home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Levéltárosok vándorgyűlése Zentán
(Tha)
2024.07.02.
LXXIX. évf. 26. szám
Levéltárosok vándorgyűlése Zentán

Több mint százötven magyarországi, vajdasági, szerbiai, kárpátaljai, erdélyi, illetve kelet-, közép- és nyugat-európai (lengyel, cseh, német, szlovák, szlovén és horvát) közgyűjteményi dolgozó részvételével kezdődött meg Zentán a Magyar Levéltárosok Egyesülete idei vándorgyűlése, melyet először rendeztek meg Magyarország határain kívül. A magyar levéltárosok legnagyobb és egyúttal legjelentősebb szakmai összejövetelének megnyitóünnepségét július 1-jén tartották meg a zentai városháza dísztermében, ahol szakmai elismeréseket is átadtak.

Elsőként dr. Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesülete elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja, Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának művelődéssel megbízott tagja, ifj. Fodor István, a Zentai Történelmi Levéltár igazgatója, Lela Pavlović, a Szerb Levéltáros-szövetség elnöke és Nebojša Kuzmanović, a Vajdasági Levéltár igazgatója szólt a jelenlévőkhöz.

A Dóka Klára-díj I. fokozatát Borsy Judit Borbála, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Vármegyei Levéltára nyugalmazott főlevéltárosa, Damásdi Zoltán, a Pécsi Egyházmegyei Levéltár levéltárosa és dr. Kőfalviné dr. Ónodi Márta, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltára Kiskunfélegyházi Részlegének főlevéltárosa; a Dóka Klára-díj II. fokozatát Daczó Albert, Budapest Főváros Levéltára levéltáros-asszisztense, Fejes László, a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Vármegyei Levéltára levéltáros-asszisztense és Szepesi László, Budapest Főváros Levéltára műszaki ügyintézője; a Dóka Klára-díj III. fokozatát pedig Varga Mátyás Gábor, a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár levéltárosa vehette át. Az Osváth Lajos-díj levéltári forrásfeltáráson alapuló történettudományi műért tagozatát Perczel Olivérnek, Budapest Főváros Levéltára főlevéltárosának ítélte oda a kuratórium.

A plenáris ülésen a környező országokból érkezett előadók a határon túli kutatási lehetőségekre vonatkozó tapasztalataikat osztották meg az egybegyűltekkel. Apró Erzsébet nyugalmazott főlevéltáros a Magyar Levéltárosok Egyesületének és a Szerbiai és a Vajdasági Levéltárosok Egyesületének kapcsolatáról, Nagy Mihály, a Román Nemzeti Levéltár főlevéltárosa a magyarországi és romániai levéltárak együttműködéséről, Misiuk Mihajlo, a Kárpátaljai Területi Levéltár igazgatója a magyarországi és kárpátaljai levéltárak együttműködéséről, Oross András, az MNL Győr-Moson-Sopron Vármegye Győri Levéltárának igazgatója a Magyar Nemzeti Levéltár és az Osztrák Állami Levéltár együttműködéséről tartott előadást. A délutáni órákban a Népkertben, a zentai városi stadion melletti pályán megrendezték a VII. MLE-kupa focitornát.

Július 2-án, a rendezvénysorozat második napján a résztvevők a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában vitatják meg a nemzetközi, a forrásközlő, az informatikai, az állományvédelmi, az oktatás- és tudománytörténeti, a levéltár-pedagógiai és a gazdasági szekció legaktuálisabb kérdéseit.

A július 3-ai záró plenáris ülésen a vajdasági magyar levéltári szakemberek osztják meg kutatási tapasztalataikat. Ezen a tervek szerint ifj. Fodor István, a Zentai Történelmi Levéltár igazgatója Kisebbségi érdekérvényesítés a vajdasági levéltárakban, Molnár Tibor, a Zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa A zentai közjegyzőség — A kezdetektől Trianonig (1875—1920), Gajda Szilvia, a Zentai Történelmi Levéltár könyvtárosa Levéltár-pedagógia az iskola falain belül, Szűgyi Ferenc, a Zentai Történelmi Levéltár levéltárosa A Zentai Történelmi Levéltár magyarországi kapcsolatai 2014-től 2023-ig, Recskó Szabolcs, a Zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa ARHIS — a levéltári fondok és gyűjtemények központi nyilvántartó szoftvere Szerbiában, Miladinov Kartag Sarolta, a Vajdasági Levéltár levéltárosa A Magyar Királyság Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium (1867—1918) fondja kutatási lehetőségei a Vajdasági Levéltárban, Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója pedig Levéltári nap Szabadkán — A kezdetektől napjainkig címmel tart előadást.
A szervezők a vendégeknek a szakmai rész mellett kísérőprogramokkal is készültek. Az érdeklődők megtekinthetik a Zentai Városi Múzeumot, a nemrégiben felújított kis zsinagógát, a Réel csokoládémanufaktúrát, a Zentai Csata Emlékkilátót, a Régi Mesterségek Házát, az Arator Sörfőzdét és természetesen a Zentai Történelmi Levéltárat is.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..