home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
MEGJELENT A X. VAJDASÁGI MAGYAR KALENDÁRIUM
2006.11.29.
LXI. évf. 48. szám
MEGJELENT A X. VAJDASÁGI MAGYAR KALENDÁRIUM

A mától kezdve keresse lapárusánál 220 oldalas kiadványunkat, amelyet régi áron, 200 dinárért vehet meg, illetve megrendelhet Lackó Ildikó példányszámfelelősnél a 024/555-181-es telefonszámon.A tizedik kalendárium tartalmából:* Beköszöntő - a Tizedikhez. Dudás Károly szól az Olvasóhoz.,,Szá...

A mától kezdve keresse lapárusánál 220 oldalas kiadványunkat, amelyet régi áron, 200 dinárért vehet meg, illetve megrendelhet Lackó Ildikó példányszámfelelősnél a 024/555-181-es telefonszámon.
A tizedik kalendárium tartalmából:
* Beköszöntő - a Tizedikhez. Dudás Károly szól az Olvasóhoz.
,,Szándékunkon semmit sem változtatott a mögöttünk hagyott évtized: kalendáriumunk, mindentudó gyűjtemény-ünk, okos könyv-ünk készítése közben mindig azokba a tartós értékekbe igyekszünk fogódzkodni, amelyeket eleink örökül hagytak ránk, meg amelyeket kitartó munkával, istenadta tehetséggel legkiválóbb kortársaink teremtettek, s amelyek a számunkra és az utánunk jövők számára is megtartó erőforrásként szolgálhatnak.'
* ,,A magyar nép zivataros századaiból' idézünk Kölcsey Ferenc: Himnusz és Vörösmarty Mihály: Szózat című költeményeivel, amelyeknek kottáját is mellékeltük.
* Hónapsoroló. Benne:
- Néphagyományaink, jeles napok, egyházi és nemzeti ünnepeink, világi évfordulók és megemlékezések; népdalok Bartók Béla gyűjtéséből; érdekességek a természet-tudomány-technika világából; hasznos tanácsok kertészkedőknek; foltmozaik-minták és makraméiskola; Kuckó - játéksarok gyermekeknek; ízelítő Európa konyháiból; Fogyni akar? Figyeljen a csillagokra!
* Öröknaptár 2100-ig
* Címoldalunkhoz: Száz évvel ezelőtt, 1906 augusztus 28-án, Horgoson, a kamarási tiszti üdülő villáinak egyikében vendégeskedett Bartók Béla. Egy délután a társasággal az ,,órás villa verandáján borozgatva a közelben dolgozó szőlőmunkások nótázására figyelt fel. Elbűvölte az akkor tizennyolc éves Szaniszló Matild hangja, s nekilátott jegyzetelni. Negyven parasztnótát örökített át az utókorra. A jeles esemény centenáriuma alkalmából a 13. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóját Horgoson tartotta meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. E jubileum kapcsán közlünk néhány dalt és kottát Bartók gyűjtéséből 2007-es kalendáriumunkban.
* Évfordulók
- 200 évvel ezelőtt született gróf Batthyány Lajos, az első felelős magyar miniszterelnök
- 100 évvel ezelőtt született Sellye János orvos, kémikus, a stresszelmélet megalkotója
- 100 évvel ezelőtt született Dsida Jenő kolozsvári költő
- 50 évvel ezelőtt hunyt el Szabó Lőrinc költő, műfordító
- Köszöntjük a 80 éves padéi származású Nagy Sívó Zoltán helytörténészt, pedagógust, képzőművészt
- A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója tiszteletére a jövő évet Szent-Erzsébet Jubileumi Évvé nyilvánította
* Hatvan év
A ,,délvidéki magyarság leghányatottabb sorsú ma is megjelenő újságja', a 7 Nap első száma 1946. április 5-én Újvidéken került ki a nyomdából. Hogyan alakult nevünk, szerkesztőségi székhelyünk, munkatársaink és olvasóink száma... a hatvan év alatt - erről emlékezik meg Dudás Károly, lapunk fő- és felelős szerkesztője.
* Ünnepeltünk, emlékeztünk
- A Hét Nap fennállásának 60. évfordulója alkalmából Komlós Attila, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke elismerő oklevelet adott át Dudás Károly főszerkesztőnek. A jubiláló szerkesztőség a XI. Kárpát-medencei Napok keretében a Magyar Kultúra Alapítvány székházában találkozott budapesti és magyarországi olvasóival.
* Értékőrzők
Márton Áron-emlékérmet kapott a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a vajdasági magyar kultúra és a magyar közösségek életben tartásáért kifejtett munkájáért.
* In memoriam
