home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Ludasi falunap és fokhagymafesztivál
Vásárhelyi Teréz
2012.08.08.
LXVII. évf. 32. szám

Sikeres, hagyománytisztelő, élménydús falunapot és fokhagymafesztivált tudhatnak magukénak az idén is a ludasiak. A rendezvényt megelőző sok-sok munka és szervezés meghozta gyümölcsét: mind a helybeli, mind a külföldi vendégek kulturális eseményeken, szentmisén vehettek részt, s helyi értékek megism...

Sikeres, hagyománytisztelő, élménydús falunapot és fokhagymafesztivált tudhatnak magukénak az idén is a ludasiak. A rendezvényt megelőző sok-sok munka és szervezés meghozta gyümölcsét: mind a helybeli, mind a külföldi vendégek kulturális eseményeken, szentmisén vehettek részt, s helyi értékek megismerésével gazdagodhattak, végül pedig utcabálon feledhették mindennapi gondjaikat.
A rendezvénysorozat reggel kezdődött a helyi Furioso lovasközpontban a magyarországi Érsekhalmáról és Cibakházáról érkezett vendégek fogadásával. Az érsekhalmiakkal már sok éve kialakult a testvértelepülési kapcsolat, a cibakháziak pedig a ludasi és a cibakházi nyugdíjasok barátkozásának eredményeként fogadták szívükbe a falut. A reggeli után hagyományőrző kézműves-kiállítás nyílt a vajdasági Magyar Folklórközpont által szervezett alapfokú hímző-, szövő- és fazekastanfolyam részvevőinek munkáiból. A tárlatot Zvekán Edina rendezte, aki maga is aktív részese volt a képzésnek és Raj Rozália, a tanfolyam vezetője nyitotta meg.
A művelődéi műsor után a vendégek Szabadkára látogattak, megcsodálták a Szent Teréz-székesegyházat és a városháza dísztermét, a bátrabbak pedig felmentek a kilátóba is.
Ludasra visszatérve a helyi nádfeldolgozó üzemben gyarapodhattak új ismeretekkel a kirándulók. Családi ebéd, barátkozás, kocsikázás következett.
A délutáni szentmisén termény- és újkenyér-szentelés volt. Az új lisztből sült kenyeret Dobai István plébános a templom előtt feltörte, és szétosztotta a híveknek.
Az esti művelődési műsor előtt Engi Gábor, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke megnyitotta a fokhagymafesztivált, majd Aladics Tibor, a ludasi közgyűlés elnöke, Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület új elnöke, Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke és Sörös Márta, a képviselő-testület ludasi tagja köszöntötték a megjelenteket. Ezután díjakat osztottak ki: Ludas büszke rád díjat kapott Dobai István helyi plébános és Török István ludasi születésű festőművész, Tiszteletbeli ludasi díjat kapott Róka Csaba Ludason praktizáló állatorvos és Irsai László vállalkozó, a falunap egyik fő támogatója.
Ludas legifjabb lakóit, azaz a tavalyi falunap óta született babákat és a gyermeket vállaló családokat Gajda Nóra, a Kolibri Nagycsaládos Egyesület elnöke köszöntötte. Három kislánnyal és két kisfiúval gyarapodott a gyermekek száma Ludason.
Vörös Imelda vezetésével művelődési műsor vette kezdetét, felléptek a Ludas Matyi Művelődési Egyesület mesemondói, énekesei, néptáncosai, modern táncosai, valamint a cibakházi népdalkör, akiknek Engi Péter, a ludasi nyugdíjasszervezet elnöke köszönte meg a vendégszereplést.
A kultúrműsor után szokás szerint a helyi fokhagymatermelők kaptak elismerő oklevelet, és a vendégek is egy-egy füzérrel térhettek haza a helyi termelők adakozásának köszönhetően.
Mitől volt mégis más az idei fokhagymafesztivál? Attól, hogy fokhagymásabb volt! Nemcsak szebbnek, fehérebbnek, bőségesebbnek, hanem ötletesebbnek is bizonyult az idei árukínálat. Nemcsak füzérbe font, hanem díszládában árult hagymát is lehetett venni. Volt hagymából font kosárka, labda, asztali dísz, és árverésre került a három leghosszabb füzér is. Varga Margit 18,4 méter hosszú füzére 6000 dinárért kelt el, és a vevő a fonatot a hajdújárási Lurkóháznak ajánlotta fel.
Az est éjszakába nyúló utcabállal folytatódott, amelyen kedvére rophatta a táncot apraja és nagyja.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..