home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Magyar állami kitüntetés Bogner Istvánnak
Tóth Tibor
2015.11.09.
LXX. évf. 46. szám
Magyar állami kitüntetés Bogner Istvánnak

A kitüntetést dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja adta át dr. Bognernek 2015. november 9-én a szabadkai magyar főkonzulátuson.

Magyarország köztársasági elnöke dr. Bogner István nyugalmazott egyetemi tanár, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Doktori Iskolájának mentora részére kiemelkedő, a délvidéki magyarság szempontjából is jelentős oktatói munkája, valamint az 1944-45-ös tragikus helyi események áldozatai emlékének megőrzéséért végzett tevékenysége elismeréseként a MAGYAR ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE kitüntetést adományozza.

Bogner István 1944. október 24-én született Szabadkán. Az általános iskola befejezése után a szabadkai gimnáziumban érettségizett 1964-ben. A gimnáziumi éveket követően az Újvidéki Egyetem Német Nyelv és Irodalom Tanszékén szerzett középiskolai tanári oklevelet. 1985-ben a Belgrádi Egyetem Filológiai Karán posztgraduális tanulmányok keretében a nyelvészeti szakirányon előbb a magiszteri tudományos címet, majd később doktori oklevelet szerzett, melyet a Szegedi Tudományegyetemen honosított.

Szakmai pályafutása kezdetén német nyelvet tanított a moholi általános iskolában, de oktatott a szabadkai Paulinumban, a Gróf Széchenyi István Általános Iskolában és a Pedagógiai Akadémián is.

A doktori cím megszerzése után meghívást kapott Zadarba, a Bölcsészettudományi Karra, ahol német nyelvtörténetet adott elő. Visszatérése után a szabadkai Műszaki Főiskola és a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola professzora lett. 1993-tól 2009-ig a veszprémi Pannon Egyetem docense és kutatóprofesszora, 2013-as nyugdíjaztatásáig a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és az újvidéki Bölcsészettudományi Kar előadója volt.

Édesapját, dr. Bogner József tanárt, magyar országgyűlési képviselőt (1942-44), a második világháború idején Tito partizánjai kivégezték. Édesapja rehabilitásáért és emléke megőrzéséért ma is változatlan kitartással küzd. Az 1944-45-ben kivégzett áldozatok Kegyeleti Bizottságának tagja, alelnöke. Elnöke a Vox Humana humanitárius egyesület szabadkai kirendeltségének, alelnöke a Vajdasági Pax Romanának.

Számos kitüntetés birtokosa. 2006-ban a visegrádi Történelmi Szent György Lovagrend lovaggá ütötte, 2009-ben oktatói tevékenysége elismeréseként a Magyar Tudományos Akadémia elnöke Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel tüntette ki. A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány kitüntetését 2014-ben kapta meg. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének és a germanisták nemzetközi szövetségének.

Babity először a magyar-szerb kapcsolatokról, a megbékélésről, valamint a kollektív háborús bűnösség elvének visszavonásáról beszélt.

— Ezek a legfontosabb nagypolitikai lépések. Ahhoz, hogy idáig eljussunk, szükség volt azoknak az embereknek a tetteire, akik a korábbi évtizedekben is kutatták a szörnyű cselekedetek áldozatainak adatait, a túlélőktől próbáltak hiteles képet kapni mindarról, ami 1944-45-ben történt. Idén már háromszor tartottunk könyvbemutatót ebben a témában, többek között Bogner tanár úr könyvét is bemutattuk. Ezt a folyamatot szeretnénk továbbvinni. Fontos, hogy az áldozatok megkapják a végső tisztességet. Ehhez tudni kell, hogy hol nyugszanak — mondta többek között Babity.

Dr. Szöllősi Gyula hidrobiológus, nyugalmazott egyetemi tanár, Szabadka díszpolgára annak idején tanára volt Bogner Istvánnak. Visszaemlékezésében felidézte a gimnáziumi éveket.



A kitüntetetés átvétele után dr. Bogner István elmondta, hogy nem számított rá, nagyon meglepődött, amikor a főkonzul értesítette, hogy erre a kitüntetésre szeretnék előterjeszteni.

— Nem szokványos életutat tudhatok magam mögött, de a Tízparancsolatot sikerült betartanom, igyekeztem mindig lelkiismeretes és igazságos lenni a diákjaimmal szemben is. Sok mindenki közrejátszott abban, hogy itt állhatok és átvehettem ezt a magasrangú kitüntetést. Igyekszem az életem továbbra is úgy alakítani, hogy ehhez a díjhoz méltó maradjak — mondta dr. Bogner István, a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetés tulajdonosa.


Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..