home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Lukácsfalván megünnepelték a búcsút
Kónya-Kovács Otília
2008.09.24.
LXIII. évf. 39. szám
Lukácsfalván megünnepelték a búcsút

A bográcsokban halászlé főSzeptember elején tartották meg Lukácsfalván a búcsút, a faluünnepet, védőszentjük, Kisboldogasszony tiszteletére. Az ünnepség keretében adták át rendeltetésének a temető kápolnáját. Ezen az eseményen részt vett Aleksandar Marton, a nagybecskereki képviselő-testüle...

A bográcsokban halászlé fő

Szeptember elején tartották meg Lukácsfalván a búcsút, a faluünnepet, védőszentjük, Kisboldogasszony tiszteletére. Az ünnepség keretében adták át rendeltetésének a temető kápolnáját. Ezen az eseményen részt vett Aleksandar Marton, a nagybecskereki képviselő-testület elnöke is. Az egybegyűlteket üdvözölte Mészáros István, a helyi tanács elnöke. A kápolnát Kalapis Sztoján atya szentelte fel.
A lukácsfalvi Fehértó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület, valamint vendégeik, a sándorfalvi Városszépítő és Környezetvédő Egyesület tagjai közösen ellátogattak a leendő zöld pontok helyszínére, amelyet rendezni szeretne a lukácsfalvi egyesület. A terepszemle után tanácskozásra is sor került, amelynek keretében Sípos György, a városszépítők vezetője bemutatta a Sándorfalván létező tanösvényt, az ottani zöld pontot. A tanösvényt közvetlenül a település mellett 2001-ben alakították ki mintegy 22 hektárnyi erdős területen. A 2004-ben, pályázati úton szerzett egymillió forintból szépen felújították.
Balanyi Sándor, a Fehértó egyesület elnöke szerint, amikor zöld pontokban gondolkodnak, akkor csak ki szeretnék használni a környék természeti adottságait, mert lényegében Lukácsfalva maga is védett területen fekszik. Elsőként arra összpontosítanának, hogy legalább egy hektárnyi területet megtisztítsanak, a szemetet elhordják, majd ezt követné a fásítási akció.
A rendezvénysorozat keretében megnyílt a Bega és Temes, folyók, amelyek összekötnek elnevezésű nemzetközi gyermekrajz-kiállítása. Megnyitóbeszédében dr. Bodó Barna, a temesvári Szórvány Alapítvány elnöke, a közös projektum vezetője ismertette a programjuk által elért célokat.
- Jó egy éve, amikor először jártam itt, e kis Bega menti falucskában, kerestük a lehetőségeket, hogy egy európai projektummal hogyan köthetnénk össze Lukácsfalvát és a Bega mentén fekvő egyik legnagyobb várost, Temesvárt. Ma, a projektum lezárása után, elmondhatom, hogy nemcsak egy sikeres együttműködésnek vagyunk a lebonyolítói, hanem olyan ismeretek, ismeretségek, barátságok alakultak ki, amire a továbbiakban építeni lehet. A projektum kezdetén arra kerestük a választ, hogy a fiatalok miként élik meg azt a folyót, amelynek a mentén élnek, illetve tudnak-e határok nélkül gondolkodni... Ma már biztos vagyok abban, hogy a mintegy 100 gyerek, aki részt vett a projektum megvalósításában, ezt megtette.
A lukácsfalvi búcsún megszervezték a kancsikázók vajdasági szintű versenyét. A férfi mezőnyben, a kancsikakezelés kategóriában, valamint a gyorspattogtatásban is Ladvánszky István lett a legjobb. A fiúknál a legjobb gyorspattogtatónak a lukácsfalvi Gregus Dániel bizonyult, a kancsika kezelésében Dejan Bakić jeleskedett. A nőknél Bakos Leona bizonyult a legügyesebbnek, a juhászbottal való távolugrásban pedig a felsőhegyi Hanák Karolina.
A Fehértó egyesület vendégül látta a Sziveri János Művészeti Színpad tagjait. Volt még halpaprikásfőző verseny is, amelyre nemcsak a helybeliek neveztek be, hanem vidéki amatőr szakácsok is megmérettettek. A bazárosok erről a búcsúról sem hiányoztak: mézes szív, selyemcukor, különféle játékok voltak kaphatók búcsúfiaként. A legfiatalabbak közben a körhintára is felülhettek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..