home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Ma már a TikTok határozza meg, mi lesz a sláger
Zvekán Péter
2023.06.30.
LXXVIII. évf. 25. szám
Ma már a TikTok határozza meg, mi lesz a sláger

A minap éppen valamelyik közösségi platformot görgetve felfigyeltem egy olyan videóra, amelyben Ryan Tedder arról beszél, mennyire nehéz manapság slágert gyártani. Ő egyébként egy világhírű zeneszerző és énekes, a OneRepublic frontembere, aki nemcsak saját zenekarának, hanem olyan előadóknak is szerez zenét, mint Beyoncé, Miley Cyrus, Ed Sheeran, a Jonas Brothers, Jennifer Lopez, Camila Cabello, Lady Gaga, Taylor Swift, Katy Perry, Ariana Grande, és még sorolhatnám. Azt taglalta, hogy tíz évvel ezelőtt egyszerűen írni kellett egy kapós dalt, majd azt jól bepromózni, és ha a közönségnek is bejött, akkor már lett is az embernek egy slágere. Most viszont ez már nem elég! Véleménye szerint ma főleg akkor lesz igazán világméretű egy sláger, ha az felkapottá válik a TikTokon. Így el kell fogadni, hogy jelenleg ez a platform formálja a zeneipar alakulását.

Az viszont hihetetlenül nehéz feladat, hogy valaki tudatosan érje el azt, hogy a TikTokon viral legyen a szerzeménye. Vannak trükkök, melyeket be lehet vetni, de alapjában még mindig a vakszerencsének van az egészben a legnagyobb szerepe. Erre tökéletes példa a WAP Cardi B-től. Amikor a track hivatalosan megjelent, egy koreográfus szinte pillanatok alatt összeállított rá egy sor táncmozdulatot, majd feltöltötte az Instagramra. Ezt mindenki osztani kezdte, majd az egész szépen lassan átvándorolt a TikTokra egy challenge keretében, melynek az volt a lényege, hogy mindenki készítse el a dalra a saját koreográfiáját. Ez annyira bejött, hogy 2020-ban ez volt az egyik legnagyobb sláger.

Olyan is van, hogy egy szám új erőre kap a TikToknak köszönhetően. Doja Cat Say So című trackje eleve ismert volt, de jött egy koreográfus, aki elkészítette a saját táncmozdulatait, majd feltöltötte, ebből is challenge született, és ez is viral lett. Doja ezt az egészet azzal fejelte meg, hogy felkereste az eredeti videót készítő koreográfust, hogy az ő táncmozdulatai szerepeljenek a videóklipjében. A közönség ettől megőrült, a track még sikeresebb lett, a Billboard Hot 100-as listán pedig — ennek köszönhetően — elérte az előkelő első helyezést.

A TikTok a Måneskin zenekarnak is adott egy erős löketet. Ez a csapat eredetileg azért lett ismert, mert 2021-ben Zitti E Buoni című dalával megnyerte az eurovíziós dalfesztivált. Az internet viszont nem ezt a szerzeményt kapta fel, hanem a Beggin című átdolgozást. Az előző példákkal ellentétben itt nemcsak táncos videók jelentek meg, hanem olyanok is, amelyekben az emberek szövegre tátogtak, vagy éppen before/after, úgynevezett Glow Up videókhoz használták a számot. Mivel a felhasználók lehetőségének tárháza teljesen nyitott volt, a Måneskin néhány hónap alatt egyszerűen berobbant a köztudatba, és az akkor szerzett hírnevet azóta is jól használja.

Ezekből is látszik, hogy a siker egyelőre főleg a véletlennek köszönhető, de egy biztos, egyre többen figyelnek oda a TikTokra. Ez ugyanis egy olyan új jelenség, amellyel a zeneiparnak meg kell küzdenie. A végére pedig még annyit, hogy az első tudatos stratégiát talán Jason Derulo találta meg, aki megvárja, hogy egy relatív ismeretlen előadónak befusson a száma az online térben, majd csak azután keresi fel, hogy készítsenek belőle duettet. Eddig tarolt ezzel a stratégiával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..