home 2024. február 23., Alfréd napja
Online előfizetés
Liza, a rókatündér a legjobb film
MTI
2016.03.07.
LXXI. évf. 9. szám
Liza, a rókatündér a legjobb film

A Liza, a rókatündér című alkotás nyerte el a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a 2. Magyar Filmhéten, amelynek vasárnap esti gáláján először adták át a Magyar Filmdíjakat összesen 18 kategóriában. Különdíjat kapott az Oscar-díjas Saul fia.

A Liza, a rókatündért 15 kategóriában jelölték és végül 7 díjat nyert el a film: a legjobb rendezőét Ujj Mészáros Károly, a legjobb női főszereplőét Balsai Móni vehette át. A Liza alkotói kapták a legjobb látványért, zenéért, vágásért, valamint a legjobb smink-, fodrász- és maszkmesternek járó Magyar Filmdíjat.
 
Ujj Mészáros Károly a rendezésért elnyert díjat átvéve a Saul fia alkotóinak viccesen megköszönte, hogy nem indultak a versenyen és így esélyt kaphattak más filmek is a díjak elnyerésére. Mint felidézte, a Liza, a rókatündér nyolc évig készült.
 
A Félvilág lett a legjobb tévéjátékfilm, ez az alkotás 11 jelölésből négyet — legjobb férfi mellékszereplő, legjobb tévéjáték, operatőr és forgatókönyvíró — váltott díjra. Az egykori kurtizán, Mágnás Elza életének utolsó napjait bemutató film rendezője Szász Attila.
A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést ifj. Vidnyánszky Attila kapta a Veszettekben nyújtott alakításáért.
 
A legjobb női mellékszereplő Csákányi Eszter lett az Utóéletben nyújtott teljesítményéért. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Kulka Jánosnak ítélték oda a Félvilág című filmben játszott szerepéért.
 
A legjobb ismeretterjesztő filmnek a Vad Kunság — A Puszta rejtett élete című filmet, Mosonyi Szabolcs rendezését választották a Magyar Filmakadémia tagjai. A kisjátékfilmek közül a zentai Kovács István Betonzaj című munkáját ítélték a legjobbnak. A legjobb animációs filmnek járó Magyar Filmdíjat Gauder Áron rendezése, a Kojot és a szikla című alkotás kapta. A dokumentumfilmek kategóriájában a Drifter, Hörcher Gábor rendezése nyerte el a díjat.
 
Az operatőrök közül a Félvilágot fényképező Nagy András kapta a Magyar Filmdíjat. A legjobb forgatókönyvíró díját Köbli Norbertnek ítélték oda a Félvilág című tévéjátékfilmért. A legjobb vágónak járó elismerést Czakó Judit a Liza, a rókatündér című nagyjátékfilmért nyerte el.
 
A Magyar Filmdíjakért folyó versenyben a Saul fia, Nemes Jeles László hétfőn hajnalban Oscar-díjjal jutalmazott alkotása nem indult, de a szervezők különdíjjal jutalmazták. Nemes Jeles László megköszönte a stáb munkáját, és arról beszélt, hogy amikor 2003-ban visszaköltözött Párizsból, mennyire fontos volt számára az az itteni filmes világ, amely befogadta és a stúdió, ahol első kisfilmjeit készítette.
 
Az este a Körhinta című filmből, Fábri Zoltán alkotásából és a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezte Körhinta című előadásából bemutatott részlettel kezdődött és zárult. A gála végén a színpadon megjelent a film főszereplője, Törőcsik Mari, a nemzet színésze is. Gratulált a Saul fia alkotóinak és felidézte, hogy egykor együtt játszott a film főszereplőjével, Röhrig Gézával az Eszmélet című tévéfilmsorozatban, aki abban a kis József Attilát játszotta.
 
Az eseményen megemlékeztek a magyar filmművészet elmúlt években elhunyt jeles alkotóiról is.

A Magyar Filmdíjakról a Magyar Filmakadémia tagjai döntöttek szavazással.
 


Balsai Móni színésznő, miután a Liza, a rókatündér című filmben nyújtott alakításáért átvette a legjobb női főszereplőnek járó díjat Herendi Gábor filmrendezőtől (jobbról) és Fenyő Iván színésztől a 2. Magyar Filmhét budapesti gáláján 2016. március 6-án (MTI Fotó: Bruzák Noémi)


A díjazottak listája 

Legjobb nagyjátékfilm
Liza, a rókatündér, rendező: Ujj Mészáros Károly, producer: Major István
 
Legjobb rendező
Ujj Mészáros Károly / Liza, a rókatündér — Nagyjátékfilm
 
Legjobb forgatókönyvíró
Köbli Norbert / Félvilág — Tv-játékfilm
 
Legjobb női főszereplő
Balsai Móni / Liza, a rókatündér — Nagyjátékfilm
 
Legjobb férfi főszereplő
ifj. Vidnyánszky Attila / Veszettek — Nagyjátékfilm
 
Legjobb női mellékszereplő
Csákányi Eszter / Utóélet — Nagyjátékfilm
 
Legjobb férfi mellékszereplő
Kulka János / Félvilág — Tv-játékfilm
 
Legjobb tv-játékfilm
Félvilág, rendező: Szász Attila, producerek: Lajos Tamás, Mink Tamás
 
Legjobb dokumentumfilm
Drifter, rendező: Hörcher Gábor
 
Legjobb ismeretterjesztő film
Vad Kunság — A Puszta rejtett élete, rendező: Mosonyi Szabolcs
 
Legjobb kisjátékfilm
Betonzaj, rendező: Kovács István
 
Legjobb animációs film
Kojot és a szikla, rendező: Gauder Áron
 
Legjobb operatőr
Nagy András / Félvilág — Tv-játékfilm
 
Legjobb vágó
Czakó Judit / Liza, a rókatündér — Nagyjátékfilm
 
Legjobb hangmester
Balázs Gábor / Swing — Nagyjátékfilm
 
Legjobb díszlet/látvány/jelmez
Hujber Balázs, Bárdosi Ibolya / Liza, a rókatündér — Nagyjátékfilm
 
Legjobb zeneszerző
Tövisházi Ambrus, Csengery Dániel / Liza, a rókatündér — Nagyjátékfilm
 
Legjobb smink-, fodrász- és maszkmester
Horváth Csilla, Rácz Erzsébet, Kapás Nóra / Liza, a rókatündér — Nagyjátékfilm
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..