Magasabb árra várva
Tóth Tibor
2020.10.07.
LXXV. évf. 40. szám
Magasabb árra várva

Szeptember az almaszüret ideje. Habár az alacsony felvásárlási ár miatt többen kivágták az almafákat, Hajdújárás utcáin még bőven találkozni termelőkkel, amint almával megrakott pótkocsin szállítják haza a terményt. A 2020. év a minőség szempontjából kielégítőnek mondható, viszont a mennyiség meg sem közelíti az elmúlt évi szintet, az eladási ár pedig, szokás szerint, ilyenkor még alacsony.

Ábrahám Sándor 6 hektáron termel almát, valamint van még 2 hektár fiatal gyümölcsöse, mely még nem fordult termőre. Az almaszedést szeptember 7-én kezdték, előbb a korai fajtákat, a mutsut és az arany delicioust szüretelték le, ottjártamkor az idared fajta került a ládákba.

— A tavalyi évhez képest feleannyi almánk sem termett, amiben leginkább a fagy- és a jégkár játszott közre. Ahol fagykár érte az almát, ott a királyvirág tönkrement, és csak a másod- és harmadvirágzásból fejlődött ki a gyümölcs. Ennek minősége nem a legjobb, hiszen az almák formátlanok, éretlenek. Az ipari alma ára 8 és 10 dinár között mozog, de 12 dinárért is eladható, mivel nagyon kevés van belőle a piacon. A kiszállító magyar vállalat még nem emelt a felvásárlási áron, ezért ilyen alacsonyak az árak. Egyes gazdáknál az ipari vagy léalma az összmennyiség 10-15%-át teszi ki, mely nem nagy tétel. Igazából az ára nem is érdekel bennünket túlságosan, mivel a jövedelem nagy része nem az ipari almából folyik be — mondta beszélgetőtársam, aki a hajdújárási hűtőház igazgatója is egyúttal.


Ábrahám Sándor

Az orosz kiszállítás minimális mértékben működik. A kereskedők szerint Oroszországban több nagy terület is termőre fordult, ezért egyelőre nincs szükség a sokkal finomabb és zamatosabb észak-bácskai almára. A felvásárlók kifogástalan minőséget követelnek, viszont az árat alacsonyan tartják. A környező üzletláncokban 100 dinárba kerül egy kilogramm alma, a termelő pedig még a 30 dinárt sem kapja meg a terméséért. Az egyedüli megoldás a hűtőházakban való tárolás lenne, akár ULO-technológiás, akár hagyományos, otthoni hűtőházakban.


A kiváló minőségű idared

— A termelőknek azt ajánlanám, hogy tárolják be az almát, az értékesítéssel várjanak egy picit. A piacon rengeteg a gyümölcs, van szőlő, barack, szilva, körte, az alma iránt ilyenkor még nem nagy a kereslet. Télen azonban a gyümölcsök közül az alma a legnépszerűbb, és árban is hozzáférhető a fogyasztók számára. Az emberek felejtsék el egy kis időre az almát, pihenjék ki az egész éves munka és almaszedés fáradalmait, ha tehetik, utazzanak el, majd a visszatérés után egyezkedünk az orosz ügyfelekkel a felvásárlási árról. 30 dináros almaár esetén nem gazdaságos a termelés, 50 dináros kilónkénti árral már elégedettek volnánk. Az almatermelés rengeteg költséggel jár, a vegyszerek, munkások, szedés, üzemanyag mind-mind pénzbe kerül — mondta Ábrahám Sándor, majd hozzátette, hogy a hűtőház már félig megtelt, de az elvárások szerint az almaszüret végére százszázalékos kapacitással működik majd. Az igazgató bízik benne, hogy május végén, mire várhatóan kiürül a hűtőház, a termelők és ők maguk is elégedettek lesznek.

