home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Magas színvonalú egészségügyi szolgáltatás
Tóth Lívia
2019.11.03.
LXXIV. évf. 44. szám
Magas színvonalú egészségügyi szolgáltatás

Elég belepillantani a Magyarkanizsai Egészségház Facebook-oldalán található bejegyzésekbe, hogy rácsodálkozzunk, hány akciót szerveztek csak az elmúlt hetekben.

Íme néhány, a teljesség igénye nélkül: szeptemberben az elsősegély és a szív világnapja alkalmából előadásokat tartottak, az oromi általános iskolában a diákoknak a tiszta víz fontosságáról és fogyasztásáról beszéltek, ugyanebben a hónapban, majd októberben is különféle ingyenes megelőző vizsgálatokat és szűréseket szerveztek, emellett a Nemzetközi Soroptimist Klub jótékonysági bált tartott, melynek bevételét szintén az egészségháznak ajánlották fel. Az intézményben folyó munkáról Gyólay Karolina igazgatóval beszélgettünk, aki három éve tölti be ezt a tisztséget.

— A Magyarkanizsai Egészségházhoz tizenhárom település tartozik, de a tevékenységünket még ennél is szélesebb körben végezzük. Mivel az országhatár közelében vagyunk, ezen a területen nagy az átmenő forgalom, és a turisták is szívesen látogatják községünket. Elmondhatom, hogy általános és szakorvosaink (nőgyógyász, pszichiáter, pszichológus, belgyógyász, szemész stb.) egyaránt vannak, a diagnosztikai ellátásunk rendkívül fejlett, valamint a mentőszolgálatunkra is nagyon büszke vagyok.

Három éve a menedzsmenttel egy nagy adósság terhével kezdtük meg a munka újraszervezését. Különféle változtatásokat kezdeményeztünk, igyekszünk takarékoskodni, de mindenekelőtt arra törekszünk, hogy megfelelő és egyforma színvonalú egészségügyi ellátást nyújtsunk a község egész területén. Minden egészségügyi világnapra valamilyen megmozdulást — megelőző vizsgálatokat, szűréseket — szervezünk, ami kezdetben nehézkes volt, mert még nem szokták meg az emberek. Most már annyira gördülékeny az ilyenfajta együttműködésünk a lakossággal, hogy a legutóbbi alkalommal nem tudtuk az összes jelentkezőt elfogadni. Az érdeklődők pajzsmirigy- és mellultrahangon, tüdő-, szív- és állkapocsröntgenen, valamint EKG-n, testtömegindex-, vérnyomás- és vércukorszintmérésen vehettek részt. Azokat, akik most nem kerültek sorra, felírtuk, és ígéretet tettünk, hogy az idén még kétszer megismételjük ezt az akciót. Környékünkön, de egész Vajdaságban is leggyakoribb a cukorbetegség, az ér- és szívrendszeri, illetve a rákos megbetegedések. Ezek könnyen szűrhetőek, és éppen az a cél, hogy megelőzzük, illetve mielőbb észrevegyük ezeket a kóros elváltozásokat. Az új egészségügyi törvény értelmében egyébként ezentúl Szerbia minden lakosának kötelező három vizsgálaton, mell-, vastagbél- és méhnyakrákszűrésen részt vennie. Annak, aki háromszor nem reagál a kiküldött felszólításra, megbetegedés esetén a kezelés 30 százalékát fizetnie kell. Az önkormányzat természetesen támogatja az egészségházat, viszont az az összeg csak néhány tétel fedezésére elegendő, például az ötödik mentőcsapatra, ezért állandóan pályázunk. A laboratóriumunk eszközfejlesztése különösen látványos, legutóbb például — adományból, az önkormányzat segítségével és saját forrásból — három új készülékkel gazdagodtunk, egy-egy elektrolitanalizátort, CRP-szint-mérőt és centrifugát sikerült beszerezni, korábban biokémiai analizátorra és három sterilizáló gépre tettünk szert. Ezeknek köszönhetően a vizsgálatok nagy részét a Magyarkanizsai Egészségházban is el tudják végezni, így a pácienseknek nem kell a magánlaborok szolgáltatásait igénybe venniük. Pályázaton nyertünk egy korszerű ultrahangos berendezést, melyet az osztályon helyeztünk el, most viszont saját eszközeinkből vásárolunk egy hordozható ultrahangos gépet három szondával, ennek a terepen vesszük majd hasznát. Idetartozik még az a rendkívül modern ortopán fogászati röntgenberendezés is, amellyel háromdimenziós felvételek készíthetőek, erre a fogszabályozáshoz van leginkább szükség. A felsorolt gépekkel olyan szolgáltatásokat szeretnénk nyújtani, amelyekre eddig nem volt lehetőség az egészségházunkban. 

* Nemrégiben ért véget egy jótékonysági megmozdulás, melyet a Nemzetközi Soroptimist Klub szervezett az egészségház javára.

— Ez egy jótékonysági bál volt, melyet a klub elnökének, Kiss Zenóbiának köszönhetünk, és melynek az volt a célja, hogy elősegítse a nőgyógyászati rendelőnk megnyitását Horgoson. A rendezvény sikeres volt, 150 000 dinár gyűlt össze, melyből kisebb eszközöket vásárolunk. Reméljük, hogy a rendelő heti egy alkalommal már újév körül megkezdi a munkáját, és a község többi településéről sem szeretnénk megfeledkezni. Várható, hogy a nagyobb falvakban — Martonoson, Oromhegyesen, Oromon és Kispiacon — szintén lesznek szűrővizsgálatok. Jótékonysági akcióink korábban nem voltak, de állandóan keresünk olyan állami vagy magánvállalatokat, amelyek támogatnának bennünket. Azt is el kell mondanom, hogy megváltozott a munkaadók hozzáállása a megelőző vizsgálatokhoz, mert összeállítottunk számukra egy programot, melyet már nemcsak a privát cégek, hanem a közintézmények is igényelnek. 

* A magyarkanizsai egészségügyi ellátásban tapasztalható-e a szakemberek elvándorlása?

— Az elmúlt három évben egyetlen orvos hagyott el bennünket, viszont gyakorlott nővérekre mindig szükség van. Tapasztalatból állítom, hogy a nővérhiány nagyobb, mint az orvoshiány, hiszen inkább a nővérek azok, akik külföldön keresik a boldogulásukat. A magyar gyerekek többsége sajnos nem itt fejezi be az egyetemet, Szegedről vagy Budapestről pedig nehéz őket visszacsalogatni. Éppen ezért sokszor arra szorulunk, hogy a többségében magyarok lakta községben szerb ajkú orvost alkalmazzunk. Az ilyen kollégát azonban kötelezzük egy magyarnyelv-tanfolyam befejezésére, illetve olyan nővért osztunk be mellé, aki mindkét nyelvet beszéli, és az elején segít a beteggel való kommunikációban. Egyébként a tartományban minden évben megpályázzuk a kétnyelvűség fejlesztésére kiírt támogatást. Ebből az idén lefordíttattunk, majd kinyomtattunk magyar nyelven minden szórólapot és anyagot, melyet a közegészségügyi intézettől kapunk. 

* Diplomás közgazdászként hogyan illeszkedett be, és mennyire találta meg magát az egészségügyi munkában?

— Igaz, hogy közgazdasági végzettségem van, de azt kevesebben tudják rólam, hogy középfokon nemcsak a gimnáziumot fejeztem be, hanem egészségügyi nővér is vagyok. Sőt, most már azt a menedzseri fokozatot is megszereztem, amelyet a törvény követel meg azoktól, akik az egészségügyben vezető tisztséget töltenek be. Ismernem kell ennek a tevékenységnek minden szegmensét, mert enélkül nem tudnám sem a munkát megszervezni, sem az orvosokkal való együttműködést kialakítani.

* Milyen tervek, elképzelések megvalósítása várható még?

— Jövőre felújítjuk az oromhegyesi objektumunkat, illetve Magyarkanizsán is a következő évre tervezzük a régi épület renoválását. Emellett új fogászati székre is pályáztunk, a régi vágyunk viszont egy új mentőautó, melyre állandóan pályázunk. A hivatalos honlapunkon és a Facebook-oldalunkon folyamatos tájékoztatást nyújtunk az újdonságokról, az akciókról, minden fontos tudnivalóról, és a feltett kérdésekre is válaszolunk. Nekem nincs meghatározott ügyfélfogadási időm, hozzám a pácienseink a munkaidőm alatt — 7 és 15 óra között — bármikor bejöhetnek, ha valamilyen panaszuk vagy közlendőjük van a munkánkkal kapcsolatban.


Fotók forrása: a Magyarkanizsai Egészségház Facebook-oldala

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..