Barátoktól, nagyszerű emberektől és pedagógusoktól, neves tudósoktól, íróktól, sportolóktól búcsúztunk el az idén is. Az elhunytakra emlékezünk: dr. Ribár Bélára, dr. Béres Józsefre, Kiss Antal esperesre, Burkus Valériára - Vali néninkre, Elmer Annára, Torok Sándorra, Faludy Györgyre, Puskás Öcsire, Sütő Andrásra.
* 2006: Szerbia Trianonja. Orosz Ibolya hazai évi esemény-összefoglalója
A diktátor, Slobodan Milošević halála. ,,Idegenben, a távoli Hollandiában, vizsgálati fogságban, a cellájában érte a halál 2006. március 11-én. Ágyban, párnák között halt meg. Természetes halállal, egyedül, s a végső percig híven önmagához. Úgy halt meg, ahogyan élt: játszmát játszva. (...) Ebben a végső játszmában, szerencsénkre, már nem a sorköteles kiskatonák, ártatlan civilek, nem a gyerekeink életével, nem a mi életünkkel játszott, hanem a sajátjával. Vesztett. Ezúttal is.'
* A városi múlt fél évezrede
,,Zentán 2006-ban valamennyi esemény annak a jegyében telt' - írja Tóth Lívia -, ,,hogy ötszáz évvel ezelőtt, 1506. február 1-jén II. Ulászló a budai káptalannak, a mezőváros földesurának kérésére adománylevelet bocsátott ki, amellyel a települést a városi (civitas) szabadalmakkal és a pecséthasználat jogával ruházta fel.'
* A szabadkai tanítóképző hazatért
,,Mint művelődéstörténész nem állíthatom, hogy ez egy történelmi pillanat. De azt igen, hogy a tanárokon és a diákokon múlik: sikerül-e olyan értékgazdag intézményt létrehozni, amelyre büszkén tekint a vajdasági magyarság' - idézi Orosz Ibolya dr. Káich Katalin megbízott dékán szavait, amelyek a Vajdaság első, állami alapítású, magyar tannyelvű intézményének avatóján, Szabadkán hangzottak el 2006. október 16-án.
* Templomévfordulók, megemlékezések, papszentelés. Kovács Nándor összefoglalója
- 200 éves a temerini Szent Rozália-templom
- Fehértemplom 200 éves öröksége
- A közszolgálat mérföldköve
- A topolyai Sarlós Boldogasszony-templom centenáriuma
- Jezsuita papszentelés a szabadkai székesegyházban
- Szilágyi ünnepe
- A szabadkai Munkás Jézus-templom 75 éve
- A feketetói Szent Vendel-templom 30 éve
* Díjazottaink, kitüntetettjeink 2006-ban
* Szabadka, Magyarkanizsa, Topolya, Zenta, Ada község díjazottai
* Tarolt mindenütt a szemléken a Zentai Színtársulat. A Vukosavljev Iván színművész által rendezett, Peter Weiss: Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása című előadás a legrangosabb fesztiválokon is ,,kiállta a próbát'.
* Új élet a romokon. Barácius Zoltán visszapillantása a szabadkai Népszínház magyar társulatának (közel)múltjára, a Ljubiša Ristić rendező által vezetett KPGT-korszakra.
* 2006 két jelentős sporteseményről marad meg emlékezetünkben: a XX. Téli Olimpiai Játékokról és a XVIII. Labdarúgó-világbajnokságról. Tóth Tibor jegyzetei.
* Címtár. Közöljük a fogyatékkal élők segélyszervezeteinek, egyesületeinek elérhetőségét.
* Vásárok, hetipiacok
* Szalai Attila, díjazott karikaturistánk ,,görbe tükre'
* Viccturmix. Válogatás 2006 legjobb vicceiből
* Keresztrejtvény és fejtörő 4 oldalon
* Jegyzetfüzet-pótló: nemzetközi hívószámok
* Reklám

A X. Vajdasági Magyar Kalendáriumot az Illyés Közalapítvány, a Határon Túli Magyarok Hivatala, valamint a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság támogatásával a Pannon Press Lapkiadó Kft. adja ki.
Készült az újvidéki Magyar Szó Lapkiadó Kft. nyomdájában.
A kiadványért felel: Dudás Károly fő- és felelős szerkesztő.
Szerkesztő: Krekity Olga
Lektor: Varga H. Ildikó
Grafikai és tördelőszerkesztő: Lackó Lénárd
Borítóterv: Roncsák Alexander
Címoldali fotó: Szabó Attila
Munkatársak: Búcsú Ottó, Cipó Rózsa, Csanádi József, Franciskovity Olga, Kempl Nelli, Kéménczy György, Kókai Szilveszter, Kovács Nándor, Orosz Ibolya, Pekter Mess Csilla, Priboj Zoltán, Rencsényi Elvira, Szabó Attila, Szabó-Hangya Teréz, Szalai Attila, Szekér László, dr. Szöllősy Vágó László, Tóth Lívia és Tóth Tibor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..