home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Lezajlott a Szakma Sztár Fesztivál második elődöntője
2022.01.21.
LXXVII. évf. 3. szám
Lezajlott a Szakma Sztár Fesztivál második elődöntője

A vajdasági magyar szakközépiskolás diákok az idei évben is részt vehetnek a 15. alkalommal megszervezésre kerülő Szakma Sztár Fesztiválon. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló verseny vajdasági partnere a Magyar Nemzeti Tanács. A szakmai verseny fő célkitűzése a magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása, valamint a végzős tanulók és iskoláik szakmai megmérettetése a gazdaság és a munkaerőpiac igényeinek és elvárásainak megfelelően.

A Kárpát-medencei versenyre Vajdaság egész területéről 6 középiskola 11 szakáról összesen 62 diák jelentkezett be, akiket 17 tanár segített a felkészülésben. A második vajdasági elődöntőt január 21-én tartották meg Adán, a helyi Műszaki Iskolában.

Az adai megmérettetésen 5 szakma – gépi forgácsoló, vegyésztechnikus, műszaki informatikus, szoftverfejlesztő, autószerelő –, több mint harminc versenyzője vett részt. A tanulók az adai Műszaki Iskolából, a csókai Vegyészeti és Élelmiszeripari Középiskolából, a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskolából, a temerini Lukijan Mušicki Középiskolából, valamint a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Iskolából érkeztek.


Fotók forrása: Pannon RTV

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának köszönhetően a vajdasági diákok immáron 8 éve vehetnek részt a Szakma Sztár Fesztiválon. Az első évben szemlélőként voltak jelen, a második évben a gyakorlati oktatásban is részt vettek, 2017 óta viszont folyamatosan teljes jogú versenyzőként jegyzik őket a fesztiválon.

Az adai Műszaki Iskola már több éve aktív résztvevője a versenynek az elektrotechnika, az építészet és a gépészet területen, három éve pedig házigazdája is a megmérettetésnek az intézmény.

Az iskola számára nagyon fontos a tanulók szakmai felkészültsége. Ezzel a versennyel is erősödik a szakmai tudásuk, illetve ők is látják, mik azok a kompetenciák, jártasságok, amelyeket tovább kell fejleszteniük – mondta Gilice Hilda, az adai Műszaki Iskola igazgatója.  

Az elmúlt évekhez képest nagyobb érdeklődést mutatnak a Szakma Sztár Fesztivál iránt a szakiskolások – emelte ki Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. – Kulcsfontossága van annak, hogy a szakképzésben részesülő végzős diákoknak lehetőséget teremtsünk arra, hogy megmérettessék magukat, hogy kimutathassák kreativitásukat, tehetségüket. Azzal, hogy egy nemzetközi versenyen vehetnek részt, még nagyobb tapasztalatra, tudásra tehetnek szert.

Az elődöntőket követően – ahol tesztet írnak a jelentkezők – a gyakorlati versenyszámokban is bővelkedő középdöntő már Magyarországon lesz, majd a tervek szerint a döntőt áprilisban tartják meg Budapesten.

Forrás: Pannon RTV, MNT

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..