tiszakálmánfalvi (budiszavai) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. Balázs Áron, az Újvidéki Színház színművésze elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen, így az ő díját a házigazda-intézmény elnöke, Milanovič Ottilia vette át.

A vendéglátók egy igazi meglepetéssel is szolgáltak a megjelenteknek, kiváltképpen a díjakat adományozó Gubcsi Lajosnak: egyik versének megzenésített változatát adták elő, könnyeket csalva nemcsak a szerző, hanem a hallgatóság szemébe is.

Az együvé tartozás ünnepét megtisztelte jelenlétével dr. Mazsura Zoltán, magyarországi felsőoktatási helyettes államtitkár, valamint a Magyar Összefogás jelöltjei: Vladasity Melinda, Erdély Lenke, Antal Szilárd és Galambos László is. Az egyesület székházában megnyílt a világhírű építész, Makovecz Imre rajzaiból összeállított kiállítás, mely az Imre álma nevet kapta. A tárlat bemutatja a néhai nagyszerű építész megálmodott épületeit, a jurtaszerű házakat, melyek csúcsa az ég felé tör, ezzel mintegy a magyar nemzet felemelkedését szimbolizálva.

Csodás érzés volt akkor és ott magyarnak lenni, összetartozni. Ezt köszönjük a díjakat adományozónak, és ígérjük, hogy amíg vannak olyan nagyszerű emberek, mint Gubcsi Lajos, akik értik és megértik a szavunkat, addig leszünk, addig maradunk, megmaradunk, továbbra is része leszünk az egyetemes magyar létnek! 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..