home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Magaviseletből elégtelen
(tv.)
2006.06.28.
LXI. évf. 26. szám

ZOMBORBAN TANÁRT VERTEK. Bűnvádi eljárás indul az ellen a két szülő ellen, akik megverték a zombori Dositej Obradoviæ Általános Iskola kémiatanárát, adta hírül a B92 internetes médium. Simeon Milanov, az iskola igazgatója szerint az incidens hétfőn történt, amikor két szülő, Miroslav Bajèeta és Pred...

ZOMBORBAN TANÁRT VERTEK. Bűnvádi eljárás indul az ellen a két szülő ellen, akik megverték a zombori Dositej Obradoviæ Általános Iskola kémiatanárát, adta hírül a B92 internetes médium. Simeon Milanov, az iskola igazgatója szerint az incidens hétfőn történt, amikor két szülő, Miroslav Bajèeta és Predrag Mudriniæ berontott az osztályba, miközben folyt a záróvizsga kémiából, és megverték a kémiatanárt gyerekeik rossz osztályzatai miatt. Tették ezt a diákok szeme láttára - mondta Milanov, és hozzáfűzte: a tanár sérüléseket szenvedett. A Dositej Obradoviæ Általános Iskolában történt incidensről a zombori önkormányzat nem adott ki hivatalos közleményt. A tanárok javasolni akarják az iskolaszéknek, hogy a gyerekeknek az év végén ne osszák ki a bizonyítványokat. Gradimir Markoviæ, a Nyugat- és Észak-bácskai Iskolaigazgatóság elöljárója szerint az iskolaszék nem hoz ilyen döntést. Markoviæ megjegyezte, hogy egy ilyen szélsőséges intézkedés csak megzavarná az iskolák működését.
Slobodan Vuksanoviæ művelődési és sportminiszter elítélte a szülők brutális tettét. A miniszter a rendőrségtől és az igazságszolgáltatási szervektől gyors reakciót vár, hogy a két szülőt szigorúan büntessék meg. A minisztérium a megvert tanárnak anyagi segítséget fog nyújtani. A zombori belügyi titkárság közleményében arról tájékoztatott, hogy a két támadó szülőt letartóztatták és bűnvádi feljelentést téve ellenük, ügyüket átadták a vizsgálóbírónak.
Az iskola kollektívája is közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy ez már a második ilyen jellegű incidens intézményükben.
A HATÁRON TÚLI MAGYAROK IS TÉMA VOLT. George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok első embere Budapesten tárgyalt. Az MDF elnöke, Dávid Ibolya és a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Semjén Zsolt felvetette a határon túli magyarok kérdését is azon a találkozón, amelyen a magyarországi parlamenti pártok vezetői válthattak néhány szót az USA elnökével. Dávid Ibolya elmondta, hogy a pártelnökök bemutatkozása után alkalma nyílt Rice külügyminiszterrel négyszemközt beszélgetni. Kifejtette, hogy a szabadság és az önrendelkezés egyetemes értékeiért küzdöttek az 1956-os forradalom hősei is, ahogyan Amerika is ezt teszi a terrorizmus elleni harcban. A szabadság és az önrendelkezés a célja számos nemzeti kisebbségnek, így a Kárpát-medencében élőknek. A pártelnök e közös értékek alapján kérte az amerikai külügyminisztert, hogy legyen fogékony a más országokban élő kisebbségek önrendelkezési törekvései iránt. A határon túli magyarok helyzetét vetette fel Bush amerikai elnöknek Semjén Zsolt is. Az MTI-nek elmondta, a kérdést szóba hozta Condoleezza Rice külügyminiszternek, s ő megértéséről és támogatásáról biztosította. Az amerikai külügyminiszter megemlítette, hogy az USA-ban is számos nemzetiség él egymás mellett, ezért az Egyesült Államok támogatja a nemzetiségi jogok biztosítását.
KÚLÁN A DS NYERT. Kúlán a Demokrata Párt (DS) jelöltje kapta a legtöbb szavazatot, és a polgármester-választás második fordulójában (július 9-én) a Szerb Radikális Párt (SRS) jelöltjével küzd majd meg.
Svetozar Bukviæ (DS) 4480, Tihomir Ðurièiæ (SRS) pedig 3818 szavazatot kapott a vasárnapi első fordulóban. A részvételi arány 34%-os volt. Összesen 37 780 polgárnak van szavazati joga a község területén.
AZ ÚJRATÁRGYALÁST KÉRIK. A hírhedt temerini bűntény magyar elítéltjeinek ügyvédei az ügy újratárgyalását kérték azon a nyílt meghallgatáson, amely Szerbiai Legfelsőbb Bíróságának Büntetőjogi Nagytanácsa előtt zajlott le. Az újvidéki, majd a szerbiai Legfelsőbb Bíróság gyilkossági kísérletnek minősítette a bűncselekményt, és tíztől tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a magyar nemzetiségű tetteseket. Hosszabbra, mint amennyit a délszláv háborúk eddig elítélt főbűnösei kaptak, és a felsőfokon is megerősített döntés hatalmas felháborodást váltott ki a délvidéki magyar közvéleményben. A már két éve börtönben raboskodó fiataloknak nem volt kötelező megjelenni a meghallgatáson.
A VAJDASÁGBA IS BÚZÁT KELL MAJD IMPORTÁLNI?! 250 000-300 000 tonna búzát kell majd importálni a tavaszra - állítja Srbislav Denèiæ akadémikus, búzaszakértő.
Szabadkán, a búzanapokon kijelentette: ez azért történhet meg, mert a búzát az állam immár nem kezeli stratégiai jelentőségű termékként.
Denèiæ szerint az idei átlaghozam Vajdaságban 3,5 tonna lesz hektáronként.
NATO-FUTÁS A MAGYAR-SZERB HATÁRON ÁT
NATO-partnerségi futófesztivált rendeznek június 25-én Horgos és Szeged között. A rendezvény fővédnöke Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára. A programok már szombaton elkezdődtek Horgoson: a futófesztivál keretében lesz kirakodóvásár, halászléfőző verseny, könnyű- és népzenei program. A félmaratoni futás és a félmaratoni váltófutás mezőnye vasárnap délelőtt fél 11-kor rajtol Horgoson, az útvonal: Horgos, Röszke, Szentmihály, Szeged, Repülőtér. A szegedi Repülőtéren a futófesztivált vasárnap többek között műrepülő-bemutató, helikopteres sétarepülés, ejtőernyős ugrás, valamint kicsiknek és nagyoknak szóló sportprogramok egészítik ki.
NEM JELENT MEG. Milorad Mirèiæ, a Szerb Radikális Párt tagja nem jelent meg azon a tárgyaláson, amelyet a Graðanski list indított ellene. A sértés és a rágalmak miatt a Graðanski list által Milorad Mirèiæ ellen indított per főtárgyalását elhalasztották, mivel az alperes nem jelent meg. Mirèiæet két évvel ezelőtt perelte be a Graðanski list igazgatója sértés és rágalom címén, mert Mirèiæ a lapot usztasának és horvátbarátnak nevezte, és szerinte a lapnál az újságírók legalja dolgozik. Habár Mirèiæ nemrégen azt nyilatkozta, alig várja már, hogy megjelenjen a bíróság előtt, tegnap sem jelent meg. Ügyvédje szerint Mirèiænek nem szabályosan kézbesítették a bírósági idézést. Az újvidéki Községi Bíróság kérni fogja Szerbia, Vajdaság és Újvidék képviselőházától, hogy büntessék meg, mert nem jelent meg a bíróság előtt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..