home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lovas Ildikó átvette a Herceg János Irodalmi Díjat
2022.10.09.
LXXVII. évf. 40. szám
Lovas Ildikó átvette a Herceg János Irodalmi Díjat

A zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár Dunatáji Herceg János Nap elnevezésű rendezvénye keretében átadták a Herceg János Irodalmi Díjat Lovas Ildikó írónak, kritikusnak, szerkesztőnek, műfordítónak. A rangos elismerést, Mraković Péter akadémiai szobrászművész alkotását, Nataša Turkić, a Könyvtár igazgatója nyújtotta át.

A díjazott kifejezte köszönetét, majd beszélgetés következett a díj bírálóbizottságának két jelenlévő tagja: dr. Silling István, L. Móger Tímea és Lovas Ildikó részvételével.

Az életmű taglalása kapcsán egyebek mellett hivatkoztak a zsűri harmadik tagja, Fekete J. József által írt méltatására, amelyben elhangzott, Lovas Ildikó regényeit olvasva úgy tűnik, hogy az élet elbeszéléséhez nem a próza, hanem sokkal inkább a líra a legmegfelelőbb műnem. Mindezek ellenére megmaradt a rövidpróza mellett, ami jegyzetként a személyesség megjelenítéséhez nyit teret. A Rózsaketrec, A város lelke, avagy identitásjelek címek alá sorolt írásai Szabadka mellett az egész régióra figyelnek, s ezzel, mintha egyenesen folytatnák azt az irányt, amit Herceg János tűzött ki a vajdasági magyar író feladatául. Lovas Ildikó ezt a feladatot beteljesítette.

Forrás: Nyugat-Bácska Portál

Fotók: Nyugat-Bácska Portál

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..