home 2023. március 31., Árpád napja
Losoncz Alpár, Ricz Géza és a VM4K a díjazottak
2019.12.05.
LXXIV. évf. 49. szám
Losoncz Alpár, Ricz Géza és a VM4K a díjazottak

A Híd Irodalmi Díjat Losoncz Alpár, a Forum Képzőművészeti Díjat Ricz Géza, a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat pedig a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) kapja. A díjátadóra december 12-én kerül sor Újvidéken — értesítette a sajtót az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet.

Híd Irodalmi Díj

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága – Berényi Emőke (elnök), Beszédes István, Kollár Árpád, Ladányi István, Orovec Krisztina – november 29-ei ülésén a 2018. évi Híd Irodalmi Díjat egyhangúlag Losoncz Alpárnak ítélte oda A hatalom(nélküliség) horizontja című tanulmánykötetéért.

Losoncz Alpár filozófus, egyetemi tanár az Új Symposion „nagy történetének” részese: „elkötelezett insider”-ként a folyóirat életének alakítója, értelmezője, kritikusa, a köré szövődő legenda homogenitásának állandó kikezdője, újabb szempontok fölvetésével annak újraírója. Könyvében vállaltan, a beszédmód retorikájában jelzett módon a harmadik nemzedék tagjaként szólal meg, és minden reflexív-önreflexív viszonyulással együtt is folytonosságot ápol a Sziveri János vezette szerkesztőség társadalomkritikai gyakorlatával.

 

Forum Képzőművészeti Díj

A Forum Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága, Szombathy Bálint (elnök), Csernik Előd és Gubik Korina összetételben a november 7-én megtartott ülésen egyhangú döntéssel Ricz Géza festőművésznek ítélte oda a 2018. évi Forum Képzőművészeti Díjat.

Az idei Forum Képzőművészeti Díjat Ricz Géza szabadkai születésű festőművész Peripheria című kötete érdemelte ki, amely 2018-ban jelent meg a szabadkai Symposion Kiadó és az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában. A Peripheria című képzőművészeti könyv a szerző eddigi munkásságának az összefoglalója, amely méltó formában mutatja be egy eredeti és eredetiségében egyedülálló festészet legérettebb teljesítményeit. A történeti színtér – a „periféria” – Európa ama déli peremvidéke, amely a 80-as években romlásnak indult és tragédiáinak láncolata következtében megszüntette a már elhintett civilizációs standardokat. Ricz drámai mélységű, ugyanakkor nyelvileg végsőkig kifinomult piktúrája világunk elvesztésének a mementója. Annak a szűkebb világnak a gyászbeszéde egyben, amelyben mi magunk is megtapasztaltuk a megpróbáltatásokat, egyben pedig annak a tágabb geopolitikai térségnek az elsiratása, amelyben mint nemzeti közösség a jövőnket biztosnak véltük.

A kortárs szerbiai művészetben csak kevesen ragadták meg a nemzedékek sorsát befolyásoló pusztulás és veszteség témakörét ennyire lényegbevágóan, mint tette azt Ricz Géza. A díjat a bírálóbizottság egyhangúlag ítéli oda a kitüntetettnek.   

 

Vajdasági Magyar Művészeti Díj

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága, Sutus Áron (elnök), Brenner János, Pesti Attila összetételben 2019. október 30-án megtartott ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy a 2018. évi Vajdasági Magyar Művészeti Díjat a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak (VM4K) ítéli oda.

Az indoklás szerint az intézmény új minőséget jelent a közösségi és kulturális élet szerveződésének és szervezettségének vonatkozásában: beszélgetős estjeivel vallomásra hívja, kéri a vajdasági és a Kárpát-medence magyarsága kortárs alkotóművészetének – a színház, a zene, a képző-, a film-, a fotóművészet és az irodalmi szcéna – kiemelkedő és meghatározó személyiségeit¬, amely művészet-, de egyúttal önértésünkhözhöz is fontos, új origókat nyújt; ismeretterjesztő és a legújabb kutatásokat (különböző művészeti ágak vonatkozásában) és azok eredményeit ismertető előadásaival, programjaival hasonlóképp járul hozzá önértésünkhöz, és ezzel egyetemben a közösség–emlékezet–identitás pontosabb és elmélyültebb értéséhez is.

A VM4K alig két évvel ezelőtti megalakulása után és óta színházi előadások, pódiumjátékok létrejöttében is fontos szerepet vállal, komolyzenei esteket szervez, segíti és támogatja a vajdasági magyar alkotókat, mindezek mellett a Kárpát-medencei magyarság fontos alkotóinak vendégjátékainak szervezésében is fontos szerepet vállal. Az intézmény létrejöttével jelentősen járul hozzá Szabadka és a tágabb régió művészeti életéhez.

A Forum Könyvkiadó Intézet díjátadó, egyben évzáró ünnepségére december 12-én 17 órakor kerül sor Újvidéken a Forum székházának IV. emeleti tanácstermében.

Az ünnepségen átadják vajdaság legrangosabb díjait, a Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..