home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Lenni és tenni akarásunk megtartó erejével
2023.06.05.
LXXVIII. évf. 22. szám
Lenni és tenni akarásunk megtartó erejével

Nyugat-Bácskában június 4-én Kupuszinán tartották a nemzeti összetartozás napjának központi ünnepségét.

A helyi közösséggel, az egyházközösséggel, a József Attila Általános Iskolával, a falu civil szervezeteivel, egyesületeivel együttműködésben a GYUSZI, örökségvédő civil szervezet főszervezésében zajló emlékezést megtisztelte jelenlétével Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, Dubacz Éva tartományi képviselő, Pelt Ilona, tartományi segédtitkár, a VMSZ Nyugat- bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, Pribilla Attila, Zombor segédpolgármestere, Uzelac Katica, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének alelnöke, Hercegszántó Polgármesteri Hivatalának képviselete, Varga Gábor polgármesterrel az élen, továbbá Péter István, Apatin község Képviselő-testületének tagja, a Dunatáj elnöke, Rekettye Róbert, Kupuszina Helyi Közösségi Tanácsának elnöke.

A Szent Anna római katolikus templomban tartott szentmisét ft. Kurin István kupuszinai, szilágyi plébános szolgáltatta. Prédikációjában egyebek mellett hangsúlyozta, gyászos dátumra emlékezünk, de dicső múltra lehetünk büszkék.

A templomkertben, a Turul-szobornál zajló megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Dubacz Éva tartományi képviselő.

–Volt egy országunk, amelyet a trianoni békeszerződés követően szétszakítottak, több millió nemzettársunkkal együtt az anyaország határain kívül élünk már. Megemlékezünk róla, beszélünk arról, hogy mi is történt 103 éve nemzettünkkel. Mit élhettek át őseink akkor, mit érezhettek, hogy másik nemzet országához tartoznak már. Ahol az új rendszer el akarta velük feledtetni, hogy magyarok. De ennyi év után őseink nemzetszeretetének  köszönhetően, 2023-ban is itt vagyunk, egy nemzetként, magyarul gondolkodunk, anyanyelvünkön beszélünk, hagyományainkat megtartva mutatjuk meg a világnak, hogy  megmaradtunk, nem lehetett minket elszakítani az ősi gyökereinktől.

A Nemzeti Összetartozás napján itt a szórványban élve, hangunkat hallatván, jeles magyar évfordulóinkról megemlékezve, alázatot, kitartást, hitet és lenni akarást mutatunk. A Jó Isten segedelmével  jómagunk és családjaink  jövőjét itt a szülőföldünkön tudjuk csak elképzelni. Hisz csak itt tanulhatjuk meg, hogyan kell frisset járni, jó halászlét vagy báránypaprikást főzni, népviseletünket felölteni, ízes tájszólással beszélni…”

A kupuszinai Turulnál elhelyezte az emlékezés virágait Kabók Erika, az MNT Végrehajtó bizottságának tagja, L. MógerTímea, az MNT tagja, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetség, Hercegszántó önkormányzata, a Dunatáj Egyesülés, a Szent György Lovagrend, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a zombori Magyar Polgári Kaszinó, a doroszlói DiSz Ifjúsági Szervezet, a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület, a doroszlói Önkéntes Tűzoltó Testület, a kupuszinai Önkéntes Tűzoltó Testület, a kupuszinai helyi közösség, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a kupuszinai József Attila Általános Iskola, a Szent Anna római katolikus Egyházközség képviselete.

Az ünnepi műsort vezette: Tadián Viola.  Történelmi visszatekintést hallhattunk Wilhelm József tollából, a bezdáni Cirkl Csenge alkalmi költeményt szavalt, felléptek a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület fiataljai. 

Az emlékezés megvalósulását támogatta a tartományi titkárság.

Szöveg és fotók forrása: Nyugat-Bácska Portál

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..