home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lósiratás — farsang Tóthfaluban
Fehér Márta
2022.03.02.
LXXVII. évf. 9. szám
Lósiratás — farsang Tóthfaluban

Régi, Tisza menti farsangvasárnapi hagyományt elevenített fel a tóthfalui Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület: a lósiratás nevű paródiajátékot. Eleink Vajdaság ezen részén ugyanis egykor nemcsak nagybőgőt temetve búcsúztatták a telet, és készültek fel a húsvéti nagyböjt csendességére, hanem maskarákba bújva az egykori mindennapok nélkülözhetetlen társától, a lótól is elbúcsúztak igencsak sajátos módon. Az egész napos farsangi kavalkád e köré épült.

Az Almás-Vasderes lovasai vezették végig a farsangi felvonulást Tóthfalu utcáin vasárnap délelőtt. A ministráns és a koszorúslány lóra ült, őket követte a pap, a függönybe burkolt menyasszony a párja oldalán, a cigány, a medve, az ördög és a rosszlány, majd vonultak az ötletesebbnél ötletesebb jelmezbe bújt óvodások és iskolások, cserkészek és az önkéntes tűzoltók, a sort a környékbeli lovasok és a felsőhegyi tamburazenekar zárta. A régi iskola ez alkalomra rendbe tett épületének udvarára érkezett meg a hangos és rendbontó menet, a gyerekek ünnepi műsora előtt Kudlik Zoltán tartományi művelődési segédtitkár nyitotta meg a rendezvényt.

— A mai nap azt bizonyítja, hogy a mohácsi busójárás mellett itt Vajdaságban is tudunk egy olyan farsangi rendezvényt teremteni, hagyományőrző jelleggel, amelyet, reméljük, az évek során egyre többen fognak látogatni. Nagyon örülök, hogy rengeteg gyermek van jelen, mert megismerik és továbbviszik a hagyományokat.


Farsangi felvonulás

A megnyitó után a felnőttek és a gyerekek kedvükre lovagolhattak, a legkisebbeket pedig egész napos kézműves-foglalkozásra és hagyományos népi játékokra várta az egyesület önkéntese, Sziráki Emina. Odakint kézművesvásárban nézelődhettek a látogatók, a szervezők csapata pedig tréfás ügyességi játékokkal fogadta a kihívók csapatát. Szántó Gyula ördöglakat-készítő Zentáról nemcsak a kézműves-kirakodóvásáron vett részt, hanem az ügyességi játékokban is.

— Számomra a csomókötözés volt a legjobb játék, valamint a szögbeverés, taktikázni kellett, mert görbe és kemény fa is akadt, leleményességre volt szükség. Mindent beleadtunk, nemcsak ebbe a játékba, hanem mindegyikbe, ha kellett, a megengedett módon egy kicsit csaltunk is, így sikerült győztesként zárnunk a játékot. Jó, hogy a szervezők arra is gondoltak, hogy a felnőttek is játszhassanak, hiszen miután megnövünk, a többségünk elfelejt játszani.

A győztes csapat tagjai csutkababát kaptak jutalmul, majd Dér Zsolt csantavéri hegedűművész lépett fel. Volt „medvetáncoltatás” kalapozással, mulatozás, majd Kónya-Kovács Otília és Rontó Márta muzslyai népmesemondók pajzán történetekkel szórakoztatták a felnőtteket, a gyerekeknek pedig ez alatt az idő alatt Nagy Abonyi Szabolcs mondott meséket.

— Szerintem a farsangi megmozdulásokhoz nagyon-nagyon illenek a pajzán népmesék, láttam, hogy jól érezték magukat az emberek, akik végighallgatták a produkciónkat — fogalmazott Otília.


Ügyességi játékok

A rendezvényre Újvári Zsombor, a Magyarkanizsai Községi Tanács idegenforgalommal megbízott tagja is kilátogatott családjával.

— Mindenképp egy nagy csillagos ötöst adnék a szervezőknek. Örülök, hogy — igaz, első alkalommal, de — a helyiek kezdenek olyan rendezvényekben gondolkodni, amelyek nemcsak a tóthfalusiaknak érdekesek, hanem mindenki más számára is izgalmasak lehetnek, aki ide kilátogat. Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy a magyar népi kultúrának számtalan üde színfoltja van, és muszáj ezeket a régi, ősi hagyományokat ápolni, a szokásokat megtartani, továbbörökíteni.

A VMSZ köztársasági képviselőjelöltje hozzátette, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek ez az egyik célja, hogy megteremtse a lehetőséget a magyar nyelv és a magyarság megmaradásának, ezért örömmel látja, amikor egy ilyen rendezvény életre kel, magától megindul, hiszen erre tudnak később építeni, támogatva, megerősítve ezeket az eseményeket.

Gyerekfoglalkozások

A Tóthfaluban megrendezett farsang fő programjához, a látványos lósiratáshoz az adai Bodros együttes is társult, a produkciót pedig Soós János ceremóniamester vezette. Elmondta, nagyon örül, hogy részt vehetett egy régi hagyomány újjáélesztésében. A közönség soraiból nagyon jó visszhang érkezett, és reméli, hogy az elkövetkező években még nagyobb tömeget tud majd megmozgatni a rendezvény — az esős, hűvös és szeles időjárás ugyanis nem kedvezett a szabadtéri programnak, sokan otthon maradtak, vagy az utolsó pillanatban lemondták a részvételt.

Kálmán Jenő, a rendezvényt szervező tóthfalui Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület elnöke mindennek ellenére elégedetten zárta a napot, mint mondta, örül neki, hogy életre tudott hívni egy ilyen jellegű rendezvényt ebben a piciny faluban, ahová ezúttal szabadkaiak, palicsiak, magyarkanizsaiak, zentaiak, oromhegyesiek, völgyesiek és más környékbeliek is kilátogattak. Hozzátette, jövőre is lesz farsang lósiratással, az idén augusztusban pedig már két időpontban szervezik meg a hagyományos lovas élménytábort a gyerekeknek. Emellett készülnek a húsvéti hagyományos locsolkodásra, illetve egy újabb hagyományteremtő rendezvénnyel, az őszi behajtási ünneppel jelentkeznek majd.


Lovagoltatás


Lósiratás

Kézművesvásár


Medvetáncoltatás


Farsangi bolondozás


Jókedv Tóthfaluban

Jelmezben

A felsőhegyi tamburások

Lóháton

Fényképezte: Szabó Dorina

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..