home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Lovak és betyárok a főszerepben
Tóth Tibor
2017.10.09.
LXXII. évf. 40. szám
Lovak és betyárok a főszerepben

A ludasi vásártéren immár ötödik alkalommal tartották meg a környék egyik legtömegesebb rendezvényét.

A ludasi vásártéren immár ötödik alkalommal tartották meg a környék egyik legtömegesebb rendezvényét, a ludasi lovas és betyárnapot, valamint a bográcsfőző versenyt. A kellemes időjárás, a szikrázó napsütés, a csábító illatok és a gazdag program néhány ezer embert csalogatott ki.

Már a kora reggeli órákban a bográcsok alá gyújtottak az amatőr és kevésbé amatőr szakácsok. A szervezők tavaly lépték át először az ötvenes álomhatárt a részvevők számát illetően, az idén azonban az egy évvel ezelőtti ötvenegyes rekord megdőlt, hiszen vasárnap hatvankét bográcsban főttek a különféle finomságok. A versenyre három kategóriában lehetett benevezni, a legtöbb bográcsban sokak kedvence, a marhapörkölt rotyogott. A környékbeli főzőmesterek mellett magyarországi — Kiskunmajsáról, Rúzsáról, Cibakházáról és Bátyáról érkezett — szakácsok, betyárok és lovasok is megtisztelték jelenlétükkel az eseményt. 

A megnyitóünnepségen elsőként Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség közgyűlésének elnöke, nem öltönyben és nyakkendőben, ahogy megszokhattuk, hanem az alkalomhoz illően kék betyárruhában szólt a jelenlévőkhöz. Kiemelte, hogy a rendezvény alapjait évekkel ezelőtt Ricz Andrással, a Furioso Lovasklub elnökével rakták le, több évig együtt szervezték az eseményt, majd egy idő után a ludasi helyi közösség vette át a szervező szerepét. A lovas programokat az adai Nyergelj, fordulj! Lovas-, Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület állította össze.

— Nagyon örülök, hogy a környékbeli polgárok mellett Magyarországról is szép számban érkeztek vendégek. A mai családi napnak a szórakozásról és a barátkozásról kell szólnia. Köszönet illeti a ludasi helyi közösséget, valamint a ludasi polgárokat, akik segítettek az esemény szervezésében, továbbá a nyugdíjasszervezeteknek is hálás vagyok a közreműködésért — mondta Aladics, majd megnyitotta a lovas napot.

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere elmondta, hogy Szabadka városa büszke lenne, ha máshol is tartanának ilyen rendezvényeket, hiszen a ludasiakra számos helyi közösség példaképként tekinthet.

— Kívánom, hogy az elkövetkező években is az összetartozás, az összefogás, a hagyományok őrzése és a közös gyökerek jellemezzék a közösségünket — emelte ki Horvát.

A lovas játékokon ötven ló és lovasa indult. A szervezők találó elnevezést adtak a versenyszámoknak, csak néhány példa: A betyárok lovat lopnak, A betyárok birkát lopnak, A betyárok bort lopnak, A betyárok móresre tanítják a csendőröket, A betyárok szablyával rendet vágnak. Emellett a szekértolás és a legszebb ló kiválasztása sem maradt el. A lovas programok megtekintése közben megéhezett és megszomjazott látogatók több ízletes harapnivaló és hűsítő ital közül válogathattak, valamint körbejárhatták a kirakodóvásárt is. A ludasi lovas és betyárnapot, valamint a bográcsfőző versenyt a ludasi helyi közösség szervezte, a lovas programokat pedig a helyi közösségen kívül a Nyergelj, fordulj! Lovas-, Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület is.


Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..