home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
MNT: Új ösztöndíjprogram a vajdasági magyar hallgatók számára
VARJÚ Sára
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám
MNT:  Új ösztöndíjprogram   a vajdasági magyar hallgatók számára

A Magyar Nemzeti Tanács 34. rendes ülésén öt napirendi pontot vitattak meg a képviselők, a következőket: a 15-nél kevesebb tanuló részére megnyitandó magyar nyelvű tagozatok jóváhagyása, a szerb—magyar történelmi megbékélésről szóló beszámoló elfogadása, záradékjavaslat Zenta község általános iskoláinak hálózatáról, illetve az úgynevezett Várady kiválósági ösztöndíj-hitel pályázati felhívásáról, a pályázat lebonyolításáról és a kérelmek elbírálásáról.

Újabb harminc vajdasági egyetemistát támogat ösztöndíjjal a Magyar Nemzeti Tanács. Az ehhez szükséges pénzösszeget, mintegy százezer amerikai dollárt, dr. Várady Tibor, az MNT Nyelvhasználati Bizottságának elnöke bocsátotta rendelkezésre saját vagyonából. Az ösztöndíj összege havonta az év tíz hónapjában 150 euró a mester fokozat diákjai részére, illetve 160 euró a doktori tanulmányaikat folytató hallgatók részére. A pályázni kívánó hallgatók rangsorolásában előny a tanulmányok során elért jó átlageredmény, a tudományos publikációk száma és minősége, a különféle konferenciákon és versenyeken való részvétel, az oktatói státusz vállalása a tanulmányok során, az a tény, hogy az illető az MNT ösztöndíjasa volt, hogy hiányszakmának számít-e a választott szakiránya, a világnyelvek ismerete, illetve az, ha a hallgató a költségvetés terhére tanul. Akik elnyerték az MNT Várady-féle kiválósági ösztöndíjat, illetve hitelt, és nem fejezik be tanulmányaikat, kénytelenek lesznek két éven belül visszafizetni a kapott összeget. Akik sikeresen befejezik tanulmányaikat, a kapott összeg 50 százalékát lesznek kötelesek visszafizetni, a kiváló eredményt elért hallgatóknak pedig a 20 százalékát kell megtéríteniük. A pályázat július közepén jelenik meg, s szeptember közepéig lehet jelentkezni rá. A visszafizetett pénz az ösztöndíjalapba kerül.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..