home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lesz-e művészképzés Zentán?
Tóth Lívia
2008.02.20.
LXIII. évf. 8. szám

Nemrégiben nagy visszhangot keltett a bejelentés, hogy ősztől az újvidéki Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskolában - az intézmény fennállása óta először - magyar tagozat is létesül. A meghirdetett húsz helyre azonban csak tizennégy magyar nyolcadikos jelentkezett, és közülük is csak kilencen k...

Nemrégiben nagy visszhangot keltett a bejelentés, hogy ősztől az újvidéki Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskolában - az intézmény fennállása óta először - magyar tagozat is létesül. A meghirdetett húsz helyre azonban csak tizennégy magyar nyolcadikos jelentkezett, és közülük is csak kilencen kezdték meg végül anyanyelven a tanulmányaikat. Valaki, a hírek szerint maga az igazgatónő, igyekezett meghiúsítani a kezdeményezést, ugyanis rábeszélte a magyar szülőket, hogy írassák inkább a szerb tagozatra a gyermeküket. A tartományi oktatási titkárság jóváhagyta a kisebb létszámú osztály megnyitását, mert a ,,minden kezdet nehéz” szellemében úgy értékelte: a következő tanévben valószínűleg bátrabban és nagyobb számban érdeklődnek majd a jelöltek az újvidéki művészeti középiskola magyar programja iránt.
A legújabb fejlemények tükrében már másként kell megfogalmaznunk az előző mondatot. Időközben ugyanis a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium is kérte, hogy engedélyezzék az intézményben a magyar tannyelvű iparművészeti tagozat megnyitását. Már ősztől, vagyis a 2008/2009-es iskolaévben. A szükséges dokumentációt, tervezetet, programot stb. már átadták, várják a - remélhetőleg kedvező - döntést. Természetesen nem tétlenül.
Kovács Nándor, a zentai községi képviselő-testület alelnöke elmondta, amikor Szabadka megkapta a sporttagozatot, megfogalmazták régi óhajukat: ők is szeretnének terjeszkedni, bővülni. A magyar képzőművészeti szakra gondoltak, mert ennek nagy hiányát érzik a Vajdaságban.
- Látunk benne fantáziát. Igen, az újvidékieknek valóban van ezen a téren több évtizedes tapasztalatuk, de Zenta kulturális élete is rendkívül gazdag, a városban neves festők, képző- és iparművészek dolgoznak, alkotnak. A fogadókészség és a hely adva van, de nem hiányzik a humán erő és a politikai akarat sem. Sőt, a szempontok között említeném a természetes környezetet is, ami a legfontosabb körülmények közé tartozik. Ugyanis az újvidéki Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskola magyar tagozatára iratkozó tanulók is ebből a vonzáskörzetből, Észak-Bácskából és -Bánátból származnak, mindössze két temerini van közöttük. A tehetséggondozó gimnáziumunk megnyitásakor is jelentkeztek bizonyos félelmek, hogy elvonja a diákokat a többi középfokú intézménytől, de bizton állíthatom, ilyen szempontból egyetlen iskola sem károsodott. A diákok ugyanis több mint harminc helységből érkeztek.
Gajda Attila, a zentai tehetséggondozó gimnázium igazgatója szerint is minden készen áll a szeptemberi megnyitóra.
- Az általános és szaktantermekről, a felszerelésről, a megfelelő végzettségű és képesítésű tanárokról gondoskodni tudunk. Máris három, akadémiát végzett szakember, Bunyik Lili, Balla Ákos és Kókai Elena jelezte a segítőkészségét, de később másokat is bekapcsolnánk. Az első évre képzőművészeti technikusokat írnánk be, ez széles lehetőséget kínál, hiszen innen többféle szak felé nyílik meg az út a diákok számára. Alapot jelent a továbbtanuláshoz, de akár kétkezi szakmájuk is lehet a középiskolai diplomával. Donációból újabb számítógépeket vásároltunk, lassan a grafikusok képzéséhez is megteremtjük a feltételeket. Több középiskolában is jártunk úgynevezett tanulmányúton, feltérképeztük az ottani feltételeket, munkamódszereket. Bizony, vannak olyan intézmények, amelyekben az oktatás alacsonyabb színvonalon történik, de például a szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola körülményeit mi még sokáig nem tudjuk utolérni.
Kovács Nándor az elhangzottakhoz hozzátette, a tartományi illetékeseknek legkésőbb április végéig dönteniük kell, hogy az új tagozat bekerülhessen a tájékoztató füzetekbe is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a leendő művészpalánták addig nyugodtan ülhetnek és unatkozhatnak. A felvételire ugyanis, amelyen a szobrászati, festészeti és grafikai készségüket kell bizonyítaniuk a jelölteknek, nem árt alaposan felkészülni. A zentaiak ebben is segítséget kínálnak.
- Február végén indul a már megszokott kampánykörutunk - mondja Gajda Attila. - Minden általános iskolát meglátogatunk a Vajdaságban, ahol létezik magyar nyelvű oktatás, és a matematika mellett ezúttal a leendő képzőművészeti tagozatunkat is népszerűsítjük. Egyébként a nyári és a téli táborunkban már részt vettek olyan fiatalok, akik éppen erre a szakra szeretnének iratkozni. Március elsejétől kezdődnek a felkészítő hétvégék, tizenkét alkalommal. Maximum húsz főt fogadhatunk az első osztályban, de ha tizenötnél kevesebben jelentkeznek, az ebben a környezetben kudarcként könyvelhető el. Én bizakodó vagyok, hiszen a matematikával is mindig legalább negyvenen próbálkoznak, a képzőművészet viszont sokkal népszerűbb, érdekesebb. Természetesen mi is az államilag elfogadott tantervet alkalmazzuk majd, de a délutáni foglalkozásokon sorra kerülhet a magyar népművészet, a fazekasság, a nemezelés. Mindenképpen mellettünk szól, hogy az oktatás teljes egészében magyar nyelven folyna. Azt tapasztaljuk, hogy a leendő matematikusok már nem a magyarországi középiskolákat választják, reméljük, hamarosan ugyanez lesz a helyzet a képzőművészekkel is. Sajnos, a kollégiumunkban máris telt ház van, vagyis nem merjük bejelenteni, hogy mindenkinek biztosítunk diákotthoni elszállásolást. Ez azt jelenti, hogy bizonyos szelekcióra lesz szükség.
Kovács Nándor azzal zárta a beszélgetést, hogy Zentán egyébként is hiányzik még egy száz-százötven férőhelyes kollégium, hiszen a többi középiskolába is járnak albérletben lakó diákok.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..