home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Libaságok Tiszaszentmiklóson
Tóth Lívia
2018.11.05.
LXXIII. évf. 44. szám
Libaságok Tiszaszentmiklóson

Második alkalommal tartottak Libanapot Tiszaszentmiklóson, a falu nevét viselő magyar kultúrkör szervezésében. Jelenleg csupán egy személy él a településen, aki libatenyésztőnek nevezhető, hiszen a gazdaságában többszáz szárnyas gágog, pedig egykoron nagyon népszerű foglalatosságnak számított a lakosság körében. A hagyományteremtő szándékkal tavaly életre hívott eseménynek a szórakoztatás mellett éppen az lenne a legfőbb célja, hogy újraélessze, népszerűsítse a libatenyésztést.

A Libanap verőfényes őszi időben kezdődött. A főzésre érkező csapatok csakhamar a bográcsok alá gyújtottak, hogy elkészítsék a pórul járt szárnyasok húsából az ételeket. A házigazdák a Délibáb zenekar segítségével, valamint jófajta házi kisüsti, forral bor, kávé, libazsíros kenyér és helyben sütött kürtőskalács kínálgatásával igyekeztek megalapozni a hangulatot.

A rendezvényre egybegyűlteket Stana Đember, Csóka község polgármestere és Reperger Miklós, a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör elnöke köszöntötte, majd bemutatták a fő védnököt, Szecsei Szilveszter magyarkanizsai vállalkozót, a Holker fémfeldolgozó műhely tulajdonosát, és a népes zsűri tagjait. A bíráló bizottságban azért volt szükség sok tagra, mert az étkek mellett a kalácsok (elsősorban kuglóf), a házi pálinkák és a télire eltett savanyúságok kategóriájában is meg kellett határozni a legkülönlegesebbet.

A közönségnek kedves, Márton-napi játékokkal mutatkoztak be a helybeli óvodások, Ágoston Ferenc pedig Gárdonyi Géza Lúdháború című versét mondta el.

Az óvodások és iskolások számára meghirdetett versenyre ötletes, szép kivitelezésű mécsesek érkeztek, a gyerekek izgatottan várták az eredményhirdetést. A legkisebbek közül az első helyezést a csókai Borsócska, a másodikat pedig a tiszaszentmiklósi Katicabogárka csoport szerezte meg. A további helyezések a következőképpen alakultak: 1-2 osztályosok: 1. Viola Máté, 2. Dukai Adrienn, 3. Dömösi Áron. 3-4. osztályosok: 1. Tóth Edina, 2. Pisoru Petra, 3. Márki Izabella. 5-8. osztályosok: 1. Kállai Kler, 2. Bényi Nikolina, 3. Vastag Hella, különdíjas lett Bacsó Márkó és Ágoston Ferenc.  

A libatépésre tizenöten jelentkeztek, akik igyekeztek szakszerűen és fájdalommentesen megszabadítani az állatokat azoktól a pihés tollaiktól, ami a párnákba, paplanokba kerülhetne, ha az emberek többsége nem az olcsó ipari terméket részesítené előnyben. Miközben a feltámadó szélben szálló toll a fél udvart beterítette, ebben a tevékenységben az első helyet a felsőhegyi Fényszárosi Márta szerezte meg, második lett Balázs Tibor Ilonafalváról, a harmadik Ábrahám Anita.

A legtökéletesebb libasültet a martonosi Kenyeres Dénes készítette, a legfinomabb levest a feketetói Stojkov Davor, a legízletesebb pörköltet a szenttamási Horgász József főzte. Emellett Schilinger Júlia kuglófja és Szeles Rozália savanyúsága is díjnyertes lett.

 

A szerző felvételei

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..