home 2023. június 08., Medárd napja
Lezárult egy korszak
2022.09.02.
LXXVII. évf. 35. szám
Lezárult egy korszak

Három teltházas előadás, óriási siker a X. Koronázási Szertartásjátékon

Augusztus 26-28 között a Nemzeti Emlékhelyen ismét királyt koronáztak. Az Árpád-házi királyok utolsó tagja, III. András élete került ezúttal színpadra, amely három estén át megtöltötte a nézőteret.

A X. Koronázási Szertartásjáték idén is óriási népszerűségnek örvendett, még annak ellenére is, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt egy héttel később került sor a bemutatóra. Az élményből ez mit sem vont le, hiszen a hatalmas színpadon egy valódi időutazásnak lehettek tanúi a nézők.

Az utolsó aranyágacska életén Varga Lili, azaz III. András lánya, Boldog Erzsébet vezetett végig minket, visszanyúlva egészen a király nagyapjáig, II. Andrásig. Lili számára igazi kihívás volt ez a munka, hiszen Erzsébet szerepében egyben a narrátor funkcióját is betöltötte: „Nagyon nehéz és összetett feladat, egyrészt, hogy hogyan alakítok ebből egy embert, és hogy tudok egyszerre narrátor és színész lenni.”

A X. Koronázási Szertartásjátékban résztvevők jó része ismét belebújhatott egy korábban megformált szerepbe, csak kicsit másként. Így volt ez Sághy Tamással is, aki most az időskori II. Andrást mutathatta meg: „Ugyan most csak két jelenetre „villantam fel”, annak idején (2018-ban – a szerk.) az Aranybullára volt kihegyezve a történet, egy viszonylag ereje teljében lévő királyt személyesítettem meg, itt pedig az utolsó éveket.”

Ballér Bianka pedig Estei Beatrix, II. András utolsó feleségének szerepét bonthatta most ki erőteljesebben: „Eddig két szertartásjátékban is megjelent Estei Beatrix, de inkább csak feltűnt. Most kaptam egy egészen szép monológot és egy nagyon erős jelenetet.”

Abban pedig talán minden résztvevő és néző is egyetértett, hogy nem csak ő kapott erős jelenetet, hanem az előadás végig bővelkedett olyan megoldásokkal, amely miatt méltán nevezhetjük grandiózusnak. Az óriási színpadon több szinten folyt a játék, ismét megjelent a Korona, de ezúttal mintegy kupolaként szolgált régi Koronázó Bazilikát megidéző tér két tornya között. Az előadás fináléjában pedig egy óriási fa emelkedett fel, jelképezve a reményt. (Díszlettervező: Szendrényi Éva).

Összességében a rendező, Szikora János ezzel a 10 alkalmas sorozattal, amely hűen bemutatta az Árpád-házi királyok történeteit, színháztörténeti szempontból óriásit alkotott. A X. Koronázási Szertartásjáték üzenete, miszerint „A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg!” célba ért, és ezt azok a szerencsések, akik a három előadás bármelyikét megnézték, útravalóul hazavihették.

Fényképezte: Kiss László

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Színház rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..