home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
„Ma gyásznap van, ma sírhatunk!”
Tóth Lívia
2017.11.02.
LXXII. évf. 44. szám
„Ma gyásznap van, ma sírhatunk!”

Mindenszentek és halottak napja alkalmából Zentán a Felsővárosi köztemető kálváriadombján ünnepi szentmisét tartottak, amelyet ft. Szeles Oszkár esperes-plébános celebrált. A kegyeletadó megemlékezés mindazokról a hősökről és mártírokról szólt, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és népéért.

— Gyertyáink azokért a magyar áldozatokért is lobognak, akik a második világháború végi értelmetlen vérengzésben ártatlanul vesztették életüket. Ők is hozzánk hasonló, egyszerű, hétköznapi emberek voltak, akik úgy gondolták, csöndben dolgozhatnak, nevelhetik gyermekeiket, építhetik házukat, látják majd felnőni unokáikat.

Ha igazán meg akarunk emlékezni a hősökről és a mártírokról, meg kell tanulnunk a leckét, amire ők tanítanak minket. Most nekünk kell alkotni, nekünk kell építeni és mások gondját viselni, nekünk kell élhető, szeretetteljes világot teremteni – mondta többek között alkalmi beszédében Ceglédi Rudolf polgármester.



A szentmise után a megemlékezés sírszenteléssel, alkalmi műsorral és koszorúzással folytatódott az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok emléksírhelyénél.

Miután Szeles Oszkár esperes-plébános megszentelte az emléksírhelyeket, Burány Hajnalka magyartanár idézte fel az 1849. február elsejei szerb katonai támadást, amelynek két hete alatt hozzávetőlegesen 2000-2800 embert öltek meg, akiknek a földi maradványai az 1889-ben megindult vasútépítésben kerültek napvilágra. Szólt arról is, hogy amikor 1944. október 8-án Zentát elfoglalta a Vörös Hadsereg és a Vajdasági Népfelszabadító Hadsereg katonasága, a megszerveződő kommunista hatalom helyi feljelentések alapján 80-90 személyt, főként magyarokat tartóztatott le. Kezdetét vette a szervezett megtorlás időszaka, a kivégzésekre november 9-én, a Tisza parton került sor. Az áldozatok legnagyobb része teljesen ártatlan volt, minden ok nélkül halt meg. A történelmi összefoglaló személyes gondolatokkal és Ady Endre soraival fejeződött be:

Halottja van mindannyiunknak,
Hisz percről-percre temetünk,
Vesztett remény mindenik percünk
És gyászmenet az életünk.

Sírhantolunk, gyászolunk mindig,
Temetkező szolgák vagyunk!
– Dobjuk el a tettető álcát:
Ma gyásznap van, ma sírhatunk!

(Halottak napján)

Magyarországi szabadkai főkonzulátusának képviseletében Menyhárt Attila konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő elnök és Perpauer Attila, Zenta község önkormányzata részéről Ceglédi Rudolf polgármester helyezte el a kegyelet virágait az emléksírhelyeknél. A Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Fremond Árpád és Pék Zoltán parlamenti képviselő rótta le tiszteletét. A koszorúzási ceremónián részt vettek a VMSZ zentai községi szervezetének, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és a Magyar Mozgalomnak a képviselői is.

Az alkalmi műsorban közreműködött a zentai Tópart vegyes kórus.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..