home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ma este: Camino Real!
Gyurkovics Virág
2016.03.11.
LXXI. évf. 10. szám
Ma este: Camino Real!

Ma este mutatja be 2015/16-os évadának harmadik előadását a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Tennessee Williams Camino Real című drámáját most először viszik színre magyar nyelven, de az egész kelet-európai térségben is először állítják színpadra, ezért a darab a régióban ősbemutatónak számít. A fordítást a társulat részére Upor László készítette. A dramaturg Gyarmati Kata volt, a rendező pedig Keszég László.

Gyarmati Kata, a Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője szerint vannak olyan szerzők, akik noha híresek, mégis találhatunk tőlük olyan darabokat, amelyek nagyon sokáig várnak a bemutatásra, nem lesznek olyan sikeresek, mint várnánk. Tennessee Williams Camino Real című drámája ezek közé tartozik. A szerző 1953-ban írta a darabot, melyről bizonyos elemzők és kritikusok azt állítják, hogy Tennessee legszürreálisabb, egyszersmind legjobb drámája. Mindent beleírt ebbe a műbe, amit a világról tudott — ez a világ pedig szürreális, olykor kegyetlen, de nagyon rokon azzal a valósággal, amelyet mi élünk.


Hajdú Tamás (középen) Kilroy, Csernik Árpád (balról a negyedik) az orvostanár és Pesitz Mónika (jobbról) La Madrecita szerepében Tennessee Williams Camino Real — Az út vége című drámájának főpróbáján a szabadkai Népszínház Jadran Színpadán 2016. március 10-én. A színdarabot március 11-én mutatják be Keszég László rendezésében (MTI Fotó: Molnár Edvárd)

Keszég László hozzátette, a szerző ebbe a darabba a saját életéből is sok mindet beleszőtt. Annak a csiki-csuki játéknak, amely ennek a darabnak a fő összetevő eleme, Tennessee Williams saját életében is fontos szerepe volt. A rendező elmondta, az előadás befogadása aktív nézői figyelmet igényel. Hasonló kérdésekről van benne szó ugyanis, mint Az ember tragédiájában: Mit is keresünk mi itt, a Földön? Van-e a annak értelme, hogy itt vagyunk? Jó vagy rossz életet élünk? Ezeknek a kérdéseknek egy látomásszerű megfogalmazása ez a darab, mely hihetetlenül összetett, és melynek a megértése óriási koncentrációt kíván.

A színház mai szerepével kapcsolatban Keszég rávilágított: egyre többször hallani, hogy a néző csak szórakoztató élményt szeretne kapni a színházban. Mindez itt is megtörténik, ebben a darabban azonban van elég sok plusz is. Hangsúlyozta, hogy ha a színház nem különbözik nagyon sok mindenben minden mástól, akkor nincs értelme. Nagyon fontosnak tartja, hogy a társulat ilyen igényes szövegekkel — a legjobb értelemben vett humanizmust és általános műveltségi szintet emelő művekkel — is foglalkozzon. Úgy gondolja, ez az előadás ilyen lesz, és nagyon örül, hogy a színház nyitott volt a bemutatására.


Vicei Natália (balról) Lady Mulligan, Szilágyi Nándor (középen) Lord Mulligan és G. Erdélyi Hermina (jobbról) Margit Gautier szerepében (MTI Fotó: Molnár Edvárd)

A Camino Real tömbökből áll, és 32 szereplőre íródott. Az előadásban szereplő színészek ezért több karaktert is alakítanak, ebből kifolyólag a színészekre is igen összetett munka várt. A szereposztásban Péter Ferenc, Baráth Attila, Csernik Árpád, Hajdú Tamás, Mezei Zoltán, Pesitz Mónika, Szirácky Katalin, Vicei Natália, G. Erdélyi Hermina, Pámer Csilla, Szilágyi Nándor, Pálfi Ervin, Szőke Attila, Ralbovszki Csaba, valamint Takács Tibor — Faki látható. Az előadás további munkatársai: Marija Kalabić (díszlettervező), Marina Sremac (jelmeztervező), Zságer-Varga Ákos (zeneszerző), Szőke Attila (koreográfus), Bíró Tímea (rendezőasszisztens), Dudás Szilvia (ügyelő, súgó). 

Az előadást Szabadka város önkormányzata, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

A bemutató március 11-én lesz, 19 óra 30 perces kezdettel a Jadran Színpadon. Az első reprízt másnap, 12-én, a másodikat pedig 19-én játsszák. Az előadásokon szerb feliratról is gondoskodnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..