home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Luca napja
(T. L.)
2023.12.13.
LXXVIII. évf. 49. szám
Luca napja

A Luca név a latin lux, azaz fény szóból ered. Ezzel függ össze, hogy Lucát fényhozónak is nevezték. A régi naptár szerint december 12-e volt az év legsötétebb napja, a téli napforduló ideje. Tehát Lucával kezdődött az újra hosszabbodó nappalok, a növekvő fény időszaka. Ezért élnek helyenként még ma is a Luca napjához kapcsolódó napfordulós hagyományok.

A jóságos, gyógyító és ajándékozó Luca mellett a gonosz Luca, avagy boszorka alakja jelent meg a néphagyományban. Ehhez a hiedelemhez kapcsolódott a Luca-szék készítése is. A szék részeit többféle fából lassan faragták. Mindennap csak egy műveletet végezhettek rajta, viszont szentestére készen kellett lennie. Innen is ered a mondás, hogy lassan készül, mint a Luca széke. A férfiak magukkal vitték az éjféli misére, és aki felállt rá, meglátta, ki a boszorkány a falubeli lányok, asszonyok közül.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..