home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Magasabb rangfokozatban
Tóth Tibor
2018.09.30.
LXXIII. évf. 38. szám
Magasabb rangfokozatban

A Zenta Kézilabdaklub játékosai évtizedekig a Partizan betonpályáján pattogtatták a labdát, ám három éve, a sportcsarnok megnyitásával jelentősen javultak a feltételeik, ezáltal az eredmények is egyre jobbak lettek. Az elmúlt idény az egyik legeredményesebbnek tekinthető a klub történetében.

A 2017/2018-as idényben a felnőttférficsapat visszakerült a II. vajdasági ligába, a lányok pedig a II. liga középmezőnyében zárták a bajnokságot. Négy korosztályos csapatot: a tizenkét, a tizennégy és a tizenhat éven aluli fiúkat, valamint a tizennégy éven aluli lányokat indította a klub, utóbbiak a tavaszi idényben léptek be az utánpótlásligába.


A tizenkét évesek csapata

— Utánpótlásszinten jelentős fejlődést látok, még akkor is, ha nem mindenki van így ezzel. A fiatalokhoz sok türelem és munka kell, akkor az eredmény nem maradhat el. A tizenkét éven aluli fiúcsapatunk meglepően jól szerepelt, habár mindössze hárman töltötték be tizenkettedik életévüket, a többiek fiatalabbak társaiknál. Két utánpótlásbázis, Apatin és Cservenka mögött, a harmadik helyen végzett a csoportjában, amivel nagyon elégedett vagyok. A tizennégy éven aluli csapatunk egy kicsit gyengébben szerepelt, de tudni kell, hogy egyetlen tizennégy éves játékos sem volt soraiban, tizenkét-tizenhárom éves gyerekekkel játszotta végig a bajnokságot. A fejlődés jelei rajtuk is felfedezhetőek, a védekezés összeállt, a lövések is egyre erősebbek és pontosabbak. A tizenhat éven aluli korosztály kemény, férfias mérkőzésekkel lepte meg a kézilabda kedvelőit. A kapusteljesítményt emelném ki, hiszen egyetlen kapussal játszottuk végig a bajnokságot, aki már az első csapatban is kezd helytállni. Két-három pontot neki köszönhetünk, hiszen az utolsó pillanatban lövéseket, ziccereket, hétmétereseket hárított. A tizennégy éven aluli lánycsapatunk a vajdasági liga 6. helyét szerezte meg. A rájátszásban egy döntetlen és egy vereség volt a mérlegünk, így lecsúsztunk a dobogóról. Szeretném, ha mindenki továbbra is ilyen kitartóan dolgozna, és bízom benne, hogy néhány játékosra felfigyelnek a nagyobb klubok — mondta Balla Kolos, a Zenta Kézilabdaklub felnőttcsapatainak másod-, az utánpótlás-együttesek vezetőedzője.


A Zenta női csapata

A sportcsarnoknak köszönhetően a kézilabda egyre népszerűbb a városban. Hullámvölgyek itt is vannak, főleg a téli és a nyári szünet után indul be nehezebben a rendszer. Olyanok is akadnak, akiknek a napi utolsó edzés után, este 10 órakor úgy kell könyörögni, hogy vonuljanak le a pályáról, és aludjanak már egy kicsit.

A csapatok már javában készülnek a 2018/2019-es idényre, a fiúk a hétvégén, a lányok pedig a jövő hétvégén kezdik meg szereplésüket. A felnőttférfi-együttes a II. liga északi csoportjában a Prigrevica ellen lép pályára. A ligában e két együttesen kívül a Pancsova, az adai Potisje Pletex, a Crepaja, az eleméri Naftagas, az újvidéki Radnički, a regőcei Dalmatinac, az alibunari Budućnost, a futaki Metalac, a Vojvoda Stepa, az újvidéki Slavija és a Somborelektro indít csapatot, a II. vajdasági női liga keleti csoportjának mezőnyét pedig a Zentán kívül a mošorini Miletić, a Jabuka, az eleméri Naftagas, a tiszahegyesi Partizan, a nagybecskereki Gradnulica és a törökkanizsai Obilić alkotja, a lányok éppen az utóbbi csapat ellen kezdik a pontvadászatot.

