home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
MI lehet a jövő orvoslásának titka?
Apró József
2024.06.15.
LXXIX. évf. 24. szám
MI lehet a jövő orvoslásának titka?

Egy hónapja sincs, hogy arról lehetett olvasni, az Nvidia generatív mesterséges intelligenciával működő virtuális nővérekkel szeretné kiegészíteni a valódi nővéreket. Most pedig Kína halad tovább ezen az úton, hiszen bemutatta az első, mesterséges intelligenciával (MI) működő kórházat, mely világszerte forradalmasíthatja a hagyományos egészségügyet, és milliók életét mentheti meg.

Az Agent Hospital nevű kórház egy virtuális létesítmény, mely 14 MI-orvost és 4 MI-ápolót foglalkoztat. Az MI-orvosok napi 3000, néhány nap alatt pedig akár 10 000 beteget is képesek kezelni. Ez olyan nagy feladat, amelynek a végrehajtása az emberi orvosoknak legalább két évbe telne. A kórház létrehozását a Csinghua Egyetem kutatói végezték, célja pedig a betegek és az orvosok közötti interakciók átalakítása, ezáltal az egészségügyi ellátás hozzáférhetőbbé és gyorsabbá tétele. Az MI-orvosok az amerikai orvosi licencvizsgák kérdésein alapuló teszteken, a főbb légzőszervi betegségek diagnosztizálásában 93,06%-os pontosságot értek el.


A képet a DALL-E generálta

Ezek az MI-orvosok és -ápolók az Agent Hospital virtuális környezetében önállóan működnek, képesek szimulálni az egész folyamatot a konzultációtól és a vizsgálattól a diagnózis felállításáig, a kezelési tervek kidolgozásától a betegek kezeléséig. Ez pedig kettős célt szolgál, először is a valódi orvosok és orvostanhallgatók képzését, mivel a virtuális környezet lehetőséget nyújt nekik, hogy különféle betegségeket és azok kezelését gyakorolják kockázatmentesen, hiszen nem élő emberi betegeken tesztelhetik tudásukat, így csökkentve a hibázás kockázatával járó veszélyt a valódi pácienseknél. Ez tehát lehetővé teszi, hogy a hallgatók magabiztosan fejlesszék diagnosztikai és kezelési képességeiket egy biztonságos környezetben. Ezzel párhuzamosan pedig megvalósul egy másik cél is, mert a valódi orvosok és orvostanhallgatók képzése mellett az MI-alapú orvosok is folyamatosan tanulnak, képesek önállóan fejlődni, így javítva a diagnosztikai képességeiket a valós alkalmazásoknál, miközben folyamatosan tesztelik őket.

Az új MI-kórház egy új paradigmát teremt az egészségügyben, a mesterséges intelligencia alkalmazása pedig további lehetőségeket nyit meg a betegellátásban. Természetesen, az újítások ellenére, még mindig szükség van és lesz is emberi orvosokra a komplex esetek kezelésére és a betegekkel való személyes kapcsolattartásra. Az MI nem helyettesítheti az emberek által nyújtott személyes gondoskodást és empátiát, mely továbbra is elengedhetetlen az orvosi gyakorlatban. De az is vitathatatlan, hogy mivel az MI-alapú orvosok felfoghatatlanul nagy mennyiségű adatot dolgoznak fel pillanatok alatt, képesek gyorsan átfutni a betegség előzményeit, a tüneteket és a laboratóriumi eredményeket, és ezáltal rendkívül hatékonyan kezelni a betegeket. Gyorsan tudnak reagálni a sürgős esetekben, ezért hatalmas segítséget nyújthatnának az orvosoknak. Emellett pedig a különféle egészségügyi vészhelyzeteket is előre jelezhetik, például a járványokat vagy a fertőző betegségek terjedését és fejlődését egy-egy régióban, valamint hozzájárulhatnak az egészségügyi ellátás megfizethetőségéhez és elérhetőségéhez.

Az Agent Hospital egy olyan létesítmény, amely a technológia és az egészségügy összefonódását mutatja be, és a jövőben remélhetőleg még több hasonló innovációra számíthatunk az egészségügy területén. Ez egy jó példa arra, hogy a mesterséges intelligencia hogyan segíthet a hatékonyabb és gyorsabb egészségügyi ellátás elérésében, és reményt adhat a jövőbeli innovációkra az egészségügy területén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..