home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Letisztult Szutyok
Szerda Zsófi
2023.03.18.
LXXVIII. évf. 11. szám
Letisztult Szutyok

Először Pintér Béla társulatától láttam a Szutyok című előadást a Desiré Central Station Fesztiválon Szabadkán. Már akkor is nagyon szerettem, és most az újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves hallgatói vizsgaelőadásukként ugyanezt a drámát választották. Tudom, ez nem tőlem függ, de szerintem ezen a vizsgán mindenki átment, jó magas osztályzattal.

A történet egy tragikomédia, erős társadalmi üzenettel. Irén és Attila, akik egy kis faluban élnek, eldöntik, örökbe fogadnak két nevelőintézetis lányt. Egyikük, Anita, roma származású, a másiknak, Rózsinak, azaz Szutyoknak pedig borzasztóan csúnyák a fogai. A falu ezt a döntést először nem nézi túl jó szemmel, aztán lassan megkedvelik Anitát, aki talán egy kicsivel szelídebb, mint Szutyok, akinek nehezére esik kimutatnia szeretetét, hiszen ő maga sem kapott túl sokat belőle. Az emberek kerülik, nem szívesen beszélnek vele. Pedig ő hihetetlenül vágyik a szeretetre. Mindenkit okol maga körül, főleg a világ igazságtalanságát s az embereket, pedig legfőképp neki kellene változnia, éppen csak azt nem tudja, hogyan. Ez a sok elfojtott érzelem pedig előbb-utóbb kirobban, és lassan érezhető a tragédia szaga a levegőben. Több fontos témát is érint a darab, mint a meddőség, gyermektelenség, kirekesztés, az állami gondozásban nevelkedők helyzete, a kisebbségek iránti előítéletek vagy a fajgyűlölet. És bár ezek semmiképp sem mondhatóak vicces dolgoknak, a mű mégis humorral és iróniával fűszerezve beszél róluk.

Nehéz lenne kiemelni bárkit a csapatból, s nem is teszem, hiszen valóban kivétel nélkül mindenki óriási teljesítményt nyújtott, sokan egészen megleptek. A főszereplők mellett a mellékszerepeket játszó ifjú színészek is nagyot alakítottak. Hogy ez a szépívű fejlődés minek köszönhető? Talán annak, hogy egy új, friss, tettre kész mesterségtanár, Pálfi Ervin csatlakozott az akadémia tanári karához (s elfogultság nélkül írom: Vajdaság egyik legjobb férfi színésze). Ő választotta a végzős osztály vizsgaelőadásához Pintér Béla Szutyok című drámáját, illetve ő dolgozott a gyerekekkel a darabon is. Ő már a harmadik mesterségtanára ennek az osztálynak, Hernyák György és asszisztense, Táborosi Margaréta indították az osztályt a színésszé válás útjára, Pálfi pedig Hernyák tanár úr nyugdíjba vonulása után érkezett. Tehát hárman tanították, formálták a csapatot az évek alatt, és most ennek eredményét látjuk az előadásban.


Varga Emilia fotói

És hogy kik is ők, akik ilyen szépen dolgoztak? A főszerepekben Ágyas Ádám mint Attila látható, s a feleségét, Irént alakító Mezei Gresák Lea, valamint a két nevelőintézetis lány: Rózsi (Szutyok), akinek összetett karakterét Szabó Regina formálta meg, Dupák Fanni pedig a kis roma barátnőt, Anitát játszotta. Az osztály három tagja több szerepet is kapott, így Bandi bácsi, a Professzor, Szerzs és Lakatos Kálmán szerepében Kőműves Csaba Bence látható, Hodik Annabellának jutott Pali bácsi, Etuska s a Nevelőnő szerepe, Varga Benjámin pedig Béla, Regős János, a Rendőr és Makaró Zsolt karakterét alakítja. Az előadásban több helyen találkozunk mozgással, például az egyik kulcsjelenetben, ahol az Attila által rendezett teljesen szürreális előadást adja elő a falu apraja-nagyja, a koreográfiákat Virág György készítette, a zeneszerző Pálfi Ervin, a fénymester Kerekes Róbert, a hangmester Dienes Ákos, a plakát pedig Pletikoszity Dávid munkája.

A Szutyok kis csapata külön köszönetét fejezte ki Góli Kornéliának, az Újvidéki Színháznak és a szabadkai Népszínháznak a segítségükért. Az előadást legközelebb a Kosztolányi Dezső Színházban láthatják március 18-án, 19.30-kor. A belépő önkéntes adomány.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..