— Férficsapatunk számára — melyet Željko Radaković vezet — ez a liga egy kicsit nagyobb falat lesz, de nem panaszkodunk, hiszen felkerültünk oda, ahova már régóta szerettünk volna. Jó lenne a mezőny első felében végezni, ehhez azonban két-három idegenben szerzett pontra is szükség lenne. A tavalyi csapatunk szinte teljesen egyben maradt, néhány huszonéves mokrini (homokrévi) fiatal mellett öt-hat zentai, saját nevelésű játékos is pályára fog lépni. A lányok régiót váltottak, a bácskai-szerémségiből a bánátiba kerültek, ami egy kicsit több utazással jár. A kemény mag saját nevelésű játékosnőkből áll, akik már az összes korosztályos csapatunkban szerepeltek, tehát végig járták a ranglétrát. Velük még a tizenhat évesek kategóriájában is elindulunk. Egy kicsit nehéz lesz a felnőttek között, mert mindenki idősebb nálunk, viszont nincs eredménykényszer, a hangsúly a játékon és a tapasztalatszerzésen lesz. A fiúk kategóriájában csak egy tizennégy évesekből álló korosztályt indítunk, tizenkét éveseket most nem, mivel soraikat főleg kilenc-tíz évesek alkotják, akik számára a liga egy kissé megterhelő lenne, még nem bírják úgy a tempót. Elképzelhető, hogy a tavasszal benevezzük őket a bajnokságba, addig még egy kis erőt és tapasztalatot szerezhetnek. Szeretnénk, ha minél több gyerek átélné a versenyzés izgalmát, ha megtudná, milyen érzés minden hétvégén mérkőzést játszani. Arra neveljük őket, hogy edzésre kell járni, dolgozni, haladni, és akkor majd észreveszik magukon a fejlődést, a változást.
 


A Zenta és a Crvena zvezda férfifelnőttcsapata a barátságos mérkőzés előtt

A férfimezőnyről szólva Balla elmondta, hogy az adai Potisje Pletex a legnagyobb riválisa a zentai csapatnak, hiszen a két város együttesei, bármilyen mérkőzésről legyen is szó, késhegyre menő csatát vívnak egymással. A fiatal, tizenkilenc-húsz év átlagéletkorú zombori csapat nagyon erős, nehéz lesz a Pancsova és az alibunari Budućnost ellen játszani, ahogyan a Prigrevica (Bácsszentiván) is kemény diónak számít. A klubot Zenta önkormányzata a lehetőségeihez mérten támogatja, továbbá az egykori játékosai, valamint a különféle vállalatok is igyekeznek anyagi és egyéb eszközökről gondoskodni a kézilabdázók számára.

— Várjuk a bajnoki rajtot, itt már élesben játsszuk a meccseket. Az adrenalin már elkezdett emelkedni, hiszen az első mérkőzéstől csak néhány nap választ el bennünket. A felkészülési találkozók elég jól sikerültek, de azért a játékon még akad csiszolnivaló. Bízom benne, hogy vasárnapig összeáll a csapat, és itthon tartjuk a két pontot. A jobb átlövő poszt hiánynak számít, hiszen balkezest nem lehet venni, csak örökölni. A többi poszton jól állunk, ezért bízom az eredményes szereplésben. A lányokkal egy picit lemaradtunk, két-három idősebb játékosnak még be kell illeszkednie. Meglátjuk, lesz-e szükség kisegítésre. Az elmúlt években kiválóan együttműködtünk az adai Halász József csapatával, több játékost kaptunk onnan kölcsönbe. Néhány sportoló Homokrévről érkezett, viszont a keret nagy részét saját nevelésű kézilabdázók alkotják. Minél előkelőbb helyezés megszerzése a célunk — fejezte be az edző.

A férficsapat vasárnap 19 órától a Prigrevicát fogadja az első forduló keretében, a női együttes pedig egy hét múlva a törökkanizsai Obilić gárdáját látja vendégül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..