home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Lemondott Topolya polgármestere
(T. T.)
2014.12.10.
LXIX. évf. 50. szám
Lemondott Topolya polgármestere

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke lemondásra szólította fel Topolya község vezetőségének VMSZ-es tagjait. A Pištaljka hírportál szerint a topolyai község tizenegy legmagasabb rangú tisztségviselője az idei év első hat hónapjában a községi kasszából munkavégzési ösztönzés, javadalmazás címén 2,5 millió dinárt kapott.

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint egy topolyai átlagpolgár havonta nettó 36 584 dinárt keres, míg a legmagasabb prémium, melyet Kókai Mernyák Melinda községi elnök magának ítélt oda: 50 887 dinár. Pásztor István elmondta, hogy a VMSZ politikájával összeegyeztethetetlen ez a fajta hozzáállás.

— Amióta a VMSZ elnöke vagyok, ilyen esettel még nem találkoztam. Annak, ami Topolyán történt, annak a fajta javadalmazásnak, és az ezzel egyidejűleg elmaradó teljesítménynek, a folyamatos — hónapokra, évekre visszamenőleges — egy helyben való topogásnak más reakció nem lehetett volna a következménye, mint az, hogy ilyen drasztikusnak nevezhető lépéshez folyamodjunk. Indítványoztam — és ezt elfogadta az elnökség is —, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben Topolya város vezetésében szerepet vállaló emberek nyújtsák be lemondásukat. Teremtsük meg annak lehetőségét, hogy megújuljon a városvezetőség. A VMSZ van annyira erős párt, hogy a város élére olyan embereket tud delegálni, akik szakítanak az eddigi gyakorlattal, és megpróbálnak erőteljesebben eleget tenni a polgárok elvárásainak. Egyébiránt ezzel a döntéssel azt is szándékoztam jelezni: az az értékrend, amely ezekből a topolyai döntésekből kiolvasható, összeegyeztethetetlen azzal, amit mi képviselünk. Nem azért kértük és kaptuk több mint 50 000 ember támogató szavazatát a nemzeti tanácsi választásokon, hogy utána ezt a bizalmat valakik így eljátsszák. Aki erre vetemedik, annak számolnia kell vele, hogy ugyanilyen világos jelzéseket fog kapni. Megengedhetetlen, hogy a tisztségviselők úgy fizessenek önmaguknak munkavégzési ösztönzést, hogy nem is biztos, hogy arra rászolgáltak. Másrészt ez az összeg meghaladja az illető község átlagfizetését, és két-háromszorosa a nyugdíjnak, melyből családok egy hónapig élnek. Az ilyen cselekedetekkel sem én, sem a VMSZ semmilyen viszonyban sem kívánunk lenni — mondta Pásztor.

A pártelnök elmondta, hogy több megoldásra váró gond van a városban (a Vénusz, a hotel, a központ és a munkahelyteremtés kérdése), mely sokkal gyorsabb megoldást követel, és gyorsabban meg lehetett volna oldani, még ilyen beszűkült körülmények között is.   

— Ebből az esetből le kell vonni a tanulságokat. Vannak ebben a történetben olyan emberek, akik kevésbé vétkeztek, vagy teljesen vétlenek. Ezekkel az ügyekkel az elkövetkező napokban foglalkozunk majd, most az a fontos, hogy a szervezeten, a szervezet vezetőségében egy megtisztulási folyamat induljon el, valamint hogy az önkormányzat működőképes állapotba kerüljön — mondta a pártelnök.

A polgármester lemondásával a községi tanács automatikusan feloszlik. A közvállalatok VMSZ-es vezetőit nem váltják le, mert ott az előírásoknak megfelelően fizették ki a bért. Pásztor kitért a tartománnyal kapcsolatos kérdésekre is.

— Minden jel szerint december 23-án tartják meg a tartományi parlament következő ülését. Ez még csak terv, a hivatalos döntés még nem született meg. Ezen a parlamenti ülésen vitatnák meg és fogadnák el a 2015. évi költségvetés. Remélem, hogy erre sor fog kerülni, és a VMSZ által képviselt prioritások a költségvetés részévé fognak válni, mind a titkárságok, mind a nagyberuházási alapnál tervezendő rendeltetések vonatkozásában. Elsőbbséget élveznek az utak, a vízvezeték-hálózat, a szennyvízelvezető-rendszer kiépítése és minden más, ami az emberek életkörülményeinek javítását segíti. Nemcsak a tartományi költségvetés vonatkozásában, hanem országosan is teljes erőfeszítéssel dolgozunk annak érdekében, hogy az Y elágazás építése újrainduljon, és hogy köztársasági forrásokból, ha lehetséges, a színház építésére is jusson pénz — mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A sajtótájékoztató után, szerdán Kókai Mernyák Melinda Topolya polgármestere benyújtotta lemondását.

A felvétel a sajtótájékoztatón készült.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..