home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
MAGYAR GOLGOTA, MAGYAR FELTÁMADÁS
-ág-
2006.10.18.
LXI. évf. 42. szám
MAGYAR GOLGOTA, MAGYAR FELTÁMADÁS

Forradalmak és szabadságharcok, diadalok és vereségek, örömteli és gyászos történelmi sorsfordulók emlékét idézi a Ballangó Együttes legújabb, az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján bemutatott műsora. Az emlékek így, egymás mellé sorakoztatva párhuzamokat kínálnak és kérd...

 

Forradalmak és szabadságharcok, diadalok és vereségek, örömteli és gyászos történelmi sorsfordulók emlékét idézi a Ballangó Együttes legújabb, az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján bemutatott műsora. Az emlékek így, egymás mellé sorakoztatva párhuzamokat kínálnak és kérdéseket vetnek fel.
Miért van - példának okáért -, hogy a 158 évvel ezelőtti március 15-ét a magyarok többsége sokkal inkább a magáénak érzi, mint az 50 év előtti október 23-át (pedig ez utóbbinak jószerével kortársai voltunk)? - Csak azért-e, mert az 1849-et követő Bach-korszak rövidebb ideig tartott, mint az 56 utáni Kádár-korszak? - Aligha. Sokkal inkább azért, mert 1848/49-et a magyarság nemzetként élte meg, 1956-ot pedig a Történelem ekéje által szétszántott, egymástól tudatosan távoltartott, hosszú évtizedek áltudományos történelemhamisításával félrevezetett, a proletár internacionalizmus mákonyával elbódított nemzetrészek nem érezték - nem érezhették! - a magukénak.
Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a Bach-korszak magyarságában a legsötétebb elnyomás éveiben is elevenen élt az ellenállás, hogy legnagyobb költőink nyelvén szólt A madár fiaihoz, és a Walesi bárdok egyike sem éltette Edward királyt... Ezzel szemben már 1957 tavaszán - alig száradt fel a pesti aszfalton az elesettek vére - számító haszonleső kvázi-értelmiségiek százai és az általuk félrevezetett lumpenproletárok százezrei éltették Kádár Jánost.
A Ballangó Együttes nem vállalkozott - nem is vállalkozhatott - arra, hogy átírja a történelmet; csupán emlékezni és emlékeztetni akart: forradalmak és szabadságharcok, diadalok és vereségek, nemzeti múltunk örömteli és gyászos eseményeinek emlékét idézni, Isten és a Magyarok Nagyasszonya felé fordulva, abban a reményben, hogy - mint a műsor záróénekében elhangzik - ,,...lesz még ünnep, lesz még feltámadás!”.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..