home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lendületben a kezdő vállalkozók
Kartali Róbert, Brasnyó Zoltán
2020.09.17.
LXXV. évf. 38. szám
Lendületben a kezdő vállalkozók

Mintegy 420-an jelentkeztek a Prosperitati Alapítvány kezdő vállalkozóknak kiírt pályázatára. Ez kiemelkedően magas szám, hiszen az első két ciklusban összesen 350 vállalkozás elindítását támogatta az alapítvány. A beérkező pályázatok közül 394 részesült pozitív elbírálásban, több mint 10 külföldről hazatelepült kezdő vállalkozóé. A sikeres jelentkezők egy képzési folyamaton esnek át, hogy megszerezzék a vállalkozásuk elindításához szükséges tudást, majd egy vizsga után üzleti tervet állítanak össze, melyet szakemberek fognak elbírálni. A képzési folyamatról, illetve az alapítvány további pályázatairól Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője nyilatkozott lapunknak.

A képzés, a járványhelyzetre való tekintettel, online formában valósul meg szeptember folyamán — emelte ki Juhász Bálint. Mint mondta, vannak, akik már nem kezdő vállalkozók, van más cégük, vagy van egy másik vállalkozásban részesedésük.

— Őket nem tudjuk egyenrangúan kezelni azokkal a pályázókkal, akik most indítanák be a vállalkozásukat. Ha valaki több mint egy éve, vagy akár öt—tíz éve, vagy még több évvel ezelőtt próbálkozott vállalkozással, és most újra próbálkozik, kap lehetőséget, ugyanakkor azokat, akik az idei évben zárták be a vállalkozásukat, és újranyitották azt, szemmel láthatóan azért, hogy pályázhassanak, nem tudtuk kezdő vállalkozókként kezelni. Az első képzési napot több mint 360-an teljesítették sikeresen, ami kimagasló arány. A vizsga szintén online lesz megtartva, és mindezt ki fogjuk egészíteni a Vállalkozz, Vajdaság! platform elvégzésének a feltételével is. Aki sikerrel vizsgázik, és a Vállalkozz, Vajdaság!-ot is elvégezte, az részt vehet majd a mentorálásban, mely már személyes konzultáció lesz. Hogy a sikeres pályázók milyen jellegű vállalkozásokat fognak elindítani a képzés után, az csupán a második komponensben fog kiderülni — emelte ki az ügyvezető, majd az előző pályázati ciklusok példái alapján elmondta, hogy a pályázók nagyon széles tevékenységi körben voltak érdekeltek. — Egyéni vállalkozók és mesterségek is megjelentek, tehát volt vízvezeték- és villanyszerelő, a gépjárműjavítás különféle válfajai, ács, kőműves. Hangsúlyos helyen volt a fémipar is. Az első pályázati körből már nagyobb vállalkozások is kifejlődtek, van, akinek már húsz-harminc munkása van, tehát a fémipar egy markáns, masszív részvétellel van jelen. A szépségiparból is voltak pályázók, de kreatív ipari vállalkozásokat is támogattunk.

A lapunk megjelenése előtti napon zárult le a falusi házak vásárlását és a méhésztelepek kialakítását támogató pályázat. Ez ügyben Juhász még nem tudott részleteket megosztani, azt viszont elmondta, hogy az alapítvány eddig 850 ház vásárlását segítette elő, és most is nagyszámú jelentkezőre számítottak. A földvásárlásra vonatkozó pályázat pedig szinte állandó jelleggel nyitott, az idén is október végéig tart.

— Ez a negyedik ilyen kör. Kettőben 560 hektárnyi terület megvásárlását támogattuk, a harmadikban 2000 hektárnyit. Ez a struktúra, hogy az általunk elismert legmagasabb vételi ár 30 százalékát visszatérítjük a pályázóknak, mindenki számára előnyös. Látjuk, hogy a vagyon-visszaszármaztatással visszakapott földterületek gazdát keresnek, ezért is fontos, hogy most elérhető ez a lehetőség — tette hozzá Juhász Bálint.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..