home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Lépjünk át!
Tóth Péter
2024.01.01.
LXXIX. évf. 1. szám
Lépjünk át!

Az új évbe való átlépésnek szimbolikus jelentése is van, de nem csupán annyiból áll. A téli napforduló lehetne valamiféle logikus évkezdés, de az időszámításunk ehhez képest eltolódott. Az év kezdete azonban — bárhogyan is számolunk — mindig valamilyen váltás, határvonal.

Történik ez úgy, hogy közben nem tudjuk, mi van a határvonal túloldalán. Mindez bizonytalansággal jár, ami nem egy szenzációs és nem is újabb kori felismerés. A néprajzi jellegű kutatások is erre utalnak. A néphiedelmek, az év kezdetéhez fűződő szokások általában a rossz magunk mögött hagyását és a szerencse bevonzását támogatják. A tűzijáték — melyet sokan, és mondjuk ki, jogosan tartanak felesleges pufogtatásnak — bizonyos hiedelmek szerint a rossz elűzését, a tűz tisztítóereje pedig a megújulást szimbolizálja. A rosszat elűzni, megújulni azonban felesleges durrogás, robbantgatás nélkül is lehet. Arról a nem mellékes szempontról most nem is szólva, mekkora stresszel jár ez például a házi kedvencek, kutyák, macskák vagy az ilyesmit nem kedvelő polgártársaink számára. Sok eb ilyenkor vész el, elbujdosik, vagy remegve lapul meg valahol. Sajnos az ukrajnai hadszíntéren vagy a gázai övezetben, illetve a világban zajló sok egyéb fegyveres konfliktus helyszínén is ropognak a fegyverek, bombák robbannak, emberek és háziállatok félnek, menekülnek.

A váltás mindig határvonal. A határvonal pedig általában egy bizonytalan terület. Mert mindig van némi aggodalom azt illetően, hogy mi van, illetve mi jön majd a határon túl. Ezekhez ősidők óta hozzátartoztak néphiedelmek, babonák, melyek a többi közt az említett bizonytalanságokat próbálják oldani. Lehet ez időhatár, országhatár vagy bármi hasonló. Sajnos ezúttal sem tekinthetünk aggodalmak nélkül a jövőbe, de vannak olyan fejlemények, amelyek azért mégis adhatnak okot némi optimizmusra.

Amíg korábban nem ez volt a gyakorlat, addig mostanság már időben befejeződnek a projektumok, épül az infrastruktúra. Persze, az építkezéseken is adódhatnak gondok, de azok végül megoldódnak, és a fejlesztések eredményét remélhetőleg éveken, évtizedeken át élvezhetjük.

Világunk gyorsan változik. Ez közhely ugyan, de most jogosabb megállapítás, mint általában. Aki nem tud megfelelő módon alkalmazkodni, az a vesztese lehet a folyamatoknak. A változások viszont mindig hordoznak magukban lehetőségeket is. A modern társadalom jellemzője, hogy életünk felgyorsult. Képletesen szólva: mi sem állandóbb benne a változásoknál. Változunk, mert erre szükség van ahhoz, hogy meg tudjunk felelni környezetünk elvárásainak. Eközben pedig környezetünk is folyamatosan változik. Alkalmazkodnunk kell ahhoz a rendkívül bonyolult, lényegében folyamatosan pulzáló mátrixhoz, amely a környezetünk. Változás és változtatás nélkül nem hogy sikeressé és elégedetté nem tudunk válni, de még a túlélés is kérdésessé válik. Összefogással és változással viszont csodákra is képesek vagyunk. Még a leginkább kívánatos változásokat is leggyakrabban távolságtartással fogadjuk, aminek nyilván evolúciós háttere is van. Jellemző, hogy amikor kockázatos helyzetekkel találkozunk, sokkal fogékonyabbak vagyunk a negatívumokra, mint a pozitívumokra. A veszteségeket sokkal nagyobbra értékeljük, mint az azoknak megfelelő nyereségeket. 

Tartsuk ezt is szem előtt, amikor összegezzük magunkban a múlt tapasztalatait, és akkor is, amikor a jövőbeli várakozásainkat vesszük számba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..