home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Lovagi torna Vajdaságban
Szakáll Laura
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám
Lovagi torna Vajdaságban

A zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület látványos előadásait a szabadkai közönség is évről évre megtekintheti. A szervezet tagjai rendszeresen fellépnek az Interetno Fesztiválon. Az ideire egy új összeállítással készülnek. A 2005 óta tevékenykedő Szent Longinus számára a nyár a legmozgalmasabb, a fesztiválok idejében egyre több felkérést kapnak. Szinte minden hétvégén fellépnek Vajdaság különféle településein és a környező országokban is. Nagyabonyi Péterrel, az egyesület vezetőjével beszélgettünk a közeledő programokról.

— Az egyesület tagjai már 2005 előtt is tevékenykedtek valamely ifjúsági szervezetben. A haditornát és a hagyományőrzésnek ezt a területét magyarországi barátaink ismertették meg velünk. Mivel nálunk mindez még ismeretlen volt, a középkori hagyományok ápolása és bemutatása lett a célunk. Eleinte egy kicsit döcögősen ment a dolog, de lassan megtaláltuk a megfelelő kort, amelyet szerettünk volna feldolgozni, rekvizitumokat készítettünk magunknak, bemutatókat tartottunk, először csak helyi szinten, majd máshol is, ahova meghívtak bennünket. Kezdetben arra törekedtünk, hogy minél több történelmi információt adjunk át a nézőknek a középkori kultúráról, fegyverkezésről, csatákról, emberekről. A későbbiekben azonban nagy hangsúlyt helyeztünk a szórakoztató elemekre is, hiszen azt láttuk, hogy a közönség igényli őket. Egyre több gyermek jelentkezett apródnak, ezért belekezdtünk egy apródnevelő tábor szervezésébe is. Mára egy történelmi jellegű tábor alakult ki ebből, amire nagyon büszkék vagyunk. Éveken keresztül több olyan rendezvényünk is volt, amelyre külföldi csapatokat hívtunk meg vendégszerepelni. Az idei táboron kívül szeretnénk egy olyan középkori vívóversenyt is tartani, amelyen nemcsak haditornászok, hanem akár civilek is indulhatnak majd. Ezt a rendezvényünket szeptemberre tervezzük.
n A gyerekek és a fiatalok mennyire érdeklődnek a tevékenységük iránt?
— Egyre több fiatal kíváncsi a programjainkra. Ami az utánpótlást illeti, változó számú fiatallal foglalkozunk, mindenképpen kedvező jelnek tekinthető azonban, hogy a tavalyi év végén Szabadkán indított vívóiskolába számos fiatal jelentkezett, és edzett végig a téli szezonban. Az idén szeptembertől folytatjuk a vívóiskolát is. Számos ifjúsági és gyermekrendezvényre hívnak meg bennünket, s azt tapasztaljuk, hogy a részvevők élvezik a foglalkozásokat és a bemutatóinkat.
Évek óta megjelenünk Szabadkán az Interetno Fesztiválon, természetesen az idén is ott leszünk: egy új produkcióval készülünk. A szabadkai tagozatunk is külön műsorral készül. Számunkra a nyár a legzsúfoltabb, a fesztiválidénynek köszönhetően szinte minden hétvégénk foglalt már, néha már a hétköznapokra is jut egy-egy bemutató. Számos helyen csörtettük már a kardunkat eddig, a többi között Debrecenben, nemrég Visegrádon voltunk a nemzetközi palotajátékokon, a nyár végén pedig Olaszországba utazunk, majd Ausztriában lépünk fel, és természetesen itthon is igyekszünk eleget tenni a felkéréseknek. Mindenképpen szeretnénk, ha az idei vívóversenyünk rendhagyó lenne, és terveink között szerepel az is, hogy ellátogatunk a szórványtelepülésekre is, olyan helyekre, ahol még nem jártunk.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..