home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
„Letelepedtünk és megtartattunk!”
Martinek Imre
2017.10.08.
LXXII. évf. 40. szám
„Letelepedtünk és megtartattunk!”

Életképek a történelmi Békés-Bánáti Református Egyházmegye utódegyházmegyéinek ötödik találkozójáról

Mottó: „Visszatekintve a múltba és méltatva az ősök emlékét, egyúttal jövőnknek is megvetjük alapjait.”

 

A kezdeményezés létrehívásától datálva sorrendben ötödik alkalommal találkoztak egymással a történelmi Békés-Bánáti Református Egyházmegye aradi, békési, csongrádi, bánáti és temesi utódegyházmegyéinek gyülekezetei, Magvető havának hetedik napján.

Az egész napos (vándor) rendezvény Makó és Temesvár, majd Békés és Arad után érkezett végül Nagybecskerekre. Abba a Béga parti kisvárosba, ahol, illetve annak környékén már a XVI. század első felében éltek reformátusok. 1551-ben Nagybecskereken Nyereggyártó János, a lelkész. Protestáns prédikátor, akinek tiszteletére a találkozó keretében egy táblaavatásra is sor került a helyi református templomban. A többszáz vendég befogadásához és megvendégeléséhez a Nagybecskereki Református Egyházközség parokiája, valamint a városi Művelődési Központ biztosított alkalmi helyszínt. Megannyi lelkes önkéntes aktív szerepvállalásával, a Bánáti Református Egyházmegyének szinte minden szegletéből.

Áhitat, közös éneklés, beszámolók, vendégkórusok fellépése, táblaavatás, különböző korokból datáló és különböző nyelven íródott Bibliák közszemlére tétele, történelmi tematikájú tárlatok (Reformáció a Tisza-Duna-Maros közében 1517–1552; Reformáció Bánátban és fontos országos események 1552–1786; Reformáció Bánátban 1786–1918, illetve Reformátusok a Bánáti Református Egyházmegyében 1918 – 2017), úrvacsorás délutáni istentisztelet... Megannyi üde, közösségépítő, továbbá nemzeti és hitbéli elköteleződést erősítő színfolt.

Az eseményt annak teljességében bemutatni szándékozó fényképalbumunk fotóit ezúttal Sára Viktória és Martinek Imre készítették.

Vonatkozó írásunkat lapunk október 11-i számának Bánáti Újság című mellékletében olvashatják.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..