home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér”
Tóth Péter
2020.04.07.
LXXV. évf. 14. szám
„Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér”

Sajnos úgy fest, hogy az elhúzódó járványhelyzet miatt elkerülhetetlen lesz a gazdasági visszaesés, a recesszió. Amint megszűnik azonban a veszély, a termelés bizonyos szegmenseinek leállítása miatt kialakult kínálati sokkot viszonylag gyorsan ki lehet majd heverni, amikor újraindul a termelés. Viszont akkor kell majd megpróbálni kivédeni a második „csapást”, a keresleti sokkot.

Az esetleges csődökkel és állások megszűnésével megcsappan a fogyasztói kereslet. Az ehhez hasonló helyzetekben a múltban ezenkívül megfigyelhető volt, hogy akinek volt egy kis pénze, az is meggondolta, mibe fekteti. Nem a luxuscikkek felfutása várható. A megváltozott fogyasztói magatartást nagyon nehéz lesz megtörni. Gondoljunk csak a ’90-es évekre, amikor sokan megszokták, hogy hogyan kell takarékoskodni, bekészíteni, és még a mai napig is élnek bizonyos berögződések.

Szerencsés körülménynek mondható, hogy a GDP éves növekedése az előző negyedéves adatok szerint 4-6 százalék között alakult, a munkanélküliség évtizedes minimumra csökkent, a foglalkoztatottság tényleges bővülést mutatott, miközben a költségvetési hiányt sikerült minimalizálni, illetve általában szufficitről beszéltek. Az export és a belső fogyasztás is folyamatosan emelkedett, akárcsak a minimálbér és az átlagkereset. Ez nominálisan még mindig jelentősen elmarad a Nyugat-Európában jegyzett szinttől, de átlagon felül növekedett, és vásárlóerő-paritáson „mérve” nem is volt olyan „őrült” különbség, mint ahogy azt a puszta számok alapján gondoltuk volna.

Nem lesz azonban fájdalommentes, ez egészen biztos. A viszonylagosan jobb helyzetből visszazuhanni a régibe mindig nehezebben elviselhető kollektíven és az egyén számára is. Sajnos még koránt sincs vége a járványnak, így fogalmunk sincs arról, hogy mekkora károkat fog okozni világszerte a vírus. Így azt sem tudhatjuk, milyen mértékű visszaesést okoz országunk gazdasága számára. 

Ha Németország és más európai országok is fel tudtak állni a II. világháborús, előtte soha nem látott rombolás után, akkor most is van remény. A sok esetben tapasztalható pánikkeltés, a rosszindulatú álhírek gyártása sajnos több ember gondolkodását fertőzheti meg, mint maga a járvány. Csak józan gondolkodás, a közösségi összetartozás és az identitástudat adhat hatékony immunitást. Sok függ ugyan a kormányzati válságkezeléstől, de a fejekben is át kell majd hangolódni. Egyfajta új esélyt, új kezdetet is hozhat magával a helyzet.

Egyre kevésbé tudjuk elképzelni, mi járhatott az emberek fejében száz évvel ezelőtt, amikor szintén válságos időket éltünk.

Az abban az időben dúló spanyolnáthának becslések szerint kétszer annyi áldozata volt, mint a háborúnak. Pedig alig van olyan család ezen a tájon, akinek ne lett volna valakije a csatákban elesettek között. Az akkori társadalmi útkeresés pedig az olyan eszmék térhódítását hozta, mint a kommunizmus vagy a fasizmus.

Vajon mekkora terhet bír el egy-egy közösség? Mennyire lehet hatékonyan megvédeni a gazdaságot? Elég erős-e a kormányzat ahhoz, hogy kezelni tudja a válságot, és vajon jó döntések születnek-e? A pandémia most az egyébként is meglevő recessziós nyomással, a világkereskedelem széles körű erodálásával és most még az erőteljes olajáreséssel párosulva gazdasági zűrzavarrá terebélyesedhet. Odáig fajulhat mindez, hogy jelentősen felértékelődnek a helyi termékek, a helyi ellátási láncok, mindent, amit magunk vagyunk képesek előállítani, megcsinálni. Talán még nem felejtettünk el mindent.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..