Lokális hungarikumok nyomában

Lokális hungarikumok nyomában

Október 29-én Torontálvásárhelyen tartott szakelőadást Varga Tamás a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) munkatársa az intézet legújabb értékmentő projektumát ismertetve.

A József Attila Művelődési Otthon klubhelyiségében megtartott kora esti találkozó részvevői — pontosabban a helyi magyar kultúrások, hagyományőrzők és civil szervezetek (egyletek, klubok és fórumok) képviselői, továbbá a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületet reprezentáló Rancz Károly egyesületi elnök — betekintést nyerhettek a VMMI Szeretett szülőföld nevet viselő vajdasági hungarikum mozgalmának részleteibe.

Mint hallhattuk, a projektum célja felkutatni, dokumentálni és „törzskönyvezni”, illetve szélesebb körökben is bemutatni és elfogadtatni a vajdasági tömb- és szórványmagyarság (al)régióinak településein rejtőzködő értékeket. A több fázisra tagolt munkamenet első részében a projektum helyi hordozói tulajdonképpen a gyűjtőmunkálatokat kellene elvégezzék, legkésőbb november 20-áig. A gyűjtőmunka során kapott „felhozatalt”, vagyis egy-egy településnek a hungarikum címre felterjeszteni kívánt tételeit véleményezné a továbbiakban egy lokális értéktár bizottság, továbbítva végül a legmarkánsabbakat — természetesen kellő kísérődokumentációval ellátva! — az elbírálás következő állomásaira.

Az est moderátori, illetve a projektum helyi koordinátori szerepét Torontálvásárhelyen Bakator János osztálytanító vállalta magára.

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink