home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Liberté 1956
(Tha)
2006.11.01.
LXI. évf. 44. szám
Liberté 1956

Verebes Ernő, Szőcs Géza és dr. Kalmár László az irodalmi esten - Tóth Lívia fotója1956-ra emlékezve a zentai önkormányzat, a Társas Kör és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ író-olvasó találkozót szervezett a Városi Múzeumban. Az est vendégei voltak: Szőcs Géza író, a forradalom és szaba...

Verebes Ernő, Szőcs Géza és dr. Kalmár László az irodalmi esten - Tóth Lívia fotója

1956-ra emlékezve a zentai önkormányzat, a Társas Kör és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ író-olvasó találkozót szervezett a Városi Múzeumban. Az est vendégei voltak: Szőcs Géza író, a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóra megjelent Liberté 1956 című könyv szerzője, dr. Kalmár László, a Segítő Jobb Humanitárius Alapítvány elnöke és Verebes Ernő zeneszerző.
Az írónak nem titkolt szándéka, hogy műve, a könyv előszava szerint is, ,,történelmi ország-reklámot”, ,,nemzet-imázst” szolgáljon, mivel 56 olyan eseménye és teljesítménye a történelemnek, amelyre leginkább büszkék lehetünk, amely kapcsán a külföld figyelme is idevetődött. A könyv egyébként nemcsak a majdnem százoldalas Liberté című dráma szövegét tartalmazza, hanem jegyzeteket, különböző nyelvekre fordított részleteket, tanulmányt arról, hogy a forradalom idején átálltak-e a magyarok oldalára katonák a Vörös Hadseregből, és eddig sehol be nem mutatott 1956-os fotókat. A darabot egyébként október 20-án mutatta be a debreceni Csokonai Színház, de a szöveg alapján film is készül, amelynek a forgatása már befejeződött, csak az utómunkálatok vannak hátra. Mindkét alkotás rendezője a beregszászi Vidnyánszky Attila, a zeneszerzője pedig a zentai Verebes Ernő.
A rendezvény közönsége elmondhatta, hogyan él vidékünkön a forradalom emlékezte, mi a véleményük a jelenlegi anyaországi történésekről, az író és a zeneszerző tolmácsolásában pedig részletek hangzottak el a drámából.
,,A sárgaborsó-főzelék,
a sör nem volt talán elég?
nem volt talán elég a kása?
vagy nem volt szép betonlakása?
Mért sántikál örökké rosszban,
s hívja cinkosnak Istenét
a mocskos, szomjas, telhetetlen,
lusta és görbe lábú nép?”
(Kádár János dala)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..