home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Lesznek magyarul tanító tanárok...
Koncz Erzsébet
2011.01.19.
LXVI. évf. 3. szám
Lesznek magyarul tanító tanárok...

Négy évvel ezelőtt nyílt meg Újvidéken a Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskola magyar tannyelvű tagozata. Tizenöt diák kezdte meg akkor tanulmányait ebben az intézményben.Az óbecsei Horváth Lívia álma is teljesült, neki is sikerült bejutnia a hírneves intézménybe. Már kiskorában felfi...

Négy évvel ezelőtt nyílt meg Újvidéken a Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskola magyar tannyelvű tagozata. Tizenöt diák kezdte meg akkor tanulmányait ebben az intézményben.
Az óbecsei Horváth Lívia álma is teljesült, neki is sikerült bejutnia a hírneves intézménybe. Már kiskorában felfigyeltek tehetségére. A képzőművészet alapjait Skrabány Viktor festőművésztől leste el, attól a mestertől, aki már Lívia édesapját is tanította...
Lívia kitűnő (végzős) tanuló, ő vezeti az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör képzőművészeti csoportját, és folyton versenyeken vesz részt.
Kipirult arccal érkezik meg hozzám, kinn hideg van. A kandalló mellé ültetem, és egy forró kávé mellett arról beszélgetünk, mi minden történt vele a középiskolában, és végzős lévén melyek a további tervei.
- Újvidék nagyváros - kezd a mesélésbe -, nagy élmény volt megismerni. Az iskolában feltaláltam magamat. A tanáraim mind fiatalok, tele lelkesedéssel, lendülettel. Az osztálytársaim Vajdaság egész területéről érkeztek: Kishegyesről, Temerinből, Zentáról... Az órarendem megengedte, hogy ingázzam az otthonom és az iskola között. Útközben tanulhattam, barátkozhattam, és tarthattam a kapcsolatot az itthoni barátaimmal. Negyedik osztályban lettem a Brankovo Kolo középiskolai kollégium lakója.
- Fiatal korod ellenére már tanítasz is?
- Harmadikos koromban a tanáraim ajánlatára fölkértek az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a képzőművészeti szakcsoport vezetésére. Oda olyan általános iskolások jönnek, akik szeretnék megtanulni a rajzolás alapjait. Igyekszem őket játékosan tanítani. A fokozatosság és a dolgok egymásra építése a fontos, hogy a gyerekek könnyebben megértsék az alkotás lényegét. Hobbi szinten végzem ezt a munkát, igaz, fizetést is kapok érte. Számomra nagy élmény a gyerekekkel való foglalkozás, a tudásom átadása nekik.
Lívia rajzaival érkezett, és meg is mutatja az alkotásait. Van közöttük akrill, de pusztatű technikával készült grafika is.
- Szerepeltem már kiállításon is velük, és indultam a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor által meghirdetett versenyen. El kellett olvasni Fekete István egy művét, és annak alapján kellett grafikát készíteni. Én A koppányi aga testamentumát választottam. A díjátadáskor is lerajzoltuk Fekete István Vuk c. könyvének egy részletét. Különdíjban részesültem, és David Gariff Festők, akik ihletet adnak, és akiket megihletnek című könyvét kaptam jutalmul.
- Terveidről mit tudhatunk meg?
- Az Újvidéki Művészeti Akadémiára szeretnék felvételizni. Mivel a grafika szakot választottam, grafikus leszek egyszer. Jó lenne az állami költségvetés terhén továbbtanulni, mert abban az esetben részesülhetnék az MNT által tervezett ösztöndíjból. Nagyon szeretem a kis diákjaimat, de nem az az életcélom, hogy csupán tanár legyek. Szeretnék alkotni, galériákban kiállításokat szervezni...
Kívánjuk Líviának, hogy sikerüljön bejutnia az akadémiára, és hogy a tanításban is öröme teljen.
Nagy szüksége van a vajdasági magyarságnak a magyarul tanító tanárokra. A tervezett ösztöndíjjal pedig itt tarthatjuk a tehetséges gyerekeinket - hogy még az unokáinkat is legyen, aki magyarul tanítsa!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..