home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Libadalmi gondolatok
Kartali Róbert
2021.11.10.
LXXVI. évf. 45. szám
Libadalmi gondolatok

De szeretnék gazdag lenni / Egyszer libasültet enni” — jutott eszembe József Attila költeményének első néhány sora, amikor a közeledő Márton-napi libavacsora került szóba otthon a minap. A mondás úgy tartja, hogy aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik. Gazdagságra nem vágyom, de éhezni természetesen nem szeretnénk, főleg egész évben nem, így hát az idén is lesz lúdlakoma aznap, vörösboros aszalt szilvával és még számos finomsággal.

Közben vissza-visszatér gondolataim közé az a szólás is, amelyet nagyapám szokott mondogatni, amikor az egész család együtt van. Körbeüljük az asztalt, jókat eszünk-iszunk, és miután mindenki jóllakott, ő megállapítja, hogy na, látjátok, gyerekek, szegények vagyunk, de jól élünk! Majd hozzáteszi, hogy együtt a család és tele az asztal, miközben tekintetével körbeszemléli a jelenlévőket. Édes Istenem, mennyire igaza van! — vonom le a következtetést minden egyes alkalommal. Na de tegyük hozzá, az öregnek nyolcvanévnyi élettapasztalattal mindig igaza van, akkor is, amikor azt mondja, hogy az aprólékos ember aprót ér! Ezen egyébként leginkább a kákán is a csomót kereső, akadékoskodó, fontoskodó, okoskodó embert kell érteni.

Ezek az apróskodók köztünk élnek, vagy esetleg már kimentek külföldre, és amikor néha-néha beszélünk velük, akkor próbálják nekünk bizonygatni, hogy ott minden tökéletes, itthon pedig mennyire rossz. Hát, nézőpont kérdése az egész. Itthon igazából nem kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy az ember boldog legyen, hiszen a családi és a baráti összejöveteleket, az asztalt körbeülő szeretteket és a jókedvet nem pénzért árulják a boltban. És nem mindig az a lényeg, hogy mi kerül az asztalra, de ha már Márton-nap, évente egyszer talán a liba is belefér. És itt mondanám el a külföldről hazaokoskodóknak, hogy a szegénység és az elégedetlenség között hatalmas a különbség. Más az, amikor éhezik valaki, vagy nincs tető a feje fölött, és más az, amikor azért elégedetlen, mert nem tud négy-öt évente új autót venni magának, vagy nem futja különféle luxuscikkekre. Aki talpraesett, és akar érvényesülni, az itthon is lehet sikeres, aki pedig folyamatosan elégedetlen, az sehol sem lesz boldog.

Apropó, most vasárnap lesz a Caritas szegénységi világnapja, amikor a templomokban adományokat gyűjtenek a rászorulóknak. Segítsünk, hogy segíthessenek azoknak, akik valóban szegények.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..