home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Lovak, díjak, könyvek
Bíró Tímea
2020.10.16.
LXXV. évf. 42. szám
Lovak, díjak, könyvek

Amint beléptünk a kapun, már jöttek is elénk a kedves nénik a zsíros lepénnyel és a gőzölgő mentateával megrakott tálcákkal. E meleg vendégszeretet miatt is járunk szívesen Szivácra, illetve azért, mert egy napot az irodalomnak és a barátkozásnak szentelhetünk, Szenteleky Kornélra emlékezhetünk. Ez a szombat is azért volt, hogy járjuk azt az utat, amelyet kitaposott nekünk.

Szenteleky Kornél születésének 127. és halálának 87. évfordulója alkalmából tartották meg az idei Szenteleky Napokat a Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület székházában, ahová délelőtt érkeztek meg a vajdasági magyar irodalom képviselői és kedvelői.

A rendezvényt Berényi Emőke, a Szenteleky Napok Tanácsának elnöke nyitotta meg, és felkérte a jelenlevőket, hogy egyperces néma csenddel emlékezzenek meg a nemrég váratlanul elhunyt Böndör Pálról.

Ezután Szerda Zsófia Fakó-szürke című fotókiállítását Bíró Tímea nyitotta meg. A lovakról készült fekete-fehér felvételek — a fotóművész tizennégy alkotása volt látható a falakon — Bíró Tímea második verseskötetét, a Hosszút gazdagítják.

Rendhagyó módon az ünnepi műsor a vajdasági kiadók idei könyveinek a bemutatójából állt. Az Életjel Kiadó képviseletében Dévavári Beszédes Valéria mondott néhány szót Sándor Zoltán Korunk lenyomata, Sarnyai Béla A zarándok és Beke Ottó Nyelvhasználat a csönd határán kötetéről, mely a kiadó idei könyvtermése. A Forum kiadó egy kisebb könyvbemutatóval kedveskedett a közönségnek. Bíró Tímeát a Hosszú című verseskötetéről Losoncz-Kelemen Emese, a könyv szerkesztője és tördelője kérdezte. A zEtna Könyvkiadó két új kötettel volt jelen, Döme Szabolcs második novelláskötetéről, a Fejbunkerről Hernyák Zsóka faggatta a szerzőt, míg Smit Editet Beszédes István kérdezte a Teliföldön címet viselő első verseskötete kapcsán. A kiadókon és a közönségen egyaránt látszott, hogy a járványhelyzet okozta csönd miatt már nagy szükség volt a beszélgetésekre és a könyvbemutatókra.

A műsor legünnepibb pontja az volt, amikor Virág Gábornak átadták a Szenteleky-, Bognár Antalnak pedig a Bazsalikom-díjat. Virág Gábor laudációját Orovec Krisztina olvasta fel, kiemelve, hogy Virág a Dombos Fest irodalmi kísérőrendezvényeinek szervezőjeként, a Forum Könyvkiadó igazgatójaként és a Szenteleky Napok szervezőjeként új színekkel gazdagítja a vajdasági magyar irodalom palettáját, valamint megjegyezte, hogy az Aaron Blumm névvel megjelent két műve után várják a szerző újabb alkotását. Bognár Antal műfordító a magyarországi otthonából online jelentkezett be a díjátadóra. Eddigi példaértékű és fáradhatatlan munkáját Faragó Kornélia egyetemi tanár méltatta.

Szenteleky Kornél és Mladen Leskovac emléktáblájának megkoszorúzása után mindenki elhelyezett egy szál virágot Szenteleky sírjánál. A rendezvény egy finom ebéddel zárult, közben pedig végre ismét nagyokat beszélgethettek az irodalom képviselői.





Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..