A hajdújárási mellett a horgosi homokon is párját ritkító, kiváló minőségű alma terem. Faragó Imre gyümölcsösében a szorgalmas kezek nyomán gyorsan teltek a ládák, a jonagold almát másodszor, az idaredet először válogatták, vagyis csak a nagyobb és színesebb termést szedték le a fáról.


Faragó Imre

— Az idén főleg a bőtermő idaredfákon kevés a termés. Az alma a fa közepén, a lombok között bújik meg, kevesebb nap éri, és nem színeződik megfelelően. A fákat megvédtük a betegségekkel szemben, csupán azokon lehet férges gyümölcsöt látni, ahol nem ritkítottuk az almát, és a termés fürtben található. Ezeken nem végeztünk ritkítást, mivel eleve kevés a termés, így nem láttuk értelmét annak, hogy ily módon avatkozzunk közbe. Ha visszagondolok a tavalyi évre, amikor nem beszélhettünk bő termésről, akkor azt mondhatom, hogy az idén az elmúlt évi termésnek az 50%-át takaríthatják be a termelők. Kivétel talán az arany delicious, mely bővebben termett. Ez nem mondható el a domináns fajtáról, az idaredról, mely esetében azok a fák hagytak ki, amelyek kiváló erőnlétben vannak, és általában a legnagyobb mennyiséget hozzák. A királyhalmi 2 hektáros parcellám felén idared található, egyes fákon mindössze 15-20 darab alma termett. Ez nagyon kevés — vélekedett Faragó Imre.

A termelő az idén nagyban még nem adott el almát, viszont értesülései szerint bizonyos gazdák 50-60 dináros áron már szállítottak az orosz piacra. Ez az ár egy kicsit csalóka, hiszen a csomagolási és az egyéb költségeket leszámolva az eladási ár 35-40 dinár.


Zajlik az almaszüret Faragó Imre gyümölcsösében

— Az orosz piacra kifogástalan minőségű alma adható el, egyetlen karcolás sem lehet rajta. Nagyon kevesen szállítottak ki eddig oda, az érdeklődés is igen gyenge, holott az előző években már szedés előtt kereslet mutatkozik a gyümölcs iránt. Most csend honol. Egy ismerősöm állítása szerint egy belgrádi felvásárló 25 dinárt kínált neki az almáért, egy Szerbiában élő, raktárhelyiséget és hűtőházat birtokló orosz üzletember pedig mindössze 18 dinárt fizetett volna. Eladáskor a csomagolás módja is fontos, mivel csak az almát fizetik ki, a csomagolóanyagot egyáltalán nem. Az új, 70 dináros ládába belerakjuk az almát, lemérjük, a súlyból ki kell vonni a száraz láda súlyát, vagyis a tiszta töltőtömeg, tehát az alma súlya 13-14 kg körüli. A kilónkénti árból 5-6 dinár elmegy a ládára. Emellett gondoskodni kell a palettáról, mely 600-700 dinár, a papírról, a kötözőanyagról és az elkészítési munkálatokról. Nagyon sok a költség, mire útra kész állapotba kerül az áru. Nagyon kétséges, hogy az idei év mennyire lesz kifizetődő. A termelés, üzemanyag, vegyszer, órabér kifizetése egyre több pénzbe kerül, az alma ára viszont ingadozó. A költségnövekedést csak úgy tudnánk követni, ha egységnyi területről minden évben nagyobb mennyiséget takaríthatnánk be. Szedés után az alma saját hűtőházamba kerül, de évente mintegy 20—50 paletta termést ULO-technológiás hűtőházba is beszállítok. Folyamatosan értékesítünk, a zentai piacon naponta jelen vagyunk, valamint kisebb üzleteknek is szállítunk horgosi almát — hallottuk Faragó Imrétől.

Az almaszedés megkezdődött, de a kereslet még nagyon gyenge. A termelők abban bíznak, hogy az idő múlásával egyre inkább megnő az érdeklődés a homoki alma iránt, és a kereslet mellé elfogadható felvásárlási ár is párosul. Mert termelni, beruházni a következő évben is kell valamiből. ​​​​​​​

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..