home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Lila június a művésztelepen
Talpai Lóránt
2023.06.19.
LXXVIII. évf. 24. szám
Lila június a művésztelepen

A levendula kétségkívül a nyár elejének legnépszerűbb virága, ami nem véletlen, hiszen az egyik legsokoldalúbban és legváltozatosabban használt, finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Az 1920-as évek közepén Bittera Gyula — korának neves gyógynövényszakértője — telepítette Magyarországon az első levendulaültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Azóta a Kárpát-medence egyre több területén tartanak levendulaszedési napokat. Topolya Község Művelődési Házának levendulaültetvényén például második alkalommal.

A topolyai művésztelepen a levendulaszüret mellett a levendulához köthető kézműves-foglalkozások zajlanak. Crnkovity Edit vezetésével műhelymunkákon vettek és vehetnek részt kamaszok, felnőttek egyaránt. Maga a szedés június 1-jén kezdődött és a hónap végéig tart. A levendulát a helyszínen megvásárolható papírtasakokba lehet szedni, melyek két méretben kaphatóak 200 és 400 dináros áron. Aki nem szeretne virágot vinni haza, csak fotózni, azt is megteheti, ha kifizeti a 100 dináros belépődíjat.

Crnkovity Edit a foglalkozásokkal kapcsolatban elmondta, az idén még többen jelentkeztek, mint tavaly. Tehát mindez érdekli az embereket. A műhelyekben egyébként a levendulából dekorációkat, koszorúkat, illetve különféle figurákat kreálhatnak a résztvevők, valamint megkóstolhatják a levendulából készülő ételeket is.

Csípe Tímea, Topolya Község Művelődési Házának igazgatónője a rendezvény történetét összegezte:

— Amikor a koronavírus-időszak miatt rendezvények nélkül maradtunk, akkor itt hátul egy 2000 m2-es „burgying” volt. Úgy gondoltuk, hasznossá tesszük magunkat, elkezdtük tisztítani ezt a területet, és egy hirtelen ötlet volt a levendula. Ez a hely művésztelepként funkcionált, 1953-ban Vajdaság második művésztelepe volt a topolyai. Utána sok minden történt, a ’90-es évek idején teljesen tönkretették, majd 2015-ben egy határon átnyúló program keretében lett rendbe téve. Az udvar területét egyébként folyamatosan rendezgetik, és 2017 óta a művelődési ház felügyeli. Akkor nem is tudtuk pontosan, hogy mibe kezdünk, jó ötletnek és kellemes kikapcsolódásnak is tűnt az egész, és 2020 szeptemberében, mivel nem lehetett Topolyai Napokat szervezni, elültettük az első 2500 tő levendulát, az angustifoliát, és utána ezt 2021 májusában további 1500 tővel toldottuk meg, egy másik hibriddel, grotto fajtával. Tehát úgy is válogattuk össze, hogy a virágzásban legyen némi eltérés. Így kezdtünk el levendulából készült termékekkel foglalkozni.

Tavaly volt először ilyen rendezvény, mely a részvétel tekintetében felülmúlta a várakozásainkat, valóban rengetegen jöttek, bár úgy érzem, itt még nem annyira felkapott. Vajdaság számos településéről, Szerbiából, de Magyarországról is érkeztek. Ami még szintén hozadéka ennek az egésznek, hogy nagyon jó a lokáció, Topolya völgyeiben, védett területnek a határán található, közel van a tó, júniusban sok más rendezvényt is tartanak itt, például a Lake Festet, a motorostalálkozót. A művésztelepnek nyolc kétágyas szobája van, bejegyzett idegenforgalmi létesítmény, úgyhogy összekötjük a kellemest a hasznossal. Mindig egy kicsit próbálunk hozzáépíteni a rendezvényhez, tavaly csak levendulaszüret volt, „szedd magad” akció, aztán a végeztével kézműves-foglalkozásokat szerveztünk vendégelőadókkal. Oktatókat nem hívtunk, mert az elmúlt időszakban kitanultuk és kitapasztaltuk, minden munkatársnőnek megvan a maga területe, koszorúk, kozmetikumok, sőt, gasztronómiával is próbálkozunk. Sikeresek voltak ezek a foglalkozások, melyeket tavaly szerveztünk. Meghívtak bennünket az Expóra, a mezőgazdasági kiállításra, hogy családi napot szervezzünk, így a lila beszínezte az intézményünket, a művelődési házat, elválaszthatatlan tőlünk a „lilulás”.

Az idén úgy gondoltuk, egy kicsit hozzáadunk a tavalyi szürethez, három koncertet is szerveztünk, és két kézműves-foglalkozást. Rekordidő alatt beteltek a helyek a foglalkozásokra. Június 24-én lesz majd még egy, oda lehet jelentkezni, a koncertek időpontja pedig 13-a, 20-a és július 3-a. A kísérőrendezvények ingyenesek, próbáltunk a zenei világ különböző területeiről hívni előadókat. Ami pedig a levendulából megmarad, azt a helyi mezőgazdasági iskola tanulói június utolsó és július első hetében leszedik. Mi a szárított virágot nem tudjuk értékesíteni, viszont ez hatalmas segítség nekünk, mert utána a kézműves-foglalkozások alkalmával fel tudjuk használni, és ezzel jócskán mentesítjük a költségvetésünket, mivel nem vásároljuk a kellékeket. A Topolyai Gyermeknapon is két helyszínen volt jelen a művelődési ház lila standdal, az egyik helyen a gyerekek zsákokat töltöttek meg a tavalyi szárított virággal, és volt egy másik stand is, ahol az egyéb fontos rendezvényeinket igyekeztünk bemutatni — hallottuk Csípe Tímeától.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..