home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Macron Napóleonra emlékezett
Talpai Lóránt
2021.05.13.
LXXVI. évf. 19. szám
Macron Napóleonra emlékezett

Fél évszázada ilyet francia elnök nem tett — Saját kommunikációs platformot indított Donald Trump — Az ellenzék kapott kormányzati megbízatást Izraelben

Fél évszázada ilyet francia elnök nem tett

Emmanuel Macron francia államfő Napóleon ellentmondásosságát hangsúlyozta a francia császár halálának 200. évfordulóján Párizsban rendezett megemlékezésen elmondott beszédében. Az elmúlt fél évszázadban Emmanuel Macron az első francia elnök, aki megemlékezett Napóleonról, akire sokan a polgári Franciaország megteremtőjeként tekintenek, miközben az 1799 és 1815 közötti, tizenöt éves hatalomgyakorlása miatt a francia történelem egyik legvitatottabb alakja. A francia elnöki hivatal által előzetesen „felvilágosult megemlékezésként” beharangozott ünnepséget az 1795-ben létrehozott, tudósokat, művészeket, irodalmi személyiségeket tömörítő Institut de France-ban rendezték meg. Az államfő előtt történészek beszéltek Napóleon történelmi szerepéről. „Bonaparte Napóleon hozzánk tartozik” — kezdte beszédét Emmanuel Macron, miközben egy ellentmondásos portrét rajzolt fel a volt francia császárról, akinek elítélte az olyan „hibáit”, mint a rabszolgaság helyreállítása, és méltatta a nemzeti szuverenitás védelmezőjét, a törvényalkotót és a nemzetépítőt.

 

Saját kommunikációs platformot indított Donald Trump

Donald Trump elindította saját kommunikációs platformját, mely a From the Desk of Donald J. Trump néven fut, és a www.donaldjtrump.com/desk internetes címen található meg. A volt elnök bejegyzéseket, képeket és videókat tehet közzé rajta, melyeket a követők megoszthatnak a Twitteren és a Facebookon, ahol letiltották Trump fiókjait. Corey Lewandowski, Trump korábbi vezető kampánytanácsadója március végén jelentette be, hogy a volt amerikai elnök elindítja saját internetes közösségi oldalát. Lewandowski akkor az új platformot egy „interaktív kommunikációs eszközként” mutatta be, melynek segítségével az emberek közvetlenül kommunikálhatnak majd Trumppal. „Azt tapasztalhattuk a technológiai óriásvállalatoktól, hogy ha nem értesz egyet a filozófiájukkal, akkor törölnek. Lesz egy platformunk, ahol az emberek szabadon értekezhetnek anélkül, hogy félniük kellene a megtorlástól vagy a törléstől” — fogalmazott korábban Lewandowski.

 

Az ellenzék kapott kormányzati megbízatást Izraelben

Reuvén Rivlin izraeli államelnök Jaír Lapidot, az ellenzéki centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetőjét kérte fel kormányalakításra, miután az elsőként megnevezett Benjamin Netanjahunak nem sikerült létrehoznia koalíciós kormányt. Netanjahu a múlt héten jelentette be Rivlinnek, hogy kudarcot vallott a kormányalakításban, ezért az államelnök szerdán tanácskozást tartott a pártok képviselőivel arról, hogy kit javasolnak kormányfőjelöltnek. Rivlin indoklása szerint a megbeszéléseken a kneszet (izraeli parlament) 120 képviselőjéből 56-an Lapid mögé sorakoztak fel. Emellett a négy honatyát magáénak tudó, Raam nevű, muzulmán hagyományőrző arab párt is közölte, hogy kész együttműködni bármely kormányfőjelölttel, és a hét parlamenti mandátumot szerzett Jobbra (Jamína) nevű párt sem zárkózott el attól, hogy koalícióra lépjen egy Lapid vezette kormánnyal. Ezért Jaír Lapid elvileg többségi kabinetet teremthet a kneszetben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..