home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Lovak és lovasok főszerepben
Tóth Tibor
2022.10.08.
LXXVII. évf. 40. szám
Lovak és lovasok főszerepben

A ludasi vásártéren 12. alkalommal szervezték meg a környék egyik legtömegesebb rendezvényét, a Ludasi Betyárnapot, melynek keretében bográcsfőző versenyt és változatos lovasjátékokat tartottak, valamint tombola is színesítette a borús idő ellenére több ezer látogatót vonzó eseményt.

Már a kora reggeli órákban a bográcsok alá gyújtottak a szakácsok, és ötvenhárom csapat versengett abban, melyikük készíti el a legfinomabb marha- és birkapörköltet vagy disznópaprikást. A kiskunmajsai Nyerges Péter családjával és csapatával betyáröltözékben jelent meg e jeles napon.

— Immár ötödik alkalommal tettünk eleget Kikity Attila délvidéki betyár meghívásának, és képviseltetjük magunkat a Betyárnapon. Ilyenkor összejön a kis csapat, főzünk, és eszünk egy jót, valamint nagy hangsúlyt helyezünk a betyárhagyományok ápolására. Mit csinálnak a mai fiatalok? Fogják az okostelefonjukat, és azon beszélgetnek, írnak egymásnak. Egymás mellett ülnek, és mégis a világhálón kommunikálnak. Beszélgetni kell, de nem úgy, hanem élőszóban. Lehet közöttünk országhatár vagy mesterségesen kreált határ, egy nyelvet beszélünk, értjük egymást, tehát beszélgessünk, kommunikáljunk minél gyakrabban, amit teszünk mi is délvidéki barátainkkal. A betyárhagyományokkal is inkább az idősebbek foglalkoznak, a mai fiatalokat nem látom fogékonynak a régmúlt idők felidézésére. Kevés tudás van a birtokukban, de nagy fokú érdektelenséget is látok részükről.


Nyerges Péter és családja

A megnyitóünnepségen elsőként Aladics Tibor, Ludas Helyi Közösségének tanácselnöke, az alkalomhoz illően, kék betyárruhában szólt a közönséghez.

— Örömömre szolgál, hogy újra ekkora érdeklődés nyilvánul meg az esemény iránt, és habár egy kissé borongós az időjárás, eső ma nem fog esni, mert szép időt rendeltünk. A lovasjátékok lebonyolításában nagy segítségünkre vannak az adai Nyergelj, fordulj! Lovas-, Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület tagjai. Hálás vagyok nekik, idősebb Gyarmat Istvánnak, valamint a segítőjének, Illés Ferencnek, akik mindig hűségesen a rendelkezésünkre állnak — hallottuk a tanácselnöktől, hozzátéve, hogy az MNT mindig támogatta a rendezvényt, amit külön köszönnek.


A rendezvényt Kudlik Zoltán tartományi segédtitkár nyitotta meg

Az MNT képviseletében Fontányi Csilla köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy közösségünk számára rendkívül fontos eseményről beszélünk, hiszen a környező falvakból nagyon sokan megjelennek, akik egy tartalmas napot töltenek el együtt.

Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár kiemelte, hogy a mai rendezvény egy ludasikum.

— A magyar kormány néhány évvel ezelőtt elindította a Hungarikum Magyar Értéktár programot, és nyugodtan kijelenthető, hogy a ludasiak számára a Lovasnap és a Fokhagymafesztivál egy ludasikum, egy hagyományteremtő és hagyományőrző rendezvény. Ludas mindenki számára példaértékű település, ahol jó dolgokat alkotnak. A magyar közösségnek rendkívül fontos a szombaton kezdődött népszámlálás. Mindenkit arra buzdítunk, hogy vállalja magyarságát, mert a magyarság érték, a magyar identitás kincs. Arra kérek mindenkit, hogy az elkövetkező egy hónapban vegyen részt a népszámláláson, hiszen minél többen vagyunk, annál nagyobb lesz a vajdasági magyar közösség ereje. A nemzeti tanácsi választással kapcsolatban szintén részvételre biztatom a magyar közösséget, mert fontos, hogy erős nemzeti tanácsunk legyen. A ludasiaknak kívánom, hogy sok éven át ünnepeljük, őrizzük meg és öregbítsük a magyar és a lovashagyományokat ezen a rendezvényen — nyitotta meg Kudlik Zoltán az eseményt.


A lovas játékok résztvevői

A lovas játékokra nyolc kétfős csapat nevezett be. A versenyszámoknak találó elnevezést adtak a szervezők, hiszen a programban szerepelt A betyárok lovat lopnak, A betyárok bort lopnak, A betyárok szablyával rendet vágnak, a Futárszolgálat és a Pálinkabegyűjtés elnevezésű játék, de nyolc résztvevővel fogatos kocsikázást, majd lószépségversenyt is tartottak. Az öt szám végén a bírók összeadták a pontszámokat, és a győzelmet a Csikós Csaba — Monostori Erik-kettős szerezte meg, a második helyen Kubik Patrik és Gyarmat István, a harmadikon pedig Sinkovics Rebeka és Bazsó Norbert végzett. Fogathajtásban a legjobbnak Bózsó Tamás bizonyult, a képzeletbeli dobogó második fokára Aleksandar Sujić, a harmadikra pedig Farkas Endre állhatott.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, ők különféle ügyességi játékokban mérettettek meg, majd következett a tombolasorsolás, melynek fődíja egy szárítógép volt. A lovasprogramok megtekintése közben megéhezett és megszomjazott látogatók többféle ízletes harapnivaló és ital közül válogathattak, valamint a gazdag kirakodóvásár kínálatát is körbejárhatták. A Ludasi Betyárnapot Ludas Helyi Közössége és a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület szervezte.

A betyárok bort lopnak 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..