home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Made in Serbia
Talpai Lóránt
2021.10.28.
LXXVI. évf. 43. szám
Made in Serbia

Elérhetővé vált a „szerb Szputnyik” — Április 3-a lehet a választások napja — A niši rendőrség forró nyomon jár

Elérhetővé vált a „szerb Szputnyik”

Nenad Popović innovációs miniszter a szerbiai közszolgálati televízióban jelentette be a hírt a Szerbiában gyártott Szputnyik oltóanyagról. „Megkaptuk az engedélyt a Nemzeti Egészségügyi Felügyelettől a Szputnyik használatára. Az orosz vakcinát ezentúl a Made in Serbia jelzővel lehet illetni. Az oltóanyag hamarosan Szerbia minden oltópontján elérhetővé válik” — hangoztatta a miniszter, aki az szerb—orosz kormányközti bizottság elnöke is. A vakcina első adagját dr. Danica Grujičić onkológus vette fel. Mint ismeretes, az oltóanyagot június elején kezdték gyártani a Torlak intézetben. Eddig csaknem 1,5 millió darabot állítottak elő, és az év végéig további 2,5 milliót gyártanak. (Szerbiai RTV)


Fotó: Ministarstvo zdravlja

 

Április 3-a lehet a választások napja

Jövő év április elején lehet a köztársasági elnöki, köztársasági parlamenti és belgrádi önkormányzati választás. Sajtóhírek szerint a belgrádi választást február 15-én, míg az államfőválasztást március 3-án írják majd ki. Április 3-án a köztársasági parlamenti szavazáson járulhatnak majd az urnák elé a polgárok. Szintén sajtóinformációk szerint minderről egy pártközi találkozón született döntés, a szerb elnök részvételével. A főtéma a választási feltételek javítása volt. A munkamegbeszéléstől azt várják a felek, hogy egységes álláspontra jutnak majd a jövő évi választásokkal kapcsolatos feltételekről. Ivica Dačić, a köztársasági parlament elnöke újságíróknak elmondta, egy mindenki számára kedvező dokumentum aláírása a cél. (Novosti)

 

A niši rendőrség forró nyomon jár

A közelmúltban megdöbbentő bűncselekmény rázta meg Szerbiát. Aleksandar Vulin belügyminiszter az ügy kapcsán arról számolt be, hogy a rendőrség egy olyan személy nyomára bukkant, illetve le is tartóztatta Moravac faluban, aki a gyanú szerint részt vett az aleksinaci Đokić család szörnyű meggyilkolásában, sőt, DNS-nyomokat és a gyilkos fegyvert is megtalálták. Vulin kiemelte, hogy a gyanúsított nyomára a niši rendőrség, azon belül is a harmadik ügyosztály kitartó és önzetlen munkájának köszönhetően bukkantak rá, de a Bűnügyi Rendőrségi Igazgatóság, az Aleksinaci Alapfokú Ügyészség és a Niši Felső Ügyészség is sokat segített. „A Đokić család meggyilkolása egész Szerbiát megrázta. Az elkövető szakszerűen és tudatosan hajtotta végre a gyilkosságot, vélhetően sokáig készült rá” — emelte ki Vulin. A miniszter azt is elmondta, hogy jelentős mennyiségű készpénzt is találtak, mely a meggyilkolt család tulajdona volt, a gyanúsított által használt ingatlanon pedig további tárgyakra bukkantak, melyek minden kétséget kizáróan a szörnyű gyilkossághoz köthetőek